İshalin Siyah Olmasının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • İshalin Siyah Olmasının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 799 kez görüntülendi

Siyah ishal, kanamanın nereden geldiğine bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanabilir ve genellikle sindirim sisteminizdeki kanamanın bir göstergesidir. Bölgeler ağız ve burundan bağırsaklara kadar değişse de, sindirim sisteminin alt bölgelerinde oluşan kanama, siyah ishalden çok, dışkıda kanama olarak kendini gösterir. Kanamadan dolayı oluşan siyah ishale melena denir. Yiyeceklerle, toksinle ve ilaçlarla gibi diğer nedenlerden de oluşabilir.

Siyah ishalin nedenleri

Yiyecekler: Böğürtlen, yaban mersini, pancar gibi koyu renkli sebze ve meyveler ve kanlı olarak tüketilen et gibi bazı belirli yiyecekler siyah ishale yol açar. Ayrıca meyan kökü ve siyah puding gibi bazı tatlılar da buna neden olabilir.

İlaçların yan etkisi: Demir eksikliği ve anemi gibi rahatsızlıklarda alınan demir takviyeleri, siyah ishalin bir diğer nedenlerindendir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan aktifleştirilmiş odun kömürü ilaçları da bu duruma yol açabilir. Ayrıca toksik mineral de bu duruma sebebiyet verebilir.

Mide kanaması: Midede ülser kanayabilir. Enfeksiyonlar, mide asidi ve kanser, ülsere sebep olur. Kan damarlarındaki şekil bozuklukları kanama yapabilir ve kanamadan oluşan bu durum siyah ishale neden olur. Çok nadir olsa da gastrit sonucu oluşan kanama da, aynı şekilde ishalin siyah gelmesine neden oluşturur.

Kalın ve ince bağırsak kanamaları: İnce bağırsağın mideye yakın olan kısımlarında da ülser görülebilir. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar ülserin oluşmasına sebep olur ve bağırsaktaki bu ülser kanayabilir. Siyah ishale sebep olan ince bağırsak kanamalarının bir diğer nedeni de kron hastalığıdır. Lezyonların bağırsak duvarının dokularını aşındırdığı bu enfeksiyonal hastalık, sindirim sistemi boyunca herhangi bir yerde bulunabilir. Kalın bağırsak kanamaları, siyah ishalden çok, dışkıda kan görülmesine sebep olur. Fakat kanama yavaş ve devamlıysa da bu durum görülebilir. Andiyodisplazi ve kanser, kalın bağırsak kanamalarının en yaygın sebeplerindendir.

Aşırı kusma ve öksürme: Aşırı kusma ve öksürme, özellikle mide ve yemek borusu arasındaki bağ gibi üst sindirim sisteminde bulunan yapıların yırtılmasına sebep olabilir. Bu sendromdaki şiddetli öğürme, yeme bozuklukları ve alkolizm ile ilişkilendirilir ve herhangi bir sebepten dolayı şiddetli kusma bu durumu meydana getirebilir. Genelde hastalar bu durumu kan kusarak ve öksürükte kan görerek keşfetseler de siyah ishal de kanamanın bir göstergesi olabilir.

Siyah ishal nasıl geçer?

Siyah ishal, bağırsak enfeksiyonundan kansere kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğinden, siyah ishalle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken şey, hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurmak olmalıdır. Doktor sizden gaita testi isteyecek, hastalığa göre gerekli ilaçları reçete edecektir.

İshale Ne İyi Gelir? Kahve Limon Kürü Tarifi Tıklayınız

Süt İshale İyi Gelirmi Yoksa İshal mi Yapar, Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.