Hipotiroidi Nedir Hipotiroidizm Tiroid Yetmezliği Belirtileri Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Hipotiroidi Nedir Hipotiroidizm Tiroid Yetmezliği Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 843 kez görüntülendi

Hipotiroidi Nedir Hipotiroidizm Tiroid Yetmezliği Belirtileri Tedavisi

Tiroid bezinin az çalışması ve bunun sonucunda tiroid hormonlarını az üretmesiyle kanda tiroid hormonlarının (T3 ve T4) düşük olması durumuna hipotiroidi (Hipotiroidizm) yani tiroit yetmezliği, tiroid bezinin az çalışması denir. Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkan yaygın görülen bir hastalıktır. Tiroid yetersizliği hastalığının teşhisi fiziksel muayene ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve tiroksin seviyesini belirlemek için kan testi yoluyla gerçekleşir.

Hashimoto hastalığı

Hashimoto hastalığı hipotiroidinin (troid yetmezliğinin, tiroid bezinin az çalışmasının) en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bu hastalık bağışıklık sistemi hastalıklarındandır ve diğer bağışıklık sitemi hastalıklarında olduğu gibi  vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek istemesi ve vücut içinde bir savaş başlamasıyla meydana gelir.Hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Bedenimiz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda anti­TPO antikoru ve anti­tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezindeki tiroid hücrelerine zarar verir. Bu arada tiroid bezinde pekçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar. Tedavi için Endokrin uzmanına başvurmak gerekir.

Tiroidit

Tiroidit, tiroid bezinin iltihaplanmasına denir. Tiroid hormonlarının kana sızıntı yapmasına ve hipotiroidiye neden olan bir durumdur.Tiroidit, viral veya bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak meydana gelebilir veya gebelikten sonra da ortaya çıkabilir.

İlaçların yan etkisi

Bazı ilaçlar özellikle depresyon ilaçları yan etki olarak hipotiroidiye yol açabilir. Hipotiroidi hastalığınızın nedeni tespi edilemiyorsa kullandığınız ilaçları gözden geçirip size dokunan ilacı muadiliyle değiştirin.

Hipofiz bozukluğu

Pitötik bezi düzgün çalışmadığında ve yeterli miktarda tiroid bezini uyaran hormon üretmediğinde, hipotiroidizm ortaya çıkabilir. Bu duruma hipofiz bezindeki iyi huylu tümör neden olabilir.

Konjenital (doğuştan) hipotiroidi

Konjenital (doğuştan) hipotiroidizm vakalarında, bebekler düzgün çalışmayan bir tiroid beziyle doğarlar. Konjenital hipotiroidizm fiziksel ve zihinsel büyüme geriliklerine yol açabilir, ancak erken tedavi bu tür komplikasyonları önleyebilir.

Çok fazla veya çok az iyot alımı

İyot, tiroid bezinin düzgün işleyişinde çok önemli bir maddedir. Çok fazla veya çok az iyot alımı da hipotiroidizme neden olabilir.

Gebelik

Hamilelik döneminde veya hamilelikten sonra, kadın vücudunda tiroid bezlerini yok etmek için antikor üretimi hipotiroidizme neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum hem anneye hem de bebeğe zarar verir.

Tiroid ameliyatı

Tiroid bezinin bir parçasının veya tamamının ameliyatla alınması tiroid hormon üretimini azaltabilir veya tamamen durdurabilir bunun sonucunda hipotiroidizme yol açabilir.

Radyasyon tedavisi

Radyasyon terapisi kanser hastalarını tedavi etmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak radyasyon tedavisi baş veya boyun bölgesinde yapılıyorsa radyasyon tiroid hormonunun etkileyebilir, hipotiroidizme neden olabilir.

Hipotiroidizm Belirtileri

  1. Halsizlik
  2. Saç dökülmesi
  3. Kilo alma veya kilo vermekte zorlanma
  4. Saç kuruluğu
  5. İştahsızlık
  6. Cilt kuruluğu
  7. Ses kısıklığı
  8. Tırnakların çabuk kırılması
  9. El ve ayaklarda üşüme
  10. Kandaki kolestrol seviyesinde yükselme
  11. Eklem ağrısı
  12. Hatırlamada zorluk, unutkanlık
  13. Uyanmada zorluk, daha çok uyku isteği, gün içinde uyuklama
  14. Terlemenin azalması
  15. Çabuk yorulma
  16. Kaşlarda dökülme
  17. Kuru, kalın, kaşınan ve sarı-portakal renginde bir cilt
  18. İşitmede azalma
  19. Gebe kalamama (kısırlık)
  20. Bradikardi (kalp atım hızının normalin altında olması)
  21. Depresyon
  22. Dilde şişme, büyüme
  23. Konuşmanın yavaşlaması
  24. Kolların veya bacakların şişmesi
  25. Ellerin, ayakların veya yüzün şişmesi
  26. Kas ağrıları
  27. Saçların çabuk kırılması
  28. Soluk cilt
  29. Soğuğağa karş tahammülsüzlük
  30. Kas krampları ve sık kas ağrıları
  31. Kabızlık
  32. Depresyon
  33. Sinirlilik
  34. Hafıza kaybı
  35. Adet düzensizlikleri
  36. Cinsel istekte azalma

Hipotiroidi (tiroid yetmezliği) nasıl tedavi edilir?

Tiroid bezinin az çalışmasından muzdaripseniz, Endokrinoloji bölümüne başvurmalısınız.  Hipotiroidizm, ilaçlarla tiroid hormonu verilerek kolayca tedavi edilebilir. Hipotiroidizm için standart tedavi,  levotiroksin (Levothroid, Synthroid, diğerleri) gibi sentetik tiroid hormonu ilaçlarının günlük olarak kullanımı ile gerçekleşir. Bu ilaçlar hipotiroidinin belirtilerini giderip, troid seviyesinin normale döndürmeye yardımcı olur. Çoğu durumda, tedaviye başlanıldıktan sonraki ilk haftada hipotiroidizm belirtileri düzelmeye başlar.Tüm belirtiler genellikle birkaç ay içinde kaybolur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.