Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır, Zararları

  • ALTERNATİFTIP
  • Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır, Zararları için yorumlar kapalı
  • 1.110 kez görüntülendi

Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır, Zararları

Ihlamur çayının faydaları denildiğinde ilk akla gelen, soğuk kış günleri içimizi ısıtması ve soğuk algınına iyi gelmesi olsa da birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Neden bu kadar şifalı bir bitki olduğunu anlamak için ıhlamur bitkisi hakkında biraz bilgi sahibi olmak yeterli olacaktır.

Ihlamur Nedir?

Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından yetişen ıhlamur, çiçekleri ve yaprakları kullanılarak çayı yapılan bir bitkidir. Çok hoş kokulu ve aromatik bir bitki olan ıhlamurun ağaç boyu 15 ile 25 metre kadar uzayabilir. Sarı ve beyaz renklerde çiçeklere sahip olan bitki bahar aylarında açar ve haziran ya da temmuz aylarında toplanılarak, özellikle öğlen güneşinde toplanılarak güneşte kurutulur. Ihlamur ağacının gövdesi yumuşak ve gri renklidir, aynı zamanda liflidir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgeleri’ nde ılıman iklim özelliğinden dolayı daha çok yetiştirilir.

Ihlamurun İçeriği Nedir?

Ihlamur, içerik açısından oldukça zengindir. C ve P vitamini, manganez, şeker, uçucu yağ, ossidaz, saponin, strol, reçine, müsilaj, glusid, flavon, tanen, farnesol, enzimler ve organik asitler içermektedir. Çok eski tarihlerden beri yetiştirilen ıhlamur, şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.Hatta Yunan mitalojisinde tanrılara yalvaran Philyra’ nın ölümsüz olma isteği üzerine uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanırlarmış. dair

Ihlamurun Kullanıldığı Alanlar

Şifalı bir bitki olan ıhlamur sağlık için kullanılması dışında, ıhlamur ağacından elde edilen kerestesi değerlidir. Kurt yeniğine karşı duyarlı olan ıhlamur ağacı, gözeneklidir, açık renklidir ve ince tanelidir. Bu neden kerestesi çok hafif olur. Ihlamur ağacında elde edilen keresteler; mobilyaların iskeletinde, piyona tuşu ve kalem, kibrit yapımında kullanılır. Aynı zamanda farklı modellerde tablo çerçeveleri yapılır ve kağıt hamur yapımında kullanılır.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayı yapılırken dikkat edilmesi gereken husus; ıhlamur direk kaynatılmamalıdır. Kaynatılmış suyun içerisine ıhlamur yaprak ve çiçeklerinden yeterli miktarda atılarak, 10 dakika demlenmesi için beklenilmesi gerekir. İçilmek üzere bardağa veya fincana konulurken istenirse süzgeç yardımıyla süzülerek içilir. Tercihe göre içerisine bal, zencefil ya da limon katılabilir ya da başka bitki çayları ile karıştırılabilir. Demlendikten sonraki sarımsı rengi ve hoş kokusu ile zevkle içilir. Ihlamur çayının taze demlenerek tüketilmesi tavsiye edilir.

Ihlamur çayı sadece soğuk havalarda sıcak ve şifalı bir bitki olduğu için içilmemeli; yazında soğuk ıhlamur çayı yapılarak serinlemek için ve şifa amaçlı içilebilir. Soğuk ıhlamur çayı yapmak için; öncelikle iki litre kaynamış suda demlenen ıhlamur çayı soğuması için bekletilir. Bu arada yarım limon dilimlenir ve 2 dal taze nane yıkanır. Ihlamur çayı soğuduktan sonra içine öncelikle bir bardak buz konularak, karıştırılır ve limon dilimleri ve nane eklenerek; buzlu ıhlamur çayı içilir.

Ihlamur Çayının Sağlığa Faydaları

Herkes tarafından bilinen özelliği, soğuk havalarda içilmesi ile grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korumasıdır. Tabi ki ıhlamur çayının tek faydası bu değildir, bunun dışında ıhlamur çayının birçok faydası bulunmaktadır.

  • Soğuk havalarda doğal koruyucudur.
  • Ihlamurda bulunan flavonoitler nedeniyle, ıhlamurun iltihap giderici ve ağrı kesici etkisi vardır. Ayrıca boğazı yumuşatır ve boğaz tahrişini engeller. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda şikayetlerin azalmasına neden olur.
  • Vücut ısısı yükselterek, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Terletici özelliğinden dolayı ıhlamur çayı, ateş dürücü olarak da kullanılabilir.
  • Bağırsak sancılarını giderir ve kabızlığa iyi gelir.
  • Kan dolaşımını düzenler ve damar tıkanıklığını engeller.
  • Öksürük ve bronşite iyi gelir. İyi bir balgam söktürücüdür.
  • Ihlamur çiçeğinin bal ile bulamaç haline getirilerek içilmesi ile ıhlamur çayı mide ülserine iyi gelir.
  • Ihlamur çayı, sabahları aç karnına içilirse kilo verilmesine yardımcı olur.
  • Ciltteki istenmeyen lekeler ve kırışıklıklar için ıhlamur çayı ile düzenli cilde pansuman yapılması yeterlidir. Aynı zamanda cildi gençleştirerek, cildin yaşlanmasını geciktirir.
  • Ihlamur kaynatılarak süzüldüğünde elde edilen suyu ile saçlara masaj yapılarsa hatta saçlar yıkanırsa saçlar beslenerek canlanır, parlak görünür ve gürleşir. Aynı zamanda saç diplerindeki kaşıntıyı da engeller.
  • Yüksek tansiyonu ve kolestrolü düşürücü etkisi vardır.
  • Böbrekleri ve idrar kesesini temizleyerek, böbrek taşını ve böbrekteki kumları döker. Yeni bir böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Kas kasılmalarında azaltıcı etkisi vardır.
  • İçeriği nedeniyle ıhlamur çayı içmek, stresi azaltma çok etkilidir. Endişeyi azalttığı içinde kalp ritmini düzenler.
  • Ihlamur göz çevresindeki bakterileri gidererek, çapaklanmayı giderir ve gözü dinlendirir. Bunun için ılımış ıhlamur çayına batırılan pamuk, kapalı durumdaki gözlerin üzerine konularak, biraz bekletilmesi göz sağlığı için iyi gelir.
  • Ihlamur antioksidan deposu olduğu için kanser oluşumlarını engeller. Ihlamur çayının faydalarını sizlerle paylaştıktan sonra şimdi hamilelelikte kullanımı aşağıdaki gibidir.

Hamilelikte Ihlamur Çayının Faydaları

Hamile anne adaylarının önemli şikâyetlerinden olan şişkinlik için, ıhlamur çayı içilmesi mideyi rahatlatarak; şişliğin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir gaz söktürücü olan ıhlamur çayı mide ekşimelerine çok iyi gelmektedir.

Ihlamur çayı, terlemeyi artırdığı için;  hamilelik dönemi içinde çok istenilmeyen bir durum gibi görünse de vücut ısısını artırarak; bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu durum anne adayının enfeksiyona karşı korunmasını sağlar.

Hamilelik döneminde anne adaylarının değişken olan psikolojik durumları nedeniyle yaşadıkları gerginliklerin azalmasında ıhlamur çayı içilmesi etkili olur.

Ihlamur Çayının Hamileler İçin Zararları

Hamilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; doğuma yakın anne adayların ıhlamur içmesi doğum sırasındaki kasılmaları etkileyebileceği için ıhlamur çayı içmeye ara vermeleri doğru bir davranış olacaktır.

Ihlamur çayının kanı inceltme gibi bir etkisi vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde kontrolsüz kanamalara ve doğum sonrası depresyona neden olabilir.

Hamilelik döneminde ıhlamur çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Ihlamur  Çayının Zararları

Ihlamur çayı, şifalı bir bitkidir fakat yine de kullanılmadan önce doktora mutlaka danışılmalı ve gereğinden fazla da tüketim yapılmamalıdır. Ayrıca ıhlamuru aldığınız yerin özenle seçilmesi gerekir. Çünkü ıhlamurun şifalı olması için taze ve kaliteli olması gerekir.

Anemi yani kan hastalığı olan kişilerin demir takviyesi aldığı sırada ya da besin tüketirken ıhlamur çayı içmemeleri gerekir. Çünkü ıhlamur çayı, vücuttaki demirin emilmemesine neden olabilir.

Ihlamur çayının rahatlatıcı etkisi nedeniyle, fazla ıhlamur tüketimi sonrası kesinlikle araç kullanılmaması önerilir. Aşırı rahatlama dikkat dağınıklığına neden olarak, kaza sebebi olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.