İyi Huylu MS Belirtileri MS Hastalığı Sonu Ölümcülmüdür Öldürürmü?

  • Genel Sağlık
  • İyi Huylu MS Belirtileri MS Hastalığı Sonu Ölümcülmüdür Öldürürmü? için yorumlar kapalı
  • 1.110 kez görüntülendi

İyi Huylu MS Belirtileri MS Hastalığı Sonu Ölümcülmüdür Öldürürmü?

Emes hastalığı ve Multipl Skleroz, Müsküler skleroz olarak da bilinen MS hastalığı vücudun kendi bağışıklık sisteminin, merkezi sinir sistemine yani beyin, omurilik ve sinirlere saldırdığı, merkezi sinir sisteminin iltihaplanmasına yol açan ciddi bir hastalıktır. Emes hastalığı, sinir hücrelerini çevreleyen, koruyucu örtü olan “miyelin kılıfının” hasarından kaynaklanır. Bu sinir örtüsü zarar gördüğünde, sinir sinyalleri yavaşlar veya durur. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, sinir liflerini çevreleyen yağlı bir protein olan “miyelin kılıfına” saldırır ve parçalanmasına neden olur. Bu koruyucu örtünün hasar görmesi sinirlerin normal işlevlerinin yavaşlamasına, kas kontrolünün kaybedilmesine, denge ve koordinasyon bozukluklarına yol açar. MS hastalığı kişiyi yavaş yavaş bedensel ve zihinsel engelli durumuna götürür. Emes hastalığının sebeplerini ve bunların tedavisini bulmak için birçok araştırma ve çalışma yapılmış olsa da, maalesef bu konuda büyük bir gelişme sağlanamamıştır.

Multipl skleroz (MS) kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür. MS hastalığı genellikle 20-40 yaşları arasında teşhis edilir, ancak herhangi bir yaşta da meydana gelebilir.

Emes Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Vücuttaki sinir hücrelerine nöron denir. Bu nöronlar, sinir mesajlarının (elektriksel uyarıların) vücuda iletilmesine izin verir. Sinir mesajlarının dışarı sızmasını önlemek için nöronları çevreleyen, sinirleri kaplayan ince tabaka dokuya myelin denir. Myelin bir izolatör vazifesi görür ve elektriksel uyarıların sinir hücrelerinden sızmasını önler. Merkezi sinir sisteminin sinirlerini çevreleyen miyelin maddesinin tahrip olması durumunda, multipl skleroz adı verilen hastalık meydana gelir. Emes hastalığı sonucunda miyelinin hasar görmesi, sinir uyarılarının yavaş yavaş sinir hücrelerinden sızmasına neden olur. Sonuç olarak, hasar görmüş miyelin çevresinde skar dokusu oluşur. Plak adı verilen bu yara dokusu, nöronları normal çalışmasını engeller. Miyelin dokusundaki bu hasar, vücudumuzda emes belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar. Hasta, görüş ve dokunuş gibi duyuları kullanma yeteneğini kaybedebilir.Kas kontrolünün kaybedilmesi de koordinasyon ve denge bozukluklarına yol açar.

Emes Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  1. Emes hastalığını belirtileri, sinir sistemindeki sinirleri örten miyer kılıfının bu hastalık sonucu iltihaplanması, şişmesi ve üzerinde lezyonlar oluşmasıyla meydana gelir.
  2. Emes hastalığının ilk belirtileri genellikle motor becerilerinin bozulması ile ilişkilidir. Kas zayıflığı, kas spazmları, halsizlik, konuşmaz bozukluğu, koordinasyon güçlüğü denge kaybı emes hastalığının bazı erken belirtileridir. Yavaş yavaş yürümekte zorlanma gibi fiziksel engeller ortaya çıkar.  Beyindeki hasar gören sinir yolları ile hastalar denge duyularını kaybeder ve baş dönmesi problemi yaşamaya başlar. Emes hastalığının diğer belirtileri şunlardır;
  3. Kol ve bacaklarda karıncalanma, yanma veya uyuşma gibi anormal hisler. El, bacak ve ayaklarda, özellikle gece boyunca uyuşukluk ve karıncalanma hissi gibi duyusal semptomlar, hastalığın erken evresinde de yaygındır.
  4. Görme sorunları yaşama, MS’in en sık görülen belirtilerinden biridir. Emes hastalığının neden olduğu iltihap gözlerdeki optik siniri etkiler ve merkezi görmeyi bozar. Bu durum, bulanık görme, çift görme veya görme kaybına neden olabilir.
  5. MS beyindeki ve omuriliğindeki sinirleri etkiler (vücudun mesaj merkezini). Bu, durum, sinir hücrelerinin her an vücuda çelişkili sinyaller gönderebileceği anlamına gelir. Bazen hiçbir sinyal gönderilmez.  Karıncalanma hissi ve uyuşma, MS’in en yaygın uyarı işaretlerinden biridir. Yüz bölgesinde, kollarda, bacaklar ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma bu organları hissetmeme gibi anormal belirtiler yaşayabilirsiniz.
  6. Kronik ağrı ve istemsiz kas spazmları da emes hastalığının can sıkıcı belirtilerindendir. Ulusal MS Derneği MS hastalarının yarısının kronik ağrı sorunu yaşadığını bildiriyor.
  7. Bağırsak ve mesane sorunları; kabızlık ve idrar kaçırma gibi
  8. Baş dönmesi
  9. Halsizlik
  10. Mide bulantısı
  11. Yutkunmada zorlanma
  12. Hızlı soluk alıp verme
  13. İşitme ve görme kaybı
  14. Muhakeme etme, bellek ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar, zihinsel problemler
  15. Kas spazmları
  16. Kasların güçsüzleşmesi, kolları ve ayakları hareket ettirme de zorlanma
  17. Denge, koordinasyon ve yürüme problemleri
  18. Cinsel işlev bozukluğu
  19. Bu hastalık, bireyin bilişsel yeteneklerini olumsuz etkiler ve çoğu kez depresyon ve psikolojik değişimlere neden olur. Majör depresyon MS hastaları arasında sık görülür.
  20. Çifte görüş ve gözlerin istemsiz hareketi gibi görsel problemlerArtan vücut ısısı ile semptomların kötüleşmesi

Emes Hastalığı Neden Olur?

