İdrar yanması, başta kadınlar olmak üzere herkesi, her yaştan bireyi rahatsız eden bir sorundur.

Dysuria adı verilen bu sorun, ağrılı ve acılı bir problemdir. İdrar yanmasında kişi, idrara çıkma sırasında ya da sonrasında yanma hissi yaşar. Bu sorunun kadınlardan erkeklere göre daha sık görülüyor olmasının sebebi kadınların anatomik özellikleridir. Kadınlarda idrarını mesaneden dışarıya götüren tüp, yani üretra erkeklere göre daha kısadır ve üriner sistem anüs ve vajinaya yakındır. Aynı şekilde Bazı erkekler de, altta yatan bazı tıbbi durumlar nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olabiliyorlar.

İdrarda yanma hissi çoğunlukla bir enfeksiyondan kaynaklanabiliyor. Enfeksiyonlar da idrar yollarının herhangi bir yerinde meydana gelebiliyor. Bu enfeksiyonlar genellikle, tek bir yerde başlıyor, ancak zamanında müdahale edilmez ve durum tedavi edilmezse hızla diğer yapılara yayılıyor. Üretra, mesane, üreterler ve böbrekler gibi farklı pek çok yapı bu enfeksiyondan etkileniyor.

İdrar yanması neden olur?

İdrar yanması ve ağrılı idrara çıkma, çoğunlukla üriner sistemin herhangi bir yerinde bir enfeksiyon veya iltihaplanma sebebiyle oluşmaktadır. İdrar yanmasına sebep olan etkenler genel olarak;

  • Yetişkinlerdeki mesane enfeksiyonları,
  • Çocuklarda mesane enfeksiyonları,
  • İdrarın vücuttan atılması için torbanın şişmesi ve tahriş olması şeklinde sıralanabilir.

Kadınlarda ve genç kızlarda ağrılı idrara çıkma sebepleri genel olarak;

  • Menopoz sırasında vajinal dokuda meydana gelen değişiklikler,
  • Genital bölgede oluşan herpes enfeksiyonu,
  • Kimyasal ürünlerden, parfümlerden veya losyonlardan kaynaklanan vajinal doku tahrişi,
  • Maya veya vulva ve vajinadaki diğer enfeksiyonlar şeklinde sıralanabilir.

Ağrılı idrarın genel nedenleri ise;

  • İnterstisyel sistit,
  • Prostat enfeksiyonu,
  • Radyasyon sistiti, radyoterapi sebebiyle oluşan pelvis alanında, mesane astarındaki hasar,
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olarak sıralanabilir.

İdrar yanmasının belirtileri nelerdir?

İdrar yanmaları; altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak değişen semptomlara sebep olur. İdrar yollarında yanmayı sıklıkla etkileyen semptomlar, vücudun diğer bölgelerini ve sistemlerini de etkileyebilir.

İdrar yanması ile birlikte görülen idrar yolu semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanlı ya da pembe renkli idrar,
  • İdrar renginde değişiklikler,
  • Bulanık renkli idrar,
  • İdrar yapma zorluğu,
  • Kötü kokan idrar,
  • Sık sık idrara çıkma isteğine rağmen az miktarda idrar üretmek,
  • Ağrılı ve yanmalı idrara çıkma,
  • Acilen idrar yapma ihtiyacı

İdrar yanması nasıl tedavi edilir?

İdrar yanması sorunu hissedildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Aksi halde enfeksiyon daha fazla alana ve diğer organlara da yayılabilir. İdrar yanması durumunda doktor, bunu tedavi edecek ilaçlar reçete eder. Bu bağlamda antibiyotikler; idrar yolu enfeksiyonlarını, bakteriyel prostatiti ve bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları tedavi etmekte çok etkilidir. Doktor, tahriş olmuş mesaneyi sakinleştirmek için de ilaç ekstra verebilir. Bu ilaçlar; trisiklik antidepresanlar, pentosan polisülfat sodyum (elmiron) ve kodeine sahip asetaminofen içermektedir.

İdrar yanması bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, genellikle ilaç almaya başladıktan kısa süre sonra iyileşme sağlanır. Ancak bu olumlu etki için ilaçların daima doktorun önerdiği sıklıkta ve dozda alınması önemlidir.

İdrar yanması sorunu interstisyel sistit ile ilişkili ise tedavisi biraz daha zor olabiliyor. Fakat ilaç tedavisinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi durumunda iyileşme mümkün olur.

İdrar yanmasının doğal tedavi yöntemleri

  1. Elma sirkesi

Elma sirkesi; antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde tüm vücuttaki enfeksiyonları giderir ve yayılmasını önler. Elma sirkesinin içeriğindeki faydalı enzimler, potasyum ve diğer faydalı mineraller vücudun doğal pH dengesini sağlamaya yardımcı olur. Bunun için 1 yemek kaşığı doğal elma sirkesi ve 1 çay kaşığı çiğ balı bir çay bardağı ılık suya karıştırıp gün iki kez içmek faydalı olur.

