İltihaplı Romatizma Nedir? İlaçları İyi Gelen Bitkiler Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • İltihaplı Romatizma Nedir? İlaçları İyi Gelen Bitkiler Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.046 kez görüntülendi

İltihaplı Romatizma Nedir? İlaçları İyi Gelen Bitkiler Bitkisel Tedavi

Romatizma, eklemlerde, kaslarda ve onları çevreleyen yumuşak dokuda ağrı ve iltihaba neden olan kronik bir hastalıktır. Romatizma iltihaplı olan ve iltihaplı olmayan romatizma diye 2’ye ayrılır. İltihaplı romatizmalardan en sık görüleni Romatoid Artrit, Gut hastalığı, Lupus hastalığı Behçet hastalığı, Ankilozan spondilit ve sedefe bağlı artrit, gibi hastalıklardır.  Bu makalemizde iltihaplı romatizma hakkında bilgiler vereceğiz.

İltihaplı Romatizma Belirtileri

  1. Eklemlerde ağrı
  2. Eklem bölgelerinde yanma, sıcaklık hissi, kızarıklık ve şişme
  3. Sabahları yeni uyanıldığında, özellikle el, kol, ayak ve bacaklarda tutulma yaşama, bu uvuzları hareket ettirmekte zorlanma. 1-2 saat içinde yavaş yavaş açılacaktır.
  4. Bitkinlik, halsizlik
  5. Yüksek ateş
  6. İştahsızlık
  7. Açıklanamayan kilo kaybı
  8. Cilt altında bilhassa eklem bölgelerindeki derinin alt kısmında romatoid nodülü adı verilen yumrular, şişlikler oluşması
  9. İltihaplı eklem bölgesinde şekil bozukluğu
  10. Sabah saatlerinde yataktan kalkarken kalça ve bel kısmında tutulma ve ağrı
  11. Tek veya çift taraflı gelişebilecek kalça ağrılarının yanı sıra gözlerde kızarıklık ve ağrı, kronik ishal, kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları ankilozan iltihaplı romatizmanın diğer belirtileridir.

İltihaplı Romatizma Neden Olur?

Genetik

İltihaplı romatizma ana-babadan veya atadan çocuğa geçebilen genetik bir hastalıktır. Yani kişinin birinci derece yakın akrabasında (anne, baba, kardeş) iltihaplı romatizma hastası olan varsa kişi de iltihaplı romatizma görülmesi riski ortaya çıkar.

Sigara İçme Alışkanlığı

Yapılan klinik çalışmalarda iltihaplı romatizma ile sigara içme alışkanlığı arasında önemli bir ilişki olduğu sigara kullanımının iltihaplı romatizma riskini artırdığı gözlemlenmiştir.

Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Çok fazla dana eti peynir gibi asitli gıdaların tüketilmesi, yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmemek de iltihaplı romatizma hastalığına yakalanmanız için risk oluşturur.

Hormonlar

İltihaplı romatizmaya kadınlarda daha sık rastlanır. Bunun nedeni kadının menopoz, hamilelik, doğum ve doğum sonrası gibi hormonların çok yükseldiği ve düştüğü dönemler yaşamasıdır. Hormonlardaki ani değişimler iltihaplı romatizma hastalığını tetikler.

İltihap

Virüs, bakteri, maya ve parazit gibi zararlı mikroorganizmalardan kaynaklanan  vücut iltihaplarının iltihaplı romatizmaya neden olabilir.

İltihaplı Romatizma Tedavisi

  1. İltihaplı romatizma tedavisinde amaç iltihabı gidermeye çalışmak, kontrol altına almak ve iltihaplı romatizmanın belirtilerinden kurtulmaya çalışmaktır.
  2. İltihaplı romatizma hastalığının belirtilerini ortadan kaldırmak için doktor kortizon içermeyen İbuprofen, ketoprofen, naproksen sodyum gibi iltihap önleyici ilaçlar reçete edebilir.
  3. Prednizon, prednizolon, metilprednizolon gibi kortizon ilaçları ile vücuttaki iltihap giderilmeye, hastalık geriletmeye çalışılabilir.
  4. İltihaplı romatizma kişinin bedeninde günlük hayatı engelleyecek kadar hasara yol açtı ise ameliyat gerekebilir.

Soğuk Kompres

İltihaplı romatizmaya sıcak kompres iyi gelmez. Kısa vadede sizi rahatlatır, ancak bir süre sonra ağrı şiddetlenir ve belirtiler daha da alevlenir. Soğuk kompres yapmak için buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarıp 5 dk boyunca iltihaplı romatizma olan yere tutun.

