Menenjit, beyin ve omuriliği kapsayan koruyucu zarların iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın farklı tipte belirtileri olabilir. Özellikle çocuklar bu hastalığa karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle anne – babaların menenjit belirtilerinin neler olduğunu bilmesi gerekir. İşte menenjiti tespit etmenizi sağlayacak belirtiler.

Ani ateş

Menenjit belirtilerinden biri ani başlayan ateştir. Çocuk titremeye başlar ve üşüdüğünden şikâyet eder. Hastanın ateşi çok hızlı bir şekilde yükselir. Yüksek ateş diğer birçok hastalığın da belirtisi olduğundan çocuğun durumunu dikkatli bir şekilde gözlemlemek ve diğer faktörlere dikkat etmek gerekir.

Şiddetli baş ağrısı

Menenjitten kaynaklanan baş ağrısı güçlü ve dayanılmazdır. Dahası, ağrı hastanın boynunu da etkileyebilir. Yeni doğan bebeklerde bıngıldağın şişmesi önemli bir menenjit belirtisi olabilir.

Çift görme

Menenjitten etkilenen bir kişi görme yeteneğini odaklayamaz; bu yüzden çift görmeye başlar.

Mide ağrısı, bulantı ve kusma

Menenjit olan hasta iştahını kaybeder. Zaman zaman kusma ile birlikte sürekli mide bulantısı görülür.

Parlak ışığa duyarlılık

Menenjitin bir diğer belirtisi de ışığa karşı duyarlılıktır. Parlak ışık, çocuğun gözlerinin sulanmasına ve bulantıya neden olur. Aynı zamanda baş ağrısını arttırır.

Boyun arkası kasların sertliği

Menenjit olan bir çocuk, kafası geriye doğru yatmış, bacakları bükülmüş bir konumda görülebilir. Boynunu açmak zordur, kasları sertleşmiştir.

Bacakların açılmaması

Çocuğun bacakları dizlerinden bükülür ve bu pozisyonda açılmaları mümkün değildir. Bacaklar, yaklaşık 90 derece kaldırıldığında tamamen uzatılmaz.

Çözülemeyen cilt kızarıklıkları

Menenjitte deri döküntüleri de görülebilir. Basit bir testle döküntülerin menenjite bağlı olup olmadığı tespit edilebilir. Cam bir bardağı döküntülerin üzerine tutun ve solgunlaşana kadar sıkıca bastırın. Eğer lekeler cilt ile birlikte solgunlaşırsa, kişide menenjit görülmez. Döküntü solmazsa, tıbbi yardım isteyin.

Menenjit tehlikeli bir hastalıktır, bu nedenle bu semptomlardan herhangi biri tespit edildiğinde anında bir ambulans çağrılmalıdır.