İdrarda Beyaz Parçacıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • İdrarda Beyaz Parçacıklar Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.591 kez görüntülendi

Vücuttaki diğer organlar tarafından desteklenen üriner sistem, bedenimizdeki su ve kimyasal seviyesini dengelemekten sorumludur. Bu sistem ayrıca atıkların,toksinlerin ve zararlı maddelerin idrar yoluyla bedenden atılmasında da önemli rol oynar. Çeşitli nedenlerden idrarda beyaz tortular meydana gelebilir.

İdrarda tortu ve beyaz parçacık olmasının nedenleri

Böbrek Sorunları

Böbrek taşları idrardaki beyaz parçacıkların ve beyaz tortuların en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. İdrardaki beyaz kalıntılar kum granülleri gibi görünüyorsa, bu durum, vücutta böbrek taşının varlığına işaret edebilir. Böbrek taşı sorununuz varsa, tedavi olsanız bile bir süre sonra tekrar böbrek taşı ile karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Böbrek taşlarının nüksetmesi yalnızca böbrekleri etkilemez, sistemin diğer parçalarını da etkiler. Özellikle idrar yolu içinde çeşitli komplikasyonlara ve belirtilere neden olabilir.

Sediment

Alkali idrardaki beyaz parçalar fosfat atıklarıyla ilgili olabilir. Çok sık karşılaşılan bir durumdur, endişelenmeye gerek yoktur. İdrardaki beyaz kalıntılar ayrıca idrar yolundaki mantar ve maya enfeksiyonu kaynaklı da olabilir, o zaman hastanenin üroloji bölümüne gidip gerekli tedaviyi olmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu

Normal şartlar altında, idrarın rengi açıktır ve idrar rengi sarı ile kehribar rengi arasında değişmektedir Yine idrarda normal şartlar altında mantar, virüs ve bakteri bulunmaz, fakat vücuttaki atıklar idrarda toplanır. İdrar yollarında meydana gelen iltihap, idrarın bulanık ve içinde beyaz küçük parçaçıkların belirmesine neden olur. Escherichia coli olarak bilinen bakteri üretranın girişine saldırması sonucu ve yayılmaya başladığında bu enfeksiyon meydana gelir. İdrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsunuz, iltihabın mesaneye geçip, böbrekleri etkilemesini engellemek için hemen üroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz

Paraziter Enfeksiyonlar

Filaryaz ve schistosomiasis enfeksiyonları gibi idrar yollarındaki bazı parazitik enfeksiyonlar, idrarda beyaz kalıntılar şeklinde görülebilir. Trikomonas enfeksiyonu gibi üriner sistemdeki diğer parazitik enfeksiyonlar da idrar içinde süspansiyon haline getirilmiş olan mukus ipliklerinin üretimine yol açar. Kandidiyaz enfeksiyon gibi mantar enfeksiyonlarının da idrar da beyaz tortuya neden olduğu bilinmektedir. İdrarda beyaz kalıntılarla karşılaştığınızda doğru teşhis için Üroloğa görünmenizi tavsiye ederiz.

Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV), belirli bakteri türlerinin vajinada hızlı bir şekilde üremesiyle meydana gelir. Bu durum ile ilişkili semptomların bazıları şunlardır: Vajinada balık kokusu, gri veya beyaz vajinal akıntıda artış, idrar tortu ve kalıntılar, vajina çevresinde kaşıntıdır. Bakteriyel vajinoz pelvik iltihabına neden olabileceğinden en kısa zamanda tedavi edilmelidir.

Monilia (Maya) Enfeksiyonu

Normal koşullarda, vajinal kanalda az miktarda maya bakterisi bulunur. Vajinal kanaldaki pH oranı değiştiğinde maya bakterisinde hızlı bir artış görülüp, Monilia enfeksiyonuna yol açar. Artan vajinal akıntı ile birlikte süzme peynir gibi görünen yoğun beyaz akıntı, vajinal bölgede yanma ve kaşıntı gibi semtomplar meydana gelir. Tedavide amaç maya bakterilerini tamamen yok etmek değil, daha fazla büyümesini önlemek olmalıdır.

Tersine boşalma

Bu durum meninin dışarı atılması yerine idrar torbasına gitmesiyle meydana gelir. Böyle bir şey başına gelen erkeklerin idrarında beyaz tortu görülmesi muhtemeldir.

İdrarda tortu ve beyaz parçaçıklar nasıl geçer?

Üroloji(Bevliye) doktoruna başvurup teşhise göre gerekli tedavi uygulanmalıdır.

İdrar Mikroskobisi Nedir, Nasıl Yapılır, Hangi Doktora Gidilir? Tıklayınız

Kahverengi İdrar Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

İdrarın Ph Değeri Nasıl Artırılır, İdrar Ph Normal Değerleri Nedir? Tıklayınız

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Maydanoz Kürü Tarifi Tıklayınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.