Hipertiroidi Nedir, Tiroidin Fazla Çalışması Fazla Çalışırsa Ne Olur?

  • Genel Sağlık
  • Hipertiroidi Nedir, Tiroidin Fazla Çalışması Fazla Çalışırsa Ne Olur? için yorumlar kapalı
  • 948 kez görüntülendi

Hipertiroidi Nedir, Tiroidin Fazla Çalışması Fazla Çalışırsa Ne Olur?

Tiroid bezi, insan vücudunun önemli bir organı olup, tiroit hormonunu üretir.  Tiroid bezinin aşırı çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının fazla miktarda salgılanmasına hipertiroidi denir. Hipertiroidi hastalığı yapılacak kan testi ile tespit edilebilir. İşte hipertiroidi belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Hipertiroidi belirtileri

  1. Depresyon
  2. Kilo kaybı
  3. Saç dökülmesi
  4. Osteoporoz ( kemik erimesi ve düşük kemik yoğunluğu)
  5. Kolesterol düşüklüğü
  6. Tırnakların kolay kırılması
  7. Kan basıncında düşme
  8. Kaslarda ağrı
  9. Cildin incelmesi
  10. Aşırı sinirlilik
  11. Mide bulantısı
  12. Periyodik paralizi
  13. Uykuya dalmakta zorluk
  14. Göz kapağı retraksiyonu
  15. Göz kapaklarında göz çevresinde şişme
  16. Göz ağrısı, çift görme
  17. Saç dökülmesi, ince kırılgan saçlar
  18. Endişe ve sinirlilik
  19. El ve / veya parmaklarda titreme
  20. Adet döneminde azalma
  21. Isıya karşı tahammülsüzlük
  22. Aşırı susama
  23. Kalpte çarpıntı ve nefes darlığı
  24. Amyotrofik lateral skleroz
  25. Libido kaybı
  26. Ciltte kırmızı yumrular
  27. İshal, sık büyük abdeste çıkma
  28. Aşırı terleme ve ılık nemli eller
  29. Boynun ön tarafında şişme (guatr)
  30. Konsantrasyon güçlüğü ve hafıza kaybı
  31. Hiperaktivite

Hipertiroidi neden olur?

Graves hastalığı

Hipertriodinin en yaygın nedeni bu hastalıktır. Graves hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroid bezini hedeflediği ve çok fazla tiroid hormonu üretmesine neden olan bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Nodüler tiroid hastalığı

Tiroit nodülleri, tiroit bezinin içinde gelişen yumrulardır. Bu yumruları genellikle hastalar kendileri fark eder, boyunlarının ön kısmında hissettikleri bir şişlik nedeniyle doktorlarına müracaat ederler. Tiroid bezinde nodüllerin bulunması da Hipertiroidiye yol açabilir. Bunların neden meydana geldiği belli değildir. Nodüllerin yüzde 85 hatta 90’ı iyi huyludur.

Tiroidit

Tiroid bezinin iltihaplanmasına troidit denir; Genellikle viral enfeksiyon sonucu meydana gelir. Tiroidit belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, yutkunurken ağrı ve boyunda ağrı sayılabilir

Aşırı iyot alımı

Tiroid bezi, deniz ürünleri, ekmek ve tuz gibi gıdalardan gelen kandaki iyotu giderir. Daha sonra tiroit hormonları üretmek için tükettiği iyodu kullanır.Çok fazla iyot alımı tiroid bezinin çok fazla hormon üretmesine neden olabilir.

Tiroid kanseri

Bazı nadir görülen hipertiroidi vakalarının nedeni foliküler tiroid kanseri olmaktadır.

Özensiz hipotiroidi tedavisi

Hipotiroidi (tiroid yetmezliği) hastalarına verilen yapay tiroid hormonunun dozu sağlıklı şekilde takip edilmezse hipertiroidiye yol açabilir.

    Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

    Hipertiroidi için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedavi, hastanın genel sağlık durumuna ve Hipertiroidinin hafif veya ağır derecede olup olmadığına bağlı olarak değişir.  

    İlaç kullanımı

    Hipertiroidinin en yaygın tedavi şekli anti-tiroid ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar tiroit hormonlarının oluşumunu engeller. En çok kullanılan ilaç metimazol’dür. Troid bezinin tedavisinde genellikle 2 tür ilaç kullanılır; Tionamid ilaçlar: Tiroid bezlerinin çalışmasını yavaşlatan ilaçtır. Beta bloker ilaçlar: Titreme, taşikardi ve hiperaktivite gibi hipertiroidi belirtilerinin kaybolmasına yardımcı olurlar.

    Radyoaktif iyot tedavisi

    Tiroid bezi fazla aktif ve çok fazla tiroid hormonu üretiyorsa, radyoaktif iyot tedavisi (ablatif terapi) uygulanabilir. Radyoaktif iyot, tek doz halinde ağızdan verilir. Tiroid bezi, tiroit hormonu üretmek için iyota ihtiyaç duyar. Radyoaktif iyot, tiroid hücrelerine alınır ve onları yok eder. Radyoaktif iyot, yalnızca tiroid dokusunda etkilidir, diğer vücut dokularını sağlam tutar. Tiroid, radyoaktif iyotla yok edildiğinde, hastalar hayatlarının geri kalanında tiroid hormon replasmanı tedavisine ihtiyaç duyarlar.

    Ameliyat

    Hipertiroidi tedavisinde ilaçların veya radyoaktif iyotun kullanımı hipertiroidi için ameliyat olmayı çok daha az yaygın hale getirmiştir. Ameliyatta tiroid bezinin hastalıklı kısımlarının boyundaki açık kesi ile çıkarılması gerekir.

    Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Hipertroidi İçin Bitkisel Tedavi Kürü

    Dereotu kürünün uygulanışı: Sabah, öğle ve akşam aç karnına, öğünlerden 15 Dakika önce 1 yemekkaşığı dolusu taze yeşil dereotu bir kaç kere çiğnendikten sonra 2-3 yudum Su ile yutulacaktır. Bu küre hiç ara verilmeden 3 Ay devam edilir. Kürün ikinci ayından sonra tiroid hormonlarınızı zaman zaman kontrol ettirin, çünkü kullandığınız ilacın miktarını azaltmanız gerekebilir. İlaç azaltımını doktorunuza danışmadan kesinlikle kendi kendinize karar vermeyin.

    Etiketler:

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış.