Özellikle köylerde, kırsal kesimlerde sıkça rastlanan ağaçlardan birisidir ıhlamur. Yapraklarının ve çiçeklerinin mis gibi kokusu yanından geçerken bile mest etmeye yetiyor. Ortalama 25-50 metre uzunlukta olan ıhlamur ağaçları pek çok çetin doğa koşuluna uyum sağlayabildiği için ülkemizin ve dünyanın pek çok yerinde kolaylıkla yetişiyor. Hem hoş kokusu hem de çiçeklerinin çok sayıda sağlık sorununu önleyici özelliği olmasından dolayı evlerin bahçelerinde ve sokak aralarında çokça yetiştirilmektedir. Mevsimlerden kış olunca ise hemen her evde ıhlamur çayı demleyip mevsimsel hastalıklardan korunmak bizim için sıradan bir durumdur.

Özellikle kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çayı hastalıkları önleyici, var olanları da tedavi edici etki gösterir. Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı olduğu bilinen ıhlamur, bir yandan da önemli bir A vitamini deposudur. Bunların yanında B6 vitamini, tanen ve glikoz da içermektedir. İşte tüm bunlardan dolayı ıhlamur mutfaklardaki yerini alır. Daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak için ya da bu hastalıkları tedavi etmek için tüketiliyor. Çünkü özellikle mevsimsel hastalıklardan korunmanın en doğal ve en faydalı yollarlından birisidir.

Grip ve nezleyi tedavi eder!

Kış aylarında neredeyse herkes en az bir kez grip ya da nezleye yakalanır. Bu rahatsızlıklar için doktora gidildiğinde de muhtemelen bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak çok ileri boyuta ulaşmamış vakalarda doğal bazı şifa kaynaklarıyla olumlu sonuç almak mümkündür. Kış mevsiminin bir rutini haline gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan düzenli olarak ıhlamur çayı içerek korunabiliriz. Ihlamur çayının iyileştirici etkisini, faydalarını, verimini artırmak için ıhlamur çayına bal ve limon eklenmesi önerilir. Çünkü balın etkisiyle vücudun hastalıklarla karşı direnci ve mücadele gücü de artar. Ayrıca balın doğal bir antibiyotik olması da ıhlamurun gücünü artırmaktadır. Fakat balı ıhlamura sıcakken değil de biraz ılıyınca katmak daha doğru olacaktır.

Öksürüğü giderir!

Kış aylarında sıkça yaşanan öksürük için doğal ve faydalı bir çay arayanların en doğru alternatiflerinden birisi limonlu ve ballı ıhlamur çayı olacaktır. pendik bayan eskort Çünkü ıhlamur, üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı özellik gösterir. Düzenli olarak ılık ıhlamur çayı tüketmek öksürüğe neden olan bakteri ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar ve solunum yollarında öksürükten kaynaklanan tahrişleri de giderir. Ihlamur, öksürükten daha hızlı bir şekilde kurtulmaya yardımcı olur.

Vücut direncini arttırır!

Ihlamur, vücutta kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Kış aylarında rutin şekilde yaşanan üşüme sorunu için, doğal bir ilaç olarak ıhlamur çayı önerilir. Ihlamur çayı sayesinde hızlanan kan dolaşımı ve vücuda alınan vitaminler, mineraller hastalıklarla genel anlamda mücadele için metabolizmayı kuvvetlendirir.

Stresi azaltır!

Ihlamur, tüm vücut sağlığı için bazı faydaları olan şifalı bir bitkidir. Bu bağlamda sinir sistemi sağlığı üzerinde de ciddi katkısı olan ıhlamur çayı, kişinin sinir sistemini güçlendirir. Özellikle de ıhlamur çayının içerisine karanfil atıldığında sinirleri yatıştırır, stresi azaltır ve kişiyi sakinleştirir. Yorucu ve stresli bir gününü akşamında içilen ılık ve karanfilli bir bardak ıhlamur çayı daha rahat bir gece geçirmeye yardımcı olabilir.

Cilt ve saç sağlığı için faydalıdır!

Ihlamurun içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve faydalı elementler cilt ve saç sağlığına iyi gelir. Ihlamurun hem çiçeklerini hem de yapraklarını kaynatarak elde edilen su, yani ıhlamur çayı ile saçları ve cildi yıkamak önerilir. Düzenli olarak uygulanan ıhlamur çayı cilde sağlık katar, ciltte leke oluşumunu önler ve var olan lekelerin rengini açar. Haftada 2 – 3 bardak ıhlamur çayı içmek, kişinin hücrelerini güçlendirir, hücre yenilenmesini hızlandırır ve cilt yaşlanmasını geciktirir. Bu bakımdan ıhlamur çayının anti- aging özelliğinden bahsetmek mümkündür. Ayrıca saçlar ve kafa derisi ıhlamur çayı ile yıkandığında kafa derisi sağlığını kazanır, saçlar güçlenir ve daha sağlıklı uzar. Bununla birlikte ıhlamur çayı, kafa derisindeki zararlı bakterileri ve serbest radikalleri ciltten uzaklaştırır.

