İlik Kanseri Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

  • Genel Sağlık
  • İlik Kanseri Tedavisinde Uygulanan Yöntemler için yorumlar kapalı
  • 828 kez görüntülendi

İlik Kanseri Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

Çağımızın vebası niteliğindeki ilik kanseri, kemikte bulunan ilik içerisindeki kan yapımına katkı sağlayan kan hücrelerindeki bozulma sebebi ile bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde artması ile meydana gelen bir kanser türüdür. Kanser türlerinin hemen hepsinde erken tanı konulmadığı takdirde kısa bir süre içerisinde yaşamın sonlandığı görülmektedir. Günümüzde gelişen tıp sayesinde artık birçok kanser türünde olduğu gibi ilik kanseri tedavisinde de tedavi süreci hızla olumlu sonuç vermektedir. Olumlu sonuçlara ulaşmanın anahtarı ise kesinlikle erken tanıdır. Sağlıklı ve hiçbir hastalık belirtisi yaşamayan bireylerin dahi yılda iki defa tam kan sayımı yaptırmaları önerilmektedir.

İlik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Farklı hastalıkları işaret eden belirtilerin birçoğu ilik kanserinde de görülmektedir. İlik kanseri tedavisine başlayabilmek için öncelikli olarak yaşanan belirtilerin bu hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılması gerekmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında, yorgunluk hali, halsizlik, kemiklerde ağrı, eklem yerlerinde şişlik görülmesi, hızlı kilo verme, lenf bezlerinin ve karaciğerin büyümesi, ateş yükselmesi ve aşırı terleme, diş etlerinde normal dışı kanama, geçici hafıza kayıpları, vücutta oluşan sebepsiz morluklar, böbrek rahatsızlığı görülmesi, bulantı ve kusma şikâyetleri sayılabilir. Bu belirtilerden bir ya da bir kaçının görülmeye başlanması, konunun ciddiye alınmasını gerektirmektedir. Vakit kaybetmeden acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek muayene olunmasında yarar vardır.

İlik Kanserine Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

İlik kanseri tedavisi için belirtilerini hissettiğiniz andan itibaren bu hastalığın tetikleyen unsurları bilmek istersiniz. Kısa bir araştırma yapıldığında hastalığa sebep olan etkenleri bulmak oldukça kolaydır. Bu etkenlerin başında sigara ve alkol tüketimi gelmektedir. Bunun haricinde ise, kalitesiz saç boyaları ve kozmetik malzemeleri, zirai ilaçlar, radyasyona maruz kalma, genetik etkenler bulunmaktadır.

Bayanlarda karşılaşılan bu hastalığın en önemli tetikleyicilerinden biri sıradan kozmetik satıcılarından temin edilen malzemelerdir. Bu malzemelerin kullanımı özellikle erken yaşlarda başlamış ise hastalığa yakalanma riski de o oranda artış göstermektedir.

İlik Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlik kanseri tedavisine başlamadan önce hangi tür ilik kanseri ile savaşılması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmak üzere bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Gerekli kan testleri ve ileri aşamalara ulaşmış olan kanser türleri için alınan biyopsiler neticesinde hasta, lösemi, multipl miyelom ya da lenfoma hastası olarak nitelendirilerek hastalığın çeşidi hakkında kesin tanıya varılmaktadır. Kesin tanı konulduktan sonra ise sabırla hedefe ulaşmak için kat edilmesi gereken uzun bir yol hastaları beklemektedir.

Kanser teşhisi konulan hastalarda %85lik bir oranda moralitenin düştüğü görülmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde olumlu yanıt alabilmek için önemli olan husus hastanın moralinin yüksek tutmasını sağlamaktır. Moralman çökmüş olan bir hastanın tedaviye cevap vermediği durumlarda hayati risk giderek artarak, hasta daha da kötüye gitmekte ve tedavi yarım kalarak hasta hayatını kaybetmektedir. İlik kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler, kemoterapi, hedef kitleye yönelik ilaç tedavisi son olarak da ilik naklidir. İlik nakli hastalıkta gelinen son aşama ve son çare olarak görülen bir tedavi yöntemidir.

Kanser tedavisinin yapılabilmesi öncelikle teşhisin doğru olarak konulmasına bağlıdır. Yanlış teşhis ve yanlış tedavi uygulamaları neticesinde hayatını kaybeden hastalara şahit olmaktayız. Bu tür hataların önüne geçilmesi adına hastanın tam teşekküllü ve kanser tedavisi konusunda uzman hekimlere sahip olan bir hastanede kontrol altına alınması önem arz etmektedir. Hekimin uzmanlığı, kanser tedavi süreçlerindeki başarıları da hekim seçimi konusunda dikkat edilmesi gerekli hususların başında gelmektedir. Tedaviye olumlu sonuç alınması için kemoterapi seanslarının ve kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir. Hasta kemoterapi seansına gittiğinde muhakkak yanında bir yakını olmalıdır. Kemoterapi tedavisi hastalığın iyileşme sürecinde her ne kadar büyük rol oynasa bile, hastanın o anda aldığı ilaçların ağırlığı sebebi ile günlük yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

İlik Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İlik kanseri türüne göre değişebilen tedavi süreçleri bulunmaktadır. Bu süre hastanın çocukluk çağında olmasına, yaş kriterine, cinsiyet kriterine göre de değişiklik göstermektedir. Kanser tiplerine göre ilik kanseri tedavisinin yaklaşık olarak 6 aydan 4 yıla kadar uzayabildiği bilinmektedir.

İlik Kanserinde İyileşme Oranı Nedir?

Günümüzde artık birçok ilik kanseri hastasının tedavi süreci, kanser türünün hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. İlk aşamada kanser teşhisi konulan hastaların büyük bir çoğunluğunun iyileşerek hayatlarına kaldıkları yerden devam ettikleri görülmektedir. İlik kanseri tedavisi sonucunda iyileşme yönünde bir ilerleme kaydetmeyen hastaların çoğu ise erken tanı konulmamış olan ve tedavisi gecikmiş olanlardır. Bu kanser türünde özellikle çocukların %50 den fazlasının hayata döndürüldüğü görülmektedir. İleri yaştaki hastaların ise yine büyük bir çoğunluğunda tedavisi tamamlananların en azından on yıl daha yaşama şanslarının olduğu belirtilmektedir.

İlik nakli hastaların yaşam sürelerinin uzamasındaki en büyük etken olup, nakil için hastanın 50 yaşın altında olması öngörülmektedir. Çocuklarda ilik nakli çok daha hızlı sonuç vermekte ve iyileşme oranı her geçen gün biraz daha artmaktadır.

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.