Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 982 kez görüntülendi

Siz de “Tuvalete çıkamıyorum, ne yapacağımı şaşırdım” diye yakınanlardan mısınız? Bu durumu uzman doktorlara sorduk, önce tuvalete çıkamamanın,kabızlığın nedenleri, ardından da tedavi yöntemleri hakkında bize bilgi verdiler.

Hareketsiz yaşam

Kabızlığın en sık karşılaşılan nedeni, fiziksel aktivite eksikliğidir. Ömrünüz oturarak geçiyorsa, az yürüyor, az hareket ediyorsanız kabızlık yaşamanız hiç de sürpriz olmayacaktır.

Yetersiz lif alımı

Lifli gıdalar kabızlıkla savaşan, kabızlığı önleyen posalı yiyeceklerdir. Uzmanlar, kadınların günlük lif ihtiyacının 25 gr. erkeklerin lif ihtiyacının ise 35 gr. olduğunu bildiriyor. Özellikle meyve ve sebzeler, lif oranı en yüksek yiyecek gruplarındandır.

Gebelik

Hamilelikte kadın vücudunda yaşanan hormonal değişikliklerle birlikte çoğu zaman kabızlık gibi mide bağırsak sorunları ortaya çıkar.

Süt ve süt ürünleri

Bazı kişilerde süt ve süt ürünü gıdalar kabızlığa neden olabilir. Sizde de süt ürünleri kabızlık yapıyorsa, bu besinlerin alımını sınırlamalısınız.

Yaşlanma

Yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlar ve bunun sonucunda daha az bağırsak aktivitesi ile karşılaşırız. Ayrıca sindirim sistemi kasları eskisi gibi çalışmaz ve sıklıkla kabızlık sorunu yaşanır.

İlaçların yan etkileri

Yüksek tansiyon, depresyon hapları ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi çeşitli tıbbi ilaçlar, yan etki olarak kişide kabızlığa neden olabilir.

Yetersiz sıvı alımı

Yeterli miktarda su içmemek, sıvı alımının az olması dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına neden olarak kakanın katılaşmasına ve kabızlığayol açar.

Kabızlığın diğer nedenleri;

  1. Depresyon ve psikolojik sorunlar
  2. Hormonal hastalıklar
  3. Bağırsak yapısındaki bozukluklar
  4. Pelvik taban kaslarının fonksiyon bozukluğu
  5. İritabl bağırsak sendromu
  6. Sinir ve kas uyarılarındaki düzensizlikler
  7. Kalın bağırsak hastalıkları
  8. Şeker hastalığı
  9. Tiroid hastalığı
  10. Multipl skleroz, parkinson hastalığı, felç, omurilik yaralanması ve psödoobstrüksiyon gibi nörolojik hastalıklar
  11. İrritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak kanseri, divertikülit, crohnhastalığı, devamlı laksatif kullanımı, pelvik taban hastalığı, anal hastalıklar gibi kalın bağırsak hastalıkları

Sual: 4 gündür tuvalete çıkamayınca doktora gittim, doktor molit ve bekunis isminde 2 ilacı reçeteye yazdı. 2 gün kullanıp, ilaçları bırakınca tuvalete çıkamama sorunu tekrar baş gösterdi ne yapayım?

CEVAP

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Öztürk’ün cevabı: (Özellikle kayısı ve incir olmak üzere bol bol meyve ve sebze tüketin. Kabızlık sorunu yine devam ederse dışkı yumuşatıcı ilaç almanızı tavsiye ederiz.)

Sual: 1 aydır ancak ilaçlarla tuvalete çıkabiliyorum. Günde 1 öğün yemek yiyorum. Genelde katı gıdalar ve fast food besinler tüketiyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Özge Karaaslan’ın cevabı:

(Kabızlığa yol açan pek çok neden vardır. Sizin kabızlığınız beslenme şeklinizden kaynaklanıyor gibi görünüyor, kesin teşhis ile gastroenterologa görünmenizi tavsiye ederim. Kabızlıktan kurtulmak için öğün sayınızı artırmalısınız, en az 3 öğün yemek yemelisiniz. Günlük su ve lifli gıda tüketiminizi artırmalısınız. Probiyotik yoğurt yiyin. Tüm bunlara rağmen şayet kabızlığınız geçmez ise, yediğiniz bazı yiyeceklere karşı intoleransınız olabilir, bu durumda ‘gıda intolerans testi’ yaptırmanızı öneririm.)

Sual: Tuvalete çıkamama sorunu yaşıyorum, bazen 5 günde bazen 10 günde bir çıkıyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Sezai Leventoğlu’nun cevabı: (Kabızlık;stres, lifli gıdalar açısından yetersiz beslenme, sabah kahvaltı yapılmaması, geç kalkmak, çeşitli ilaçların yan etkisi, yaşlanma, hareketsiz yaşam, askerlik-evlilik gibi sosyal değişiklikler başta olmak üzere onlarca davranışsal ve fiziksel nedenden kaynaklanabilir. Bazı hastalarda ise polipler, divertiküler hastalık, anal fissür nedeniyle dışkılamaktan kaçınma gibi organik nedenler altta yatabiliyor. 40 yaş üzerindeki kadınlardakabızlığın en sık görülme nedeni ise doğumlara bağlı gelişen bağırsak fıtıklaşması (rektosel)’dir. Tüm bu ihtimaller göz önünde bulundurulmalıdır. Doktorun laksatifler (yumuşatıcılar) yazıp hastayı eve göndermesi, sorunu ertelemekten başka bir işe yaramıyor. Gastroenteroloğa başvurup tüm bu ihtimalleri ekarte etmeli, gerekli teşhis ve tedavi uygulanmalıdır.)

 Kabızlık İçin Zeytinyağı Nasıl İçilir? 5 Etkili Yöntem Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.