Kafa Derisinde, Başta Uyuşma Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kafa Derisinde, Başta Uyuşma Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 855 kez görüntülendi

Baş uyuşması, genellikle boyun ve üst sırt bölgesindeki sinir sıkışması nedeniyle veya sinir zedelenmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum için kullanılan tıbbi terim baş parestezisidir. Sebebi çoğu zaman stres ve anksiyeteye bağlıdır. Ancak bazen, baş uyuşması bundan çok daha ciddi durumların göstergesi olabilir. Böyle bir durum genellikle kafa derisine yayılmış sinirlere basınç uygular.

Baş uyuşmasının nedenleri ve belirtileri

Multiple Skleroz (Çoklu Doku Sertleşmesi [MS])
Baş uyuşması, bulanık görme, baş dönmesi gibi semptomlarla belirti veren bu otoimmün nörolojik bozukluk, bazı sinir liflerini çevreleyen beyin ve omurilikten her ikisini de etkileyebilen miyelin kılıfının kaybı, zarar görmesiyle ortaya çıkar.

Zona hastalığı
Başta karıncalanma hissi ve uyuşma gibi belirtiler veren bu sağlık sorunu, genellikle sinirlerde şiddetli ağrı eşliğinde, sinir sistemi boyunca ani bir salgın olarak tanımlanır.

Menenjit
Ateş, mide bulantısı, baş uyuşması ve ağrı belirtileriyle ortaya çıkan menenjit; bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır, beyin zarlarını etkiler ve bozar.

Trigeminal Nevralji
Baş uyuşması şeklinde belirti veren yoğun bir sinir bozukluğudur ve trigeminal sinirleri etkiler.

Felç
Kan damarlarının çatlamasından dolayı beyin fonksiyonlarının aniden yitirilmesine verilen addır. Baş dönmesi ve uyuşması ile kendini gösterebilir.

Omurilik Bozuklukları
Dejeneratif disk hastalıkları, omurga iltihabı, fıtıklı diskler ve omurilikte herhangi bir yaralanma, baş uyuşmasına yol açabilir.

İskemik Kalp Krizi
Felç ile karşılaştırıldığında daha az ciddi bir durumdur. Beyine kısa bir süre için kan tedariğinin kesintisi anlamına gelir. İstemik kalp krizi de baş uyuşmasına yol açabilir.

Hiperkalemi
Kandaki potasyum seviyesi arttığında ve normal aralığın üzerine çıktığı zaman,Hiperkalemi meydana gelebilir. Mide bulantısı, nabızda düzensizlik ve başta uyuşma ile kendini gösterir.

Lyme Hastalığı
İltihaplı bir hastalıktır, kene ısırığı ile taşınan bakteriler nedeniyle meydana gelir. Baş çarpıntısı ve uyuşması lyme hastalığı belirtileri arasındadır.

Baş uyuşmasına sebep olabilen diğer nedenler

Bunların dışında migren, vaskülit, beyin tümörü ve spondilit de baş uyuşmasına yol açabilir. Bu koşullara bazen de başta karıncalanma hissi eşlik eder. Baş uyuşmasıyla birlikte baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı da yaşanabilir. Bu tür semptomların varlığı daha ciddi bir sağlık durumuna işaret edebilir.

Baş uyuşmasının teşhisi ve tedavisi

Baş uyuşmasının tedavisi, durumun nedenine bağlı olarak değişir. Baş uyuşmasından muzdaripseniz, Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanına başvurmalısınız. Tanı için bir sonraki adım, kan testi de dahil olmak üzere bir dizi nörolojik muayeneyi içerir. İşte baş uyuşmasının teşhisini yapmak için yapılacak testler:

  1. Sinir biyopsisi
  2. Sinir iletim çalışmaları (NCS)
  3. Elektromiyografi (EMG)
  4. Kan hücreleri sayımı
  5. Hemoglobin seviyeleri
  6. Kalsiyum, magnezyum, B12 vitamini ve tiamin seviyelerinin ölçülmesi.

Doktorlar kesin nedeni tespit ettikten sonra, sorunu gidermek için uygun ilaçları ve terapileri uygular.

Bazen baş uyuşmasının altında yatan koşula bağlı olarak tedavide anti-inflamatuar ve antidepresan ilaçlar reçete edilebilir.

Uzun süredir baş uyuşması yaşıyorsanız ve bu duruma çeşitli belirtiler eşlik ediyorsa, baş uyuşmasının sinirlerdeki hasar veya vücuttaki herhangi bir sorunla ilişkili olma ihtimali daha yüksektir. Böyle bir durum, zamanında teşhis konulmazsa ve devam ederse, ciddi bir nörolojik komplikasyona neden olabilir.

Dudak Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Burun Uyuşması Ve Karıncalanması Nedenleri Ve Tedavisi İçin Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.