  1. Karbonat

Karbonat etkili bir enfeksiyon giderici olduğu için idrar yanmasını da azaltıcı etkiye sahiptir. Karbonat alkalin bileşik olduğundan idrar asiditesini düşürmeye yardımcı olur ve idrara çıkma sırasındaki yanma hissini hafifletir, sık sık idrara çıkma isteğini azaltır. Bunların yanında karbonat vücudun pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olduğu için idrar yanmasını önler. Bunun için 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı kabartma tozu karıştırılır ve aç karna, her gün içilir. Bu uygulamayı 1 hafta boyunca tekrarlamak idrar yanmasını giderir.

  1. Yoğurt

Evde mayalanmış sağlıklı ve doğal yoğurt, aktif kültürlere sahiptir. Yoğurdun içindeki bu aktif kültürler, kötü bakterileri yok etmeye ve sağlıklı bakterilerin gelişmesini teşvik etmeye yardımcı olur. Bu bağlamda her gün düzenli olarak doğal yoğurt tüketerek tüm vücudun ve vajinanın pH dengesini sağlıklı bir seviyede tutmak ve tüm enfeksiyonlara karşı savaşmak mümkün olur.

  1. Ananas

Ananas; bromelain adlı ve idrar yolu enfeksiyonlarının semptomlarını azaltabilen bir anti inflamatuar enzim içeriyor. İdrar yanması durumunda hem doktorun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak hem de ananas tüketmek, ananas suyu içmek enfeksiyonları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

  1. C vitamini

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları için uzmanlar genellikle günde en az 5,000 mg C vitamini reçete etmekteler.  Vücuda alınan C vitamini, idrarın asitlendirilmesiyle mesanenin sağlıklı olmasını sağlar ve zararlı bakteri oluşma riskini ortadan kaldırır. Bunun için hem C vitamini takviyesi almak hem de C vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek önerilir.

  1. Yeşil çay

Yeşil çay; anti-bakteriyel ve anti- oksidan özellikleri sayesinde tüm vücudu, tüm hücreleri enfeksiyonlardan korur. Bunun için her gün 2 – 3 bardak çay tüketilmesi önerilir. Bu konuda yapılan çalışmalar yeşil çayın mesane inflamasyonunu azaltabilecek belirli antioksidanlar içerdiğini kanıtlamıştır.

  1. Karanfil yağı

Bilimsel araştırmalara göre karanfil yağı; anti-mikrobiyal, anti-fungal ve anti-viral etkinliklere sahiptir. Bununla birlikte anti inflamatuar olan karanfil yağı hem ağrıyı azaltır hem enfeksiyonları ortadan kaldırmaya yardımcı olur hem de iyileşme sürecini hızlandırır.

  1. Sarımsak ve kekik yağı

Sarımsak; dünya üzerindeki en etkili ve doğal antibiyotik maddelerden birisidir. Hem sarımsak hem de kekik yağı; antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğu için enfeksiyonla savaşmaktadır. Bu bakımdan sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi tüm vücutta enfeksiyon oluşumunu önler. Bu etkiyi arttırabilmek için de gün içinde hem çiğ sarımsak yemek hem de günde 4 – 5 kez 500 mg kekik yağı almak önerilir. Sarımsak ve kekik yağının birlikte kullanımı idrar yolları da olmak üzere tüm vücuttaki enfeksiyonların en doğal ilacı olur.

  1. Maydanoz suyu

Vücudu toksinlerden arındırmak, fazla kilolardan kurtulmak, kötü bakterileri ve enfeksiyonları gidermek için en doğal ve etkili çarelerden birisi maydanoz suyudur. Maydanoz suyu akşam yemeğinden sonra tüm vücudu ferahlatmasının yanı sıra, özellikle idrar yolu enfeksiyonunu hafifletmeye de yardımcı olmaktadır. Zira maydanoz suyu diüretik özelliktedir.

  1. Zencefil çayı

Vücudun her hangi bir bölgesinde enfeksiyon ve iltihaplanmayla ilgili bir sorun varsa, en etkili doğal tedavi yollarından birisi zencefildir. Zencefil; vücuttaki enfeksiyonları ve iltihaplanmayı önleyip gidermekte ve ağrıyı da azaltmaktadır. Zira zencefil; oldukça güçlü etki gösteren anti inflamatuar özellikler gösterir. Bu bağlamda antiinflamatuar ilaçlarla aynı etkiyi gösterir. Bunun için zencefil çayı içmek ya da yemeklere zencefil tozu eklemek önerilir.