Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

  • Hepatit
  • Hepatit B Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 3.621 kez görüntülendi

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B vücutta enfeksiyona neden olan, HBV virüsüyle bulaşan ciddi bir hastalıktır. Virüs başta karaciğer olmak üzere tüm organları etkileyebilir. Hepatit B’nin “sessiz enfeksiyon” olarak anılmasının nedeni virüsün vücuda girdiğinde genellikle belirtiye yol açmamasıdır.

Hepatit B virüsü taşıyan hastaların %70’inde belirti görülmez.

Yani hepatit B virüsü taşıyan biri uzun bir süre bu virüsün organlara verdiği hasardan haberdar olmadan yaşamını sürdürebilir.

Hepatit B virüsü taşıyan hastaların %30’unda ise ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler görülebilir.

Hepatit B virüsü taşıdığınızdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yaptırın.

Hepatit B Belirtileri

Hepatit B akut ve kronik olmak üzere 2’ye ayrılır.

Akut hepatit B’de virüs 1-3 ay arası etkindir ve genellikle vücut kendi kendini temizleyerek bu virüsten kurtulur.Kronik hepatit B ise 6 aydan uzun süren enfeksiyonlardır.

Kronik hepatit B’nin belirtileri akut hepatit B belirtilerine oranla daha hafiftir ve belirtiler bazen ortaya çıkıp daha sonra kaybolabilir. Kronik hepatit B belirtileri kişinin sağlığında bir sorun olduğunu anlamasını sağlayacak kadar belirgin olmayabilir.

Yorgunluk, vücut genelinde ağrılar, baş ağrısı, ateş gibi grip benzeri belirtiler hepatit B’nin en sık görülen belirtileridir.

Bu belirtilere genel olarak hasta hissetmek, ishal, karnın sağ üst tarafında ağrılar, cildin ve gözlerin sararması gibi diğer belirtiler eşlik edebilir.

Kronik hepatit B’de ise hafif karın ağrıları, kusma, mide bulantısı, kas ve eklem ağrısı, iştah kaybı yaşanabilir. Bazı durumlarda ciltte kaşıntı ve halsizlik görülebilir.

Hepatit B hastalarında dışkı genellikle açık renktedir.

Başta da belirttiğim gibi hepatit B çoğunlukla fark edilebilecek kadar belirtiye yol açmaz. Bu nedenle hepatit B olup olmadığınızı öğrenmenin en güvenli ve en kesin yolu basit bir kan testi yaptırmanızdır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B virüsü genellikle kan ve diğer vücut sıvılarıyla (vajina akıntısı, sperm, salya, anne sütü) bulaşır.

Ayrıca diş fırçası ve jilet gibi kişisel aksesuarların ortak kullanımı hepatit B virüsünün bir kişiden diğerine taşınmasına yol açabilir. Genel kanının aksine ten teması, gıda ve sudan bulaşmamaktadır.

Cinsel ilişki dünya genelinde hepatit B virüsünün en çok yayıldığı yoldur. Ek olarak steril olmayan ortamlarda yapılan dövme, piercing hepatit B virüsünün bulaşmasına neden olabilir.

Afrika ülkeleri başta olmak üzere yoksul ülkelerde hepatit B virüsü taşıyan anneden bebeğe bulaşma oranı oldukça yüksektir.

Nadir olmakla birlikte kan nakli veya organ nakliyle hepatit B virüsü bulaşabilir. Ancak kan ve organlar hepatit A,B,C ve diğer virüsler için test edildiğinden bu yolla bulaşma riski oldukça düşüktür.

Hepatit A,B ve C Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hepatit A, hepatit B ve hepatit C farklı virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardır.

Tüm hepatit türlerinin belirtileri aşağı yukarı aynıdır ancak bulaşma ve karaciğere etkileri ile birbirlerinden ayrılırlar.

Hepatit A sadece akut olarak görünen bir hastalıktır ve kronik bir hastalığa dönüşmez. Hepatit A hastaları genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz.

Hepatit B ve C ise akut olarak başlar ve bazı kişilerde kronik bir hastalığa dönüşerek uzun dönemli karaciğer sorunlarına neden olabilir.

Hepatit B Yaygın Bir Hastalık mıdır?

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın hepatit B virüsünün yaygınlığı ile ilgili yayınladığı bir istatistik bulunmuyor.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) yayınladığı rakamlara göre sadece ABD’de heptatit B virüsü ile yaşayan kişi sayısı 1.250.000’dir.

Yine istatistiklere göre hepatit B virüsüne yakalanan yetişkinlerin ve 5 yaş üstü çocukların %5-%10’unda hastalık kronik enfeksiyona dönüşmektedir.

Enfeksiyon en yoğun 20 ile 49 yaşındaki yetişkinlerde görülmektedir.

Hepatit B ve Alkol İlişkisi

Hepatit B virüsü karaciğere hasar veren bir virüs olduğu için hepatit B hastalarının alkol kullanması hastalığın karaciğerde yarattığı tahribatın boyutunun büyümesine ve ciddi komplikasyonlar görülmesine yol açmaktadır.

Bu nedenle hepatit B virüsü bulunan kişiler alkol tüketmemeli ve karaciğeri yoracak diğer yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır.

Hepatit B’den Korunmak İçin Bazı Önlemler

Ellerinizi gün içinde en az 3-4 kez anti bakteriyel sabunla yıkayın. Virüsle temas ettiğinizi düşündüğünüz anda ellerinizi yıkayın.

Cinsel ilişkilerinizde korunun.

Kan lekelerini suyla inceltilmiş çamaşır suyuyla temizleyin. Kanla sürekli temas halindeki sağlık çalışanları mutlaka koruyucu eldiven kullanmalı.

Cilt yüzeyinde meydana gelen kesikleri yara bandı veya gazlı bezle mutlaka kapatın.

Tırnak makası, jilet, diş fırçası, küpe gibi kişisel aksesuarları ortak kullanmayın.

Dövme veya piercing gibi vücut aksesuarlarını mutlaka steril olduğundan emin olduğunuz yerlerde yaptırın. Aynı durum diş doktoru muayenehanesi ve akupunktur tedavisi içinde geçerlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.