Kadın Doğum İle İlgili Bilemediklerimiz Veya Yanlış Bildiklerimiz

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Kadın Doğum İle İlgili Bilemediklerimiz Veya Yanlış Bildiklerimiz için yorumlar kapalı
  • 924 kez görüntülendi

Kadın Doğum İle İlgili Bilemediklerimiz Veya Yanlış Bildiklerimiz

1- Kızım 14  yaşında bir yıldır adet  görüyor. Adetler seyrek oluyor. Normal mi?

İlk  adetten sonra 1 yıl  % 85  düzenli yumurtlama yoktur ve bu nedenle de adet düzensiz olabilir. Genellikle 2-3  yıl içinde düzene  girecektir.

2- 16 yaşındaki kızım sivilce ve tüylenmeden şikâyet ediyor. Acaba yumurtalıklarında kist olabilir mi?

Bu yaşlarda  böbreküstü bezi oldukça aktif olduğundan tüylenme ve sivilcelenmede artış olabilir. Kesin tanı için  mutlaka  ultrasound ve  diğer tetkikler yapılmalıdır.

3- 2 yıl önce doğum yaptım. Son 6 aydır süt vermiyorum. Bazen süt geliyor, bir sorun olabilir mi?

Özellikle meme başının uyarılması süt  gelişini artırır. Prolaktin hormonuna bakılmalı ve çok yüksek ise bir beyin MR  ile  hipofiz bezi değerlendirilmelidir.

4- 15 yaşındaki kızıma polikistik over tanısı konuldu ve doğum  kontrol hapı verildi. Bunun sakıncası var mı? İlerleyen günlerde çocuk olmama sorunu yaşar mı?

Doğum kontrol hapları tromboz riskini artırabilir ve adet çok gecikiyorsa yılda 4 kez progesteronlarla adet gördürmek daha uygun olabilir.

5- 35 yaşındayım ve polikistik over tanısı konuldu. Zamanla rahim kanseri  riskim varmış, doğru mu?

Tedavi edilmeyen vakalarda risk normale göre 3 kez daha fazladır. Mutlaka rahim duvarı kalınlaşması takip edilip çekilme kanamaları oluşturulmalıdır.

6- Adet kanamalarım fazla oluyordu ve bu nedenle doktorum hormonlu spiral önerdi, zararı var mı?

Yoğun kanamalarda  hormonlu spiral yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak  kanamanın neden fazla olduğu ayrıntılı olarak araştırıldıktan sonra uygunsa takılmalıdır.

7- Henüz doğum yapmadım ve 32  yaşındayım, doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlerleyen yıllarda hamile kalamama olasılığım var mı?

Doğum kontrol hapları kullanılmadan önce genel bir muayene yapılmalıdır. Kullanımda bir sorun olmadığı net olarak saptanmalıdır. İlacı kullanırken de olası riskler kullanıcıya anlatılmalıdır. Bu kurallara uyulursa doktor  kontrolünde emniyetli olarak kullanılabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.