Balık Yağı

Klinik çalışmalar balık yağının iltihaplı romatizma nedeniyle meydana gelen eklem ağrısı ve eklem sertliğini gidermeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Balık yağı, vücuda anti-inflamatuar yani iltihap yok edici etki yapan ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) içerir. Doktorunuza danışıp günde 2 kez 2.6 mg balık yağı hapı kullanın.  Ayrıca orkinos ve somon gibi soğuk su balıklarını günlük beslenmenize ekleyin.

Zerdeçal

2012’de yapılan bir araştırmada, zerdeçalda bulunan aktif madde olan kurcumin’in, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlardan, daha etkili olan anti-inflamatuar (iltihap giderici) ve anti-artritik özellikler içerdiği görülmüştür. 4 su bardağı suyu kaynatın. İçine 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu katıp karıştırın. 10 dk daha kaynatın. Soğumaya bırakıp bunu günde 1-2 kez için.

Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz, eklem iltihabı belirtileri ile mücadele etmek için atmanız gereken ilk adımlardan biridir. Egzersiz, yorgunluğu azaltmaya, kasları güçlendirmeye ve hareket aralığını artırmaya yardımcı olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak güçlü antienflamatuvar özellikleri sayesinde iltihaplı romatizma belirtilerini tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca sarımsak doğal antibiyotik olduğundan bağışıklığı güçlendirir, vücuttan iltihabın atılmasında rol oynar. İltihaplı romatizmadan muzdaripseniz 1-2 diş sarımsağı küçük küçük kesip bir bardak suyla bunu yutun. Her gün buna devam edin.

Elma sirkesi

Elma sirkesi kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi minerallerden zengin içeriği sayesinde iltihaplı romatizmanın neden olduğu iltihap ve ağrıyı giderir. Bunun için yarım su bardağı ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal katıp karıştırın. Günde bir kez için.  Ayrıca iltihaplı eklem romatizmasına elma sirkesi sürün. Hint yağını biraz ısıtıp elma sirkesinin üzerine uygulayın. Son olarak bölgeyi pamuklu bir bezle sarın ardından streç film sarın. Bunu yatmadan önce her gün yapın.

Zencefil

Zencefil doğal anti-inflamatuar içeriği sayesinde iltihaplı romatizma hastalığının neden olduğu ağrı, şişlik ve iltihabı giderir. İltihaplı romatizma olan bölgeye zencefil yağı sürün ardından 5-10 dk güneş ışığına çıkın. Bunu düzenli olarak yapın. Ayrıca her gün günde 2-3 bardak zencefil çayı için.

Epsom tuzu

Epsom tuzu, iltihaplı romatizma ağrısını ve şişmesini azaltmak için iyi bir çözümdür. Önemli bir magnezyum kaynağı olan Epsom tuzu vücudun pH seviyesini dengeler. Bu durum eklem iltihaplanmasının neden olduğu sertlik, iltihaplanma ve ağrıyı azaltır.  Küveti ılık-sıcak arası suyla doldurun, 2 bardak Epsom tuzunu içinde eritin. Bu ılık banyoda 30 dakika bekleyin. Bunu her hafta 3 defaya kadar yapın.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan İltihaplı Romatizma Ağrısına Bitkisel Çözüm

2 su bardağı klorsuz suyu kaynatın, klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz, içine 25- 30 adet kiraz sapı katılarak 2-4 dakika daha kaynatılır. Üzerine yeşil kuru ısırganı katılır. 3-4 dakikadan sonra bir tatlı kaşığı yeşil kuru ısırgan ilave edip üç dakika daha demlenir. Altıncı dakikadan sonra ocağın altını kapatılıp ılıyınca süzülür. Bu çayın yarısı sabah kahvaltıdan iki saat sonra, diğer yarısı da öğlen yemeğinden iki saat önce içilir. Akşamları da karabaş otu çayı kürü 1 ay süreyle uygulanır. Saraçoğlu bu kürü 21 gün uygulamanızı tavsiye ediyor. Daha sonra şikâyetler başlarsa tekrarlanabilir. Bu kür; romatoid artriti (iltihaplı eklem romatizmasını), doğal tedavisinde yararlıdır.

İltihaplı Eklem Romatizması Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

  1. Prednizon, prednizolon, metilprednizolon gibi kortizon ilaçları
  2. Abatacept, anakinra, golimumab, rituximab, etanercept gibi biyolojik ilaçlar
  3. Metrokreksat, hidroksikolorokin (sıtma ilacı), sülfazalin, leflunomid gibi antiromatizmal ilaçlar
  4. İbuprofen, ketoprofen, naproksen sodyum gibi kortizon içermeyen iltihap giderici ilaçlar

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.