İltihaplı Sivilce Neden Olur? Yüzde Vücutta İltihaplı Sivilce Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • İltihaplı Sivilce Neden Olur? Yüzde Vücutta İltihaplı Sivilce Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.141 kez görüntülendi

İltihaplı Sivilce Neden Olur? Yüzde Vücutta İltihaplı Sivilce Tedavisi

İltihaplı sivilce; halk arasında çıban, akne gibi isimlerle anılan, özellikle ergenler ve genç yetişkinleri etkileyen bakterilerin sebep olduğu bir cilt sorunudur. İltihaplı sivilce kıl köklerinin tabanındaki yağ bezlerinin tıkanması ile ortaya çıkar. İltihaplı sivilceler genellikle yüzde, vücutta, kolda, kalçada, genital bölgede  ve çenede oluşur.  İltihaplı sivilceye sebep olan başlıca nedenler; yağlı yiyeceklerle beslenme alışkanlığı,  ölü cilt hücrelerinin deride birikimi, tıkanmış gözenekler ve bakterilerdir. Hormonal değişiklikler, bazı ilaçların yan etkileri, sağlıksız beslenme, temizliğe dikkat edememek ve aşırı stres de iltihaplı sivilce oluşumunu tetikleyebilir. İltihaplı akne genellikle yüz, boyun, göğüs, sırt ve omuzlarda ortya çıkar İltihaplı sivilceler, zamanında tedavi edilmezse, deride yara izlerine ve koyu renkli lekelere neden olur. Görünümümüzü olumsuz etkilediğinden dolayı özgüvenimizi sarsması, bizi en çok rahatsız eden kısmıdır. İltihaplı sivilceden kurtulmak için doğal yöntemlerden de yararlanabilirsiniz;

Elma Sirkesi:

Sirke, iltihaplı sivilce ile savaşınızda yardımcı olacak en etkili doğal ilaçlardan biridir. Elma sirkesi, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde iltihaplı sivilcenin iki ana nedeni olan bakteri ve yağ ile tıkalı gözenekleri temizlemeye yardımcı olur. Bunun yanında cildinizin pH dengesini düzenler ve doğal bir temizleyici vazifesi görür.

Kaynatılıp soğutulmuş 2-3 tatlı kaşığı su ile 1 tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırın. (etkilenen bölgenin büyüklüğüne göre bu karışımı arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Kullanacağınız elma sirkesinin iki katı su kullanıp sirkeyi suyla seyreltmelidir). Temiz bir bez, pamuk veya pamuklu kulak çöpü yardımı ile karışımı sivilcelerinize sürün. En az 10 dakika kurumasını bekleyip yüzünüzü su ile durulayın. Birkaç gün boyunca günde 1-2 kez buna devam edin.

Ayrıca, bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı sirke katıp günde 2 kez içerseniz, bu karışım cildinizin yağ dengesini düzene sokup daha sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Karbonat:

Antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olan karbonat, iltihaplı sivilcelerden kurtulmanızda etkili olan bir diğer yardımcımızdır. Karbonat vücudunuzun  pH değerini düzenleyerek iltihaplı akne oluşumunu da engeller. Bir tatlı kaşığı karbonatı bir miktar su ile karıştırın ve iltihaplı sivilcenize sürün. Bir dakika bekledikten sonra su ile durulayın. Haftada bir veya iki kez buna devam edebilirsiniz.

Limon:

Limon, içerdiği L-askorbik asit sayesinde iltihaplı sivilcelerinizin kuruyup, sönmesinde size inanılmaz yardımı olacak bir meyvedir. Antibakteriyel özelliğinden dolayı da, sivilcelerde oluşan bakterileri vücudunuzdan uzaklaştırır. Bir dilim limonu doğrudan iltihaplı sivilcelerinizin üzerine sürün ve 10 dakika bekleyip soğuk su ile durulayın. Bunu günde 2 kez uygulayın.

Hassas bir cilde sahipseniz; eşit miktarda limon suyu ile gül suyunu karıştırıp, bunu pamuk yardımı ile cildinize sürün. 15-30 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. İltihaplı sivilcelerden kurtulana kadar günde iki kez uygulayın.

Not: Çok hassas cilde sahip olanların limon kullanması tavsiye edilmemektedir.

Zerdeçal:

İltihaplı sivilcelere neden olan Propionibacterium acnes bakterilerini öldürmeye yardımcı olan antibakterial bir özelliğe sahip olan zerdeçal  da sivilcelerden kurtulmak için etkili bir baharattır. 2013 tarihli “Chemical and Pharmaceutical Bulletin” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, zerdeçal da bulunan, curcumin’in -Propionibacterium acnes-  bakterilerini zayıflatarak antimikrobiyal etki gösterdiği açıklanmıştır. Dahası cildin ph seviyesini dengeleyici özelliği ile de bozulan bu cilt değerinizi normale çevirmeye yardımcı olmaktadır.

Bir tatlı kaşığı zerdeçal tozunu, bir miktar su veya gül suyu ile karıştırın, iltihaplı sivilcelerinize sürün. Kuruduğunu hissedene kadar bekleyin ve soğuk su ile durulayın. Bunu günde bir veya iki kez yapmalısınız. Bir diğer zerdeçal tarifimiz ise; 2 tatlı kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırın. Bu tarif özellikle yüzünüzde çıkan iltihaplı sivilceler için çok kullanışlı bir maskedir. Uyguladıktan 20-30 dakika sonra soğuk su ile durulayın. Bunu haftada 2 veya 3 defa yapabilirsiniz.

Aloe Vera:

2014 yılında  The Journal of Dermatological Treatment (Dermatolojik Tedavi Dergisi’nde) yayımlanan araştırmaya göre Aloe vera jel hafif ila orta şiddette olan sivilcelerin geçmesi için etkili bir maddedir. İçinde bulunan saponin, sivilceye neden olan bakterileri öldürmeye, enfeksiyonu önlemeye, iltihabı azaltmaya ve hasar görmüş cildin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Aloe vera bitkisinin, yeşil yaprağın arasından çıkan jeli bir hafta boyunca günde iki kez sivilcelerin üzerine sürün. Başka bir tarif ise; 1 yemek kaşığı aloe vera jeli, yarımşar tatlı kaşığı bal ve zerdeçal ile karıştırın. İltihaplı sivilce olan cildinize uygulayın ve 20 dakika kadar bekleyip soğuk su ile yıkayın. Bunu her gün 1 kez yapabilirsiniz.

Salatalık

Ferahlatıcı ve nem verme özellikleri olan salatalık, iltihaplı sivilceleriniz için kullanabileceğiniz bir diğer alternatiftir. Cildinizin pH değerini dengeleyici etkisi olan salatalık tedavisi, İltihapların azalmasına & iyileşmesine yardımcı olurken, cildinizin sıkılaşmasını da sağlar. Blender yardımı ile salatalığı sıvı hale getirin. Bu salatalık suyunu buzdolabında 20 dakika kadar bekletip, pamuk yardımı ile iltihaplı aknelerinize sürün. Soğuk su ile durulamadan önce 15-20 dakika bekleyin.  Bunu birkaç gün borunca, günde 2 veya 3 kez uygulayın.

Not: Bu yöntemleri uygulamadan doktorunuza danışın. 

Sivilce Çukurlarına Kesin Çözüm Yöntemleri Nelerdir? Tıklayınız

Deri Altı Sivilce (Kör Sivilce) Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.