İdrarda Beyaz Parçacıklar Neden Olur Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • İdrarda Beyaz Parçacıklar Neden Olur Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 3.597 kez görüntülendi

İdrarda Beyaz Parçacıklar Neden Olur Nasıl Geçer?

Vücuttaki atık ve toksinlerin atılmasına idrar ile gerçekleşmektedir. İdrara çıkma gün içerisinde tüketilen sıvı miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bedendeki su ve kimyasal seviyenin dengelenmesi sağlanmaktadır. Toksinlerin yanı sıra zararlı maddeler de idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. İdrar rengi ve kokusu bakımından genel sağlık hakkında ipuçları vermektedir. Ayrıca idrara çıkma aralıkları da önemli kriterlerdendir.

İdrarda zaman zaman olağan durumun dışında değişimler gözlenebilir. Bu değişimler kimi zaman önemsizken, kimi zaman da sağlık hakkında önemli sinyaller vermektedir. Sık rastlanan sorunlardan biri idrarda beyaz parçacıklar görülmesidir. Kişileri genellikle korkutan bu durum kısa vadede tehlike arz etmemektedir. Ancak mutlaka hekim kontrolünden geçilmesi gerekir.

İdrardaki Beyaz Parçacıkların Nedeni?

İdrarda görülen beyaz parçacıklar sağlık hakkında önemli sorunların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle ihmal edilmeden hekime başvurulmasında fayda vardır. Bir hastalık veya enfeksiyonun habercisi olan idrarda beyaz parçacıklar ancak tıbbi müdahale ile geçmektedir. Hayati tehlike yaratmamakla birlikte sağlık açısından riskler barındırmaktadır. Bu nedenle idrarda beyaz parçacıklar fark edilir edilmez üroloji doktorundan randevu alınması gerekmektedir. İlaç veya antibiyotik tedavisi ile müdahale edilerek çözüme ulaşılmaya çalışılmaktadır.  Beyaz parçacıklar nedenleri başlıca şu şekildedir;

Böbrek Sorunları; İdrarda görülen beyaz lekeler çoğu zaman böbrek taşlarının habercisi olabilmektedir. Özellikle de beyaz kalıntılar kum şeklinde görülüyorsa, mutlaka böbrek sorunu var demektir. Kum granüllerini andıran görüntü böbrek taşına işaret etmektedir. Ciddi bir sağlık problemi olan böbrek taşı mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde idrar yolunda enfeksiyonlara neden olabilir.
Sediment; İdrarda görülen beyaz parçalar çoğu zaman fosfat kalıntılarına işaret etmektedir. Sık karşılaşılan sorunların başında gelen sediment, idrar yolunda mantar veya maya enfeksiyonuna işaret etmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunların doğmasına yol açmaktadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu; İdrar yollarında zaman zaman enfeksiyona rastlanabilmektedir. İdrar yollarında oluşan bu durum idrar yapısında gözle görülür değişikliklere neden olmaktadır. Küçük beyaz parçacıklar enfeksiyon belirtisidir. Kısa sürede tedavi edilmediğinde böbrekleri dahi etkileyebilmektedir.
Paraziter Enfeksiyon; İdrar yollarında parazit kaynaklı oluşan enfeksiyonlardır. İdrarda beyaz parçacıklar şeklinde belirtileri bulunmaktadır.
Bakteriyel Vajinoz; Bazı bakterilerin vajina bölgesinde üremesi yoluyla ortaya çıkan hastalıktır. Bakteriyel vajinoz idrarda tortu ve kalıntılara sebep olmaktadır. Kısa zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir. Vajina bölgesinde kötü koku ve kaşıntılara da neden olan bir hastalıktır. İdrar yollarının yanı sıra üreme sistemini de tehdit etmektedir. Öncelikle hijyen kurallarına büyük önem verilmeli ve mutlaka hekime başvurularak tedavi olunmalıdır.
Monilia Enfeksiyonu; Vajinal kanalda bulunan maya bakterilerinin yol açtığı durumdur. Monilia enfeksiyonu da idrarda beyaz parçacıklar görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir. Vajinal akıntıların artmasına bağlı olarak idrar yapısında beyaz parçalar görülmektedir. Tıbbi müdahale ile çözüme kavuşturulabilecek bir sorundur.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.