Hepatit B Taşıyıcı Nedir Taşıyıcısı Bulaştırırmı Taşıyıcılığı İyileşirmi?

  • Genel Sağlık
  • Hepatit B Taşıyıcı Nedir Taşıyıcısı Bulaştırırmı Taşıyıcılığı İyileşirmi? için yorumlar kapalı
  • 1.159 kez görüntülendi

Hepatit B Taşıyıcı Nedir Taşıyıcısı Bulaştırırmı Taşıyıcılığı İyileşirmi?

Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir tür karaciğer hastalığıdır. Bu hastalık, Hepatit B hastalığı olan kişilerden sağlıklı insanlara kan, meni veya vajinal sıvı vasıtasıyla bulaşabilir. Hepatit B olan biriyle cinsel ilişkiye girmek, bu hastadan kan nakli yaptırmak da hastalığın size bulaşmasına neden olur. Ayrıca hamile kadından anne karnındaki bebeğe de hepatit B virüsü geçebilir. Hepatit B hastalığı Akut Hepatit B ve Kronik hepatit B olmak üzere ikiye ayrılır. Akut Hepatit B hastalığı 6 aydan daha kısa sürer, Kronik Hepatit B hastalığı ise 6 aydan uzun sürer. Antiviral ilaçlar, Hepatit B hastalığının yol açtığı viral enfeksiyonu kontrol altına alır, ancak bazı durumlarda ilaçlar tedavide etki göstermeyip karaciğer nakli gerekebilir. Bununla birlikte, bu hastalıkla ilgili en iyi şey, aşı yoluyla önlenebilmesidir.

Hepatit B’li yetişkinlerin çoğu, belirti ve semptomları ciddi olsa bile, tamamen şifa bulabilirler. Ancak bebeklerin ve çocuklar ise kronik (uzun süreli) hepatit B enfeksiyonu süreci geçirebilirler. Hepatit B belirtileri, virüs bulaştıktan sonraki 1-4 aylarda ortaya çıkar. Belirtiler hafiften şiddetliye doğru değişkenlik gösterebilir. Bazı insanlarda, özellikle küçük çocuklarda herhangi bir belirti ile karşılaşılmayabilir.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit karaciğerin iltihaplanmasına denir. Bulaşma nedenlerine göre 5 farklı çeşit hepatit hastalığı vardır. Hepatit B 2 türe ayrılır; Kronik Hepatit B ve Akut Hepatit B hastalığı.  Hepatit B hastalığının 6 aydan daha az sürmesine denir. Bağışıklık sisteminiz muhtemelen akut hepatit B’yi vücudunuzdan  kısa sürede atabilir ve birkaç ay içinde tamamen iyileşmelisiniz.

Akut Hepatit B belirtileri şunlardır;

  1. Aşırı halsizlik
  2. Sarılık. Cildin ve gözünün akının sararması
  3. Mide bulantısı ve kusma
  4. Eklemlerde ve kaslarda ağrı
  5. Karın ağrısı
  6. Yüksek ateş
  7. İştahsızlık
  8. Kaşıntı
  9. İshal
  10. Koyu renk idrar
  11. Büyük abdetin renginin soluk olması

Kronik Hepatit B Belirtileri

Kronik Hepatit B Nedir? Hepatit B hastalığının 6 aydan uzun sürmesine Kronik Hepatit B denir. Bazı kişilerde Hepatit B virüsüne karşı doğal bağışıklığın gelişmemesi ve Hepatit B enfeksiyon halinin aylarca ya da yıllarca devam etmesi durumudur. Bu kişiler kronik taşıyıcılar olarak bilinirler. Hepatit B taşıyıcıları uzun süre herhangi bir rahatsızlık hissetmezler. Bir kaç yıl sonra kendilerini hasta hissederler ve tedavide geç kalınmışsa ölebilirler. Kronik hepatit B hastalığı karaciğerde kalıcı lekelere neden olan bir durumdur, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri veya siroza yakalanma riskini artırır. Hastalığın ilk evrelerinde kronik hepatit B hastaları herhangi bir belirti yaşamazlar. Semptomları olan insanlar ise en çok halsizlikten muzdariplerdir. Yorgunluk gün boyunca şiddetlenebilir hiç bir şey yapmamış olsanız bile kendinizi çok halsiz hissedebilirsiniz.

Kronik hepatit B ‘nin diğer belirtileri şunlardır;

  1. Halsizlik
  2. Üst karın bölgesinde ağrı, huzursuzluk
  3. İştahsızlık
  4. Mide bulantısı
  5. Vücutta ağrı
  6. Kronik Hepatit şiddetli hale gelirse şu belirtilere yol açabilir;
  7. Sarılık (cilt ve gözlerin sararması)
  8. Karın şişliği
  9. Kilo kaybı
  10. Kas güçsüzlüğü
  11. Koyu renk idrar
  12. Cildin kolay morarması ve kanaması

Hepatit B Neden Olur?

  1. Hepatit B enfeksiyonuna hepatit B virüsü (HBV) neden olur. Virüs kişiden kişiye kan, meni veya diğer vücut sıvılarıyla geçirilir. Hapşırma veya öksürme şeklinde yayılmaz. Hepatit B hastalığının yayılma yolları şunlardır;
  2. Hepatit B hastası olan kişiyle korunmasız cinsel ilişki. Hasta kişinin kanı, tükürüğü, spermi, vajinadaki sıvısı size geçerse hastalık size de bulaşabilir.
  3. Hepatit B hastalığı virüsün bulaşmış olduğu kirlenmiş iğneler ve şırıngalar yoluyla kolaylıkla yayılır. Bu durum özellikle uyuşturucu kullanıp, aynı iğneyi paylaşan kişilerde görülür.
  4. Şeker hastalığı izlemesinde ve tedavisinde kullanılan aletler gibi üzerinde kan veya vücut sıvılarını bulundurabilen eşyalarla temas
  5. Hem hepatit B, hem de hepatit C virüsü diş hekiminden hastasına veya hastadan diş doktoruna bulaşabilir. Bu nedenle diş hekimleri Hepatit hastalığı için riskli meslek grupları içinde ön sıralarda bulunur. Diş hekimlerinin hepatit B aşısı olması şarttır. Hepatit C’nin aşısı yoktur.
  6. Kan nakli de hepatit B hastalığının bulaşma yollarından. Kan veren kişi bu hastalıktan muzdaripse siz de onun kanını kullanırsanız hastalık size de geçebilir.
  7. Virüs kan ile doğrudan temas. Örneğin berber ustura ile traş ederken hepatit B li hastanın kanına dokunursa virüs kendisine bulaşabilir.
  8. Sterilize edilmemiş aletlerle dövme veya piercing yaptırmak
  9. Jilet, diş fırçası vb materyallerin ortak kullanılması da hastalığı bulaştırabilir.
  10. Alkol kullanmak da kronik Hepatit B hastalığına yakalanmanıza yol açabilir.
  11. Hepatit B hastası hamile kadınlar, doğum sırasında virüsü bebeklerine geçirebilir. Bununla birlikte, yenidoğan bebeklere neredeyse tüm vakalarda virüs bulaşmasını önlemek için aşı uygulanır. Hamileyseniz veya hamile kalmak istiyorsanız, bu durumu doktorunuza bildirin.

Hepatit B Hangi Hastalıklara Yol Açabilir?

  1. Siroz hastalığı
  2. Karaciğer kanseri
  3. Karaciğer yetmezliği
  4. Diğer durumlar; Kronik hepatit B’li insanlar böbrek hastalığı veya kan damarlarının iltihabı ile karşılaşabilirler.

Hepatit B Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hepatit B hastalığının tedavisi için Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.

Hepatit B Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hepatit B hastalığı doktorunuzun fiziksel muayenesi ve basit bir kan testi ile teşhis edilebilir.Doktorunuz, hepatit B’den dolayı karaciğerinizin hasar gördüğünü düşünürse, test etmek için karaciğerinizin minik bir örneğini almak için bir iğne kullanabilir. Buna karaciğer biyopsisi denir.

Hepatit B Hastalığının Tedavisi

Akut hepatit B için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak, kronik hepatit B’li insanlar için, karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak ve karaciğer kanseri riskini azaltmak için antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Kronik Hepatit B enfeksiyonunun tedavisinde kullanılabilecek pek çok tedavi seçeneği vardır. Onlardan bazıları:

İnterferon-alfa (Multiferon): Hepatit B kronik enfeksiyonu için onaylanmış bir tedavi yöntemidir. Yaklaşık 16 hafta boyunca haftada üç kez subkutan veya intramüsküler enjeksiyon ile ilaç cilde uygulanır.

Lamivudin: Günlük 100-300 mg’lık bir doz ile oral yoldan verilen bir ilaçtır. Tedavi 1 yıldan uzun sürer. Birçok hastada interferon-alfa ile kombinasyon tedavisi de iyi sonuçlar verir.

Adefovir: Bir ay boyunca günde 100 mg’lık bir dozda ağızdan alınır. Lamivudine ilacına dirençli hale gelen hepatit B hastalarına karşı aktiftir. Hepatit B için diğer anti-viral ilaçlar Famciclovir, Entecavir ve Fialuridine’dir.

Bu ilaçların çoğu insanı tedavi etmez. Fakat hepatit B virüsünün çoğalmasını engellemeye yardım ederler ve karaciğer hastalıklarını önlerler. Kronik hepatit B’li birçok insan, hayatlarının geri kalanında bu ilaçları almak zorundadır.

Hepatit B Tedavisi İçin Uzmanlardan Öneriler

  1. Bol sebze ve meyve tüketin.
  2. Hepatit B virüsünün yayılmasını önlemek ve akut enfeksiyon belirtilerini azaltmak için, iltihabı arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Beyaz ekmek, süt ürünleri, markette satılan paketlenmiş ürünler vücutta iltihaba yol açabilen gıdalardır.
  3. Günde 8-10 bardak su içme alışkanlığı edinin.
  4. Stresten uzak durun.
  5. Devedikeni sütü de hepatit B hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.

Hepatit B Taşıyıcısı İyileşebilir mi?

HBs antijeni 6 ay veya daha uzun süre kanda pozitif kalmasına hepatit taşıyıcılığı denir. Hepatit B taşıyıcısı iyileşebilir ve tamamen sağlıklı bir hale gelebilir. Karaciğerinde de hasar kalmaz. Bununla birlikte, taşıyıcı kişilerin kan testlerinde hepatit B virüsü hala mevcuttur ve hepatit B antikorları geliştirmediğini göstermektedir. Bu nedenle, virüsü başkalarına da bulaştırabilirler. Hepatit B taşıyıcısı olmaktan kurtulmanın herhangi bir yöntemi yoktur. Virüsü başkalarına da bulaştırabileceklerinden bu kişilerle yakın temasta olanlar dikkatli olmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.