Isırgan Otu Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Isırgan Otu Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.020 kez görüntülendi

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otu, mayıs ekim aylarında çiçek açan, 20-60 cm. boyunda, harabeler, duvar dipleri ve yol kenarlarında bulunan, yaprakları deriye değdiğinde şiddetli kızarma ve kaşıntıya yol açan bir bitkidir. Kökleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sökülür, yaprakları mayıs ve temmuz aylarında, tohumları ise temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Yaprak, kök ve tohumların farklı etken maddeler bulundurması sebebiyle farklı hastalıklara karşı kullanılırlar. Büyük otlarının boyu bazen 1 metreyi geçebilir.

ısırgan otu
Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan bu şifalı bitki; alyuvar yapımını arttırır. Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili olur. Faydaları arasında romatizmaya iyi gelmesi, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi sayılabilir. Yaprak çayının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici nitelikleri sıralanabilir. Gut hastalığı tedavisinde kullanılması, yüksek tansiyona ve eklem hastalıklarına iyi gelmesinin yanında idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılması da faydaları arasında sayılabilir.

Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklara ve öksürük, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlayan ısırgan otu, eklem ağrılarına karşı da kullanılabilir. Eklem ağrıları için otunun banyoları tavsiye edilir. İdrar söktürücü ve ödem atıcı özellikleri nedeniyle de böbrek ve kalp rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Demir eksikliğinin giderilmesi, prostat büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesi gibi rahatsızlıklara fayda sağlar. Loğusalık döneminde günde 2 fincan ısırgan çayı içmek yararlıdır.

Isırgan Otu İdrar Söktürür!ısırgan
Bu şifalı bitkinin idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar söktürücü olarak 50 gr. kuru ısırgan 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir.

İshale Karşı Isırgan Otu!
İshale karşı 50 gr. kökü 1 lt. suda kaynatılarak elde edilen sıvı içilmelidir.

Gut Hastalığı İçin Isırgan Otu!
Gut hastalığı vücutta fazla protein birikmesi sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisi için taze olarak bu şifalı otun suyu günde 3 çorba kaşığı içilir. Bu tedavi 4-6 hafta devam etmelidir.

Bakımlı Saçlara Merhaba!
Saç bakımı yapması da ısırgan faydaları arasındadır. Saç bakımı için bir litre su 20 dk. kaynatılır. Kaynayan suyun içine 200 gr. kadar bu şifalı bitkinin otu atılır ve 20-25 dk. kadar daha demlendirilir. 2 günde bir akşamları saç dipleri masaj yapılır şekilde bu suyla ovulur ve ardından saçlar yıkanır. Kepekli, bakımsız, yıpranmış saçlar için rahatlıkla kullanılabilecek ısırgan otu, saçların güçlenmesine de katkı sağlar.

İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği!
Urticosit isimli glikozit, sekretin, potasyum ve kalsiyum nitrat, formik asit, C vitamini, demir, klorofil ve yakıcı yaprak tüylerinde bu etkinin nedeni olan asetilkolin ile histamin içerir. Ayrıca bileşiminde serotonin, flavonol, glukozitler, sitosterol, lektin, kumarin, hidroksisitosterol, skopoletin, tanninler ve lignanlar da bulunur. Özel olarak bitkinin tohumlarında proteinler, sabit yağlar, müsilaj, karotinoid ve klorofil, köklerinde sterolen, sterilglikozit, tanen ve lignin, yapraklarında ise C vitamini, mineral tuzlar, demir, flavon, bitki asitleri, histamin ve betasitosterin bulundurur.ısırgan otu faydaları

Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri) Nedir?
Genelde ısırgan otu adıyla bilinmesine karşın dalagan otu, sırgan ve çinçar olarak da adlandırılır. Latince adı urtica urens’tir.

Isırgan Otu Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Aşırı tüketilmesi halinde mide rahatsızlıkları görülebilir. Isırganın kan şekerini düşürücü etkisi bulunduğu için şeker hastaları (diyabetik rahatsızlığı bulunan kişiler) tarafında çok tüketilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca hamilelik ve emzirme dönemlerinde bayanların ısırgan otu çayı tüketmeleri önerilmez.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.