Bağışıklık sisteminin vazifesi vücudu hastalıklardan korumak, mevcut hastalıkların çabuk atlatılmasını sağlamaktır. Emes hastalığında ise bağışıklık sistemimiz çeşitli nedenlerden dolayı arızalanır, ve sinirlerin üzerinde bulunan miyelin kılıfını düşman olarak görüp saldırır, onu yok etmeye uğraşır. Bunun sonucunda emes hastalığı meydana gelir. Bilim adamları bağışıklık sistemimizin bu saldırıyı neden gerçekleştirdiğini henüz tespit edememişlerdir.

Genetik

Genetik de Emes hastalığının ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Yani anne babanız yahut üst kuşaklarınız bu hastalıktan muzdaripse maalesef siz de bu konuda adaysınızdır. Multipl Skleroz Vakfı tarafından verilen bilgiye göre bir ebeveynin MS olduğu durumlarda çocuklarının hastalığa yakalanma riskinin yüzde 2 ila 5 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

D Vitamini Eksikliği

Bilim adamları D vitamini eksikliği ve emes hastalığı arasında yakın ilişki olduğunu, ekvatordan uzak olan, güneş görmeyen ülkelerde yaşayanların, d vitamini eksik olanların bu hastalığa daha çabuk yakalandıklarını belirlemişlerdir. Ekvator çevresinde yaşayan insanlar daha fazla güneş ışığına maruz kalır. Sonuç olarak, vücutları daha fazla vitamin D üretirler. Güneş D vitaminin en iyi kaynaklarından günde en az yarım saat başa güneş geçmemeye dikkat ederek güneşli havada gezmeli, D vitamini depolarını doldurmalıdır.

Virüsler Ve Bakteriler

Araştırmacılar, virüslerin ve bakterilerin MS’e neden olabileceğini düşünüyorlar. Virüslerin, sinirleri örten miyel kılıfının iltihaplanmasına ve parçalanmasına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bir virüsün MS’yi tetikleyebileceği olasıdır.

Emes Hastalığına Yakalanma Riskini Artıran Durumlar?

  1. Stres, üzüntü depresyon
  2. Sigara içme alışkanlığı
  3. Uykusuzluk
  4. Aşırı tuz tüketimi
  5. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  6. Vücutta sık tekrarlayan enfeksiyonlar

Emes Hastalığının Yaşam Süresi Nedir?

Emes hastalığı kesin tedavisi olan bir hastalık olmamasına rağmen ölümcül de değildir. Emes hastaları genellikle normal insanlar kadar yaşar. Ancak son yapılan araştırmalar bazı ms hastalarının yaşam süresinin normalden 7 yıl daha az olduğu belirlenmiştir.

Emes Hastalığı Teşhisi Nasıl Konur?

  1. Hastanın yaşadığı belirtiler doktor tarafından dinlenir.
  2. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
  3. Beyin omurilik sıvısının (BOS) özelliklerinin incelenmesi
  4. Beyin MR: (ilaçlı)
  5. Lomber fonksiyon(omurilikten su alma)
  6. Emes Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
  7. Beyin ve Sinir hastalıkları doktoruna Nöroloji bölümüne gidilir.

Emes Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Emes hastalığının günümüz tıbbında herhangi bir devasının olmamasına rağmen Ms belirtilerini gidermek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. En yaygın tedavi kategorisi, sinir iltihaplanmasını azaltan oral prednizon ve intravenöz metilprednizolon gibi kortikosteroidlerdir yani kortizon ilaçlarıdır. Kortizon ilaçlarına cevap vermeyen vakalarda, bazı doktorlar plazma değişimini önermektedir. Bu tedavide kanınızın (plazma) sıvı kısmı alınır ve kan hücrelerinizden ayrılır ve daha sonra bir protein çözeltisi (albümin) ile karıştırılır ve vücuda geri verilir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu Emes Hastalığı Bitkisel Tedavi

Bir yemek kaşığı Anadolu buğdayını bir bardak suda 5 dk kaynatın. Suyunu süzün ve ılıtın. Her defasında taze hazırlanmak üzere bir ay boyunca günde bir bardak olmak üzere için. Sonrasında kırkkilit otunu 1 bardak suda 5 dk kaynatıp günde 1 defa tüketin.

İyi Huylu MS (Benign) Nedir Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu Ms hastalığı bir kişinin herhangi bir ciddi sakatlık geliştirmeden MS hastası olduğu durumun bir biçimidir. İyi huylu MS, kişilerin uzun bir süre yeni sorunlarının olmaması anlamına gelmektedir. Kişiler, yaşamlarına belirtisiz veya yaşam kalitesini etkilemeyen belirtiler dışında normal bir şekilde devam ederler. İyi huylu Emes hastalığı şu belirtilere yol açabilir;

  1. Görme problemleri
  2. Halsizlik
  3. Depresyon
  4. Vücut ağrıları
  5. Zihinsel problemler
  6. Elde, ayakta, bacaklarda uyuşma
  7. Dengede bozukluklar yaşama

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.