Hemofili Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Hemofili Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.171 kez görüntülendi

Hemofili Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemofili Nedir ; Çoğunlukla genetik ile geçiş gösteren ve bir kan hastalığı olarak bilinen Hemofili, kan içerisinde bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinin eksiği nedeniyle ortaya çıkan hastalıktır. Vücutta kanın dolaşımını tamamlayan 3 farklı türden damarlar bulunmaktadır. Bunlar atar,toplar ve kılcal damarlardır. Bu damarların her hangi birinde oluşan rahatsızlık sonucu iç kanama meydana gelebilmektedir. Bir kanamada kanama küçük olduğunda pıhtıya gerek kalmadan Trombosit adı verilen kan hücresi engelleyebilmektedir. Ancak bu yaranın büyümesi durumunda artık Trombosit yetersiz kalmaktadır. Bu durumlarda ise kanın pıhtılaşarak durması gerekmektedir. Pıhtışlama sürecinde Fibrin İplikçileri, Trombositleri, plazmayı ve kan hücrelerini içerisinde toplayarak sürecini tamamlamