Kafada Kist Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Kafada Kist Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 911 kez görüntülendi

Kist, içi hava, sıvı yahut yarı katı maddeyle dolu olan şişliklere denir. Kafada, saç derisinde kist oluşumu da sık karşılaşılan cilt problemlerdendir. İşte kafada kist oluşumu veya şişliğin nedenleri ve tedavi yöntemleri:

Lipom

Lipomalar, saç derisinde, başta en sık karşılaşılan kist türüdür ve kafada şişliklere neden olurlar. Lipoma yağ hücrelerinden oluşan tümörlerdir. Lipomaların sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğu düşünülmektedir. 

Lipoma belirtileri şunlardır: Lipoma başta yumuşak ve yağ dolu şişliklere neden olur. Bu kistler genellikle küçüktür, ancak zamanla büyüyebilir. Lipom büyüdükçe acı hissi yaşanabilir.

Lipoma tedavisi: Lipomlar kişisel görünümü olumsuz etkilemedikçe hiçbir tedavi gerektirmezler.

Sebaseöz Kist

Sebaseöz Kist, başta yağ bezlerinin tıkanmasıyla meydana gelen şişliklerdir. Genellikle zararsızdırlar, endişeye mahal yoktur, ancak kist zamanla boyut, şekil veya görünüm bakımından değişirse mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Sebaseöz Kist belirtileri: Sebaseöz Kist içinden sıvı sızdırabilir, kuruyup kabuklanma, saç derisinde pullanma yapabilir. Kistin ağız kısmı kapanarak sertleşebilir. Ayrca kızarıklık, ağrı ve şişme gibi iltihap belirtileri de verebilir.

Sebaseöz Kist tedavisi: Doktor lüzum görürse lokal anestezi uygular, bölgeyi uyuşturur ve kisti çıkarır, ardından kistteki bir parça biyopsi için gönderilir. Sebaseöz Kistin önlenmesinde hijyen önemlidir. Başı daima temiz ve kuru tutmalı, banyo yapmayı ihmal etmemelidir.

Kıl dönmesi

Kıl dönmesi, saç tıraşından sonra ortaya çıkabilir. Kıl dönmesinde saç, saç foliküllerinin yakınındaki cilde doğru uzamaya devam eder. Kıl dönmesi de başta şişlik, beze veya kistik görüntüye yol açabilir. Cildiye doktoru kıl dönmesinin durumuna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Pilar Kist

Bu kistler saç köklerinin etrafında oluşur. Genelikle kafa derisinde meydana gelirler ancak nadiren vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Doktorlar genellikle tümör oluşumunu önlemek için bu kistleri çıkarmayı tercih eder. Pilar kisti az da olsa kanser riski taşır.

Pilar Kist belirtileri kafa derisinde ortaya çıkar, belirtileri ise sert yumru, şiş görüntü, iltihaplanma ve ağrıdır. Kafadaki yumru zamanla çok sertleşebilir.

Kistik Akne

Saç derisinde yahut vücudun her hehangi bir yerinde gelişebilen en şiddetli akne türüdür. Kistik akne oluşumunun nedeni yağ kanallarının tıkanması ve aynı kanalın enfeksiyonudur. Genetik olabilirler veya çeşitli bulaşıcı cilt hastalıklarından kaynaklanabilirler. İlaç kullanımı ile bu kistin tedavisi yapılabilir.

Kafada kist veya şişliğin diğer nedenleri

  1. Bazal hücre karsinomu
  2. Lyme hastalığı
  3. Gut hastalığı
  4. Dermoid Kist
  5. Epidermoid Kist
  6. Preauriküler Sinüs

Kafada şişlik veya kist nasıl geçer?

Saç derisinde, başınızda kist varsa ilk yapmanız gereken şey, bir cildiye doktoruna gitmek olmalıdır. Doktor durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Baştaki kist enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik reçete edecektir. Gerekli görürse cerrahi operasyonla kist alınabilir, kanser şüphesi için biyopsi uygulanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.