Kalp sağlığını destekler!

Ihlamur çayının düzenli aralıklarla tüketilmesinin kalp ve damar sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Vücudun kan basıncını düzenleyen, kan üretimini destekleyen ve damarları rahatlatan ıhlamur çayı kalp sağlığını da destekler. Zira damar tıkanıklıklarına engel olma özelliği sayesinde kalp yorgunluğunu veya olası kalp hastalıklarını da önler.

Astım ve bronşit gibi solunum sistemi rahatsızlıklarını giderir!

Ihlamur genel anlamda tüm solunum yollarına iyi gelir, solunum yollarının sağlığını korur. Ihlamur çayının nefesi açıcı ve soluk alıp vermeyi düzenleyici özelliği vardır. Özellikle kış aylarında üşütmeden kaynaklanan bronşit hastalığına ve çok zorlu bir rahatsızlık olan astım ataklarına iyi gelir. Ballı, limonlu ıhlamur çayı; bronşları yumuşatır ve rahatlatır vardır. Astım ataklarını da önlemek ya da azaltmak için ıhlamur çayı tüketimi önerilir. Bir de karaciğerde meydana gelen iltihapları giderme konusunda çok etkili olduğu bilinen ıhlamur çayı, özellikle kronik alerjik astım hastaları için düzenli olarak tüketim tavsiye edilir. Zira ıhlamur çayı, alerjik astıma karşı etkili olabilir ve rahatlama sağlayabilir.

Sindirim sisteminin sağlığını destekler!

Ihlamur çayı, besleyici özelliği yüksek bir çaydır ve sindirim sistemini hiç zorlamaz ve yormaz. Buna keza bağırsak tembelliği olan, sık sık kabızlık ve gaz sorunu yaşayan kişilerde ıhlamur çayı hazmı hızlandırır, mideyi yormaz ve sindirimi kuvvetlendirir. Bunun için yaz, kış haftada 2 – 3 bardak ılık, limonlu ve ballı ıhlamur çayı tüketimi önerilir.

Ihlamur çayı tüketecek olanlara öneriler

  • Ihlamurun faydaları ve olası zararları üzerine pek çok bilimsel araştırma, çalışma yapılmış ve şimdiye kadar ıhlamur çayının her hangi bir zararı tespit edilmemiştir. Her yaştan birey ıhlamur çayını güvenle tüketebilir.
  • Tıpkı diğer doğal, şifalı bitkiler gibi ıhlamur çayının da gereğinden fazla tüketilmesi bazı yan etkilere yol açabilir. Bu bakımdan uzmanlar günde 2 bardak ıhlamur çayının yeterli olduğunu düşünmekteler.
  • Gecenin ileri saatlerinde 1 bardaktan fazla ıhlamur çayı tüketmek uykusuzluğa sebep olabilir.
  • Ihlamur, çok sayıda vitamin ve minerallerle dolu bir bitkidir. Ancak tıpkı diğer bitkiler gibi çok fazla kaynatılması, hatta bir kereden fazla kaynatılması onun besin değerlerini düşürür. Bu bakımdan ıhlamur sadece bir kere kaynatılır ve dolayısıyla da her defasında sadece tüketilecek kadar ıhlamur kaynatmak yeterlidir.
  • Ihlamur hoş kokulu ve hoş tadı olan bir bitkidir. Bu bakımdan sade olarak kaynatılıp tüketilebilir. Ancak ıhlamurun hem tadını hem de sağlayacağı faydaları artırmak adına biraz bal ve limon suyu ile karıştırılması önerilir. Ancak ıhlamur çayını şekerle tatlandırmak kesinlikle fayda değil, zarar verecektir.
  • Diğer bitki çayları gibi, ıhlamur da aşırı sıcak içilmemelidir. Çok sıcak ıhlamur çayı, yemek borusuna ve ağız içine zarar verebilir.
  • Her hangi bir hastalığı olan ve hastalığın tedavisi için de ilaç kullanan kişiler, ıhlamur çayı tüketmeden önce doktora danışmalılar.
  • Ihlamur çayından istenen faydaların tamamını alabilmek için ıhlamurun mümkün olduğunca doğal ve katkısız olmasına özen gösterin.