Isırgan Otu Çayı Faydaları, Hazırlanışı, Kimler Kullanamaz?

  • ALTERNATİFTIP
  • Isırgan Otu Çayı Faydaları, Hazırlanışı, Kimler Kullanamaz? için yorumlar kapalı
  • 1.117 kez görüntülendi

Isırgan Otu Çayı Faydaları, Hazırlanışı, Kimler Kullanamaz?

Isırgan otu dokunulduğunda kişiye acı verse de faydaları incelendiğinde vücut için pek çok faydası bulunmaktadır. Dokunulduğunda acı vermesinin sebebi üzerinde bulunan tüylü kimyasal yapının temas esnasında salgılanmasıdır.

Bilim dünyasında Urtica Dioica olarak isimlendirilen ısırgan otu ilaçların içerisinde etkili madde olarak kullanılmaktadır. Yetiştiği bölgelere bakıldığında Kuzey Amerika, Avrupa, Kanada’nın bazı bölgeleri ile Asya’nın soğuk kısımlarında doğal şekilde yetişmektedir. Görüntü olarak bakıldığında bu bitki yaklaşık bir metre uzunluğa sahiptir. Aynı zamanda tırtıklı ve koyu yeşil renkte yaprakları vardır. Yetişme dönemi yılın her mevsimidir. Özellikle Haziran ile Eylül ayları arasında çiçek açtıkları bilinir.

Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu çayı tüketimi insanlar arasında oldukça yaygındır. Birçok derde deva olan bu bitki idrar söktürücü olma özelliğiyle bilinir. Vücutta fazla bulunan suyun atılmasına yardımcı olarak rahatlama sağlar. Detoks etkisi bulunur ve organların temizlenmesinde etkilidir. Böylelikle daha zinde ve sağlıklı bir vücuda kavuşulmasında etkilidir.

Isırgan otu çayı içerisinde Demir, A,B,K, C gibi vitaminler vardır. Bu vitaminlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, karoten, silika ve çinko gibi mineraller de ısırgan otunun içerisinde yer alır. Genel olarak çay şeklinde tüketilmekte, bunun için aktarlardan kurutulmuş ısırgan otu satın alınmaktadır. Çayının yanı sıra bu bitki ile hazırlanan yemekler ve çorbalar da bulunur.

Isırgan Otunun Yararları

Isırgan otunun yararları oldukça fazladır. Sindirim sistemini düzenleyerek rahatlamaya yardımcı olur. Özellikle soğuk havalarda sıklıkla görülen soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Saman nezlesi adı verilen hastalığın tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirerek vücut direncini artıran ısırgan otu organların temiz hale gelmesine yardım eder. Temizlediği organların başında karaciğer ve böbrek yer almaktadır.

Yukarıda sayılanların yanı sıra ısırgan otu idrar yolunda meydana gelen enfeksiyon durumlarına karşı etkilidir. Artrit nedeniyle ortaya çıkan semptomların daha hafif hale gelmesini sağlar. Pek çok kişide görülen anemi hastalığına karşı ısırgan otu tedavi edici özelliğe sahiptir. Ayrıca bu otun içerisinde yüksek oranda demir bulunmaktadır.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Isırgan otu çayı otun farklı kısımlarından ayrı ayrı hazırlanabilmektedir. Bu kapsamda tohum çayı, kök çayı, yaprak çayı ve gövde çayı olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Yaprak çayının yapılışına bakıldığında bir tatlı kaşığı ince doğranmış ısırgan otu yaprağı kaynamış olan bir bardak suyun içerisine atılır. Demlenmesi için beş ile on dakika arasında beklenir ve ardından yapraklar süzülür. Hazırlanan çay gün içerisinde ortalama üç bardak ve aç karnına içilmelidir. Öğün aralarında da içilmesinde sakınca yoktur. Eğer ısırgan otunun kokusu içen kişiyi rahatsız ediyorsa kokuyu almak amacıyla isteğe göre içerisine bir miktar nane, civanperçemi, kekik ya da papatya ilave edilebilir.

Isırgan Otu Çayları Ve Tarifleri

Isırgan otu tohumu çayı yapabilmek için öncelikle tohumlar havanca iyice ezilir. Ezilen tohumlardan bir tatlı kaşığı alınarak kaynamış suyun içerisine konulup haşlanır. Daha sonra yaklaşık on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Sürenin bitimiyle çay hazır hale gelmektedir. Hazırlanan çay gün içerisinde iki ya da üç bardak yemekten yarım saat evvel içilmelidir.

Isırgan otu kökü ile çay hazırlamak için bir tatlı kaşığı ince şekilde kıyılmış kök soğuk suyun içine atılarak kaynayana kadar haşlanır. Ortalama beş dakika kaynadıktan sonra on dakika kadar demlemeye bırakılır. Isırgan otu kök çayı gün içinde üç bardak taze demlenerek içilir.

Isırgan otu ile hazırlanan çayların diğer bir çeşidi de otun gövde ve yaprak kısmından yapılmaktadır. Bir tatlı kaşığı ısırgan otu gövdesi ve yaprağı suyun içerisine koyularak bekletilir ve daha sonra kaynatılır. Ardından dinlenmesi için bir müddet beklenir. Gün içerisinde birkaç kez içilebilen bu çay soğuk algınlığı, mide problemleri ve bahar yorgunluğu gibi sorunlara karşı fayda sağlar.

Böbrek ve kalp hastalığı olan kişilerin ısırgan otu çayı içmeleri önerilmemektedir. Isırgan otu eğer dört kişinin yemesi için yapılacaksa sekiz yüz gram taze filiz yeterli olmaktadır. Hem çayı hem de yemeği için ısırgan otu haşlanmadan kullanılmamaktadır. Tabi tüm işlemlerden önce ısırgan otunun dikkatli ve güzel şekilde yıkanması gerekmektedir.

Isırgan Otunu Kimler Kullanmamalıdır?

Tüm bitkilerde olduğu gibi ısırgan otu için de aşırı tüketim bazı yan etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle ısırgan otu çayının ya da yemeğinin kontrollü biçimde tüketilmesi gerekir. Genel olarak görülen yan etkilere bakıldığında ciltte döküntü, alerji, mide ağrısı, ishal terleme gibi belirtilere yol açmaktadır. Eğer açık bir yaraya sahipseniz ısırgan otunun kesinlikle yara ile temas etmemesi gerekir. Bunun yanı sıra hamile kalmak isteyen kadınların adet düzeninin değişmesine neden olacağından dolayı ısırgan otu kullanmamaları gerekir. Bunun yanı sıra bazı bitkiler hamilelik ve emzirme döneminde bazı olumsuz etkiler ortaya çıkardığı için ısırgan otunun da bu süreçte tüketilmemesi önerilir.

Isırgan Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Isırgan otunun yan etkileri incelendiğinde bazı hastalıklara sahip olan kişilerin bu ottan uzak durmaları gerekir. Bu hastalıkların başında yüksek tansiyon gelmektedir. Yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar ısırgan otu ile birlikte alındığında dehidratasyon riski artacağından dolayı kişi risk altına girmektedir. Bunun yanı sıra kan şekeri seviyesi normal olmayan kişilerin de ısırgan otu tüketiminde dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir. Çünkü ısırgan otu kan şekerinin düşmesine ya da daha da artmasına sebep olmaktadır. Böbrek veya mesane sorunu olan kişilerin de bu otun kullanımında doktora danışmaları gereklidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de doktor kontrolünde ısırgan otu tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu çayı günlük hayatta sıklıkla tüketilmektedir. Vücuda etkisi fazla olduğundan dolayı bu çayın bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle bir hastalığı olan ya da düzenli olan ilaç kullanan kişilerin doktorun verdiği tavsiyeye göre ısırgan otu tüketmesi önerilir. Aksi durumda vücutta istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.

Isırgan otu çayı demlerken demleme süresinin on dakikadan az olmaması gerekir. Bu süre içerisinde sağlığa yararlı bileşenler suya geçmekte ve zararlı kimyasallar etkisini yitirmektedir. Otun üst kısmı tırtıllı olduğundan dolayı demlenmeden içildiğinde boğazda tahriş ya da kaşıntı yapabilir. Bunun yanı sıra ısırgan otu çayı demlenmeden tüketildiğinde midenin ağrımasına da sebep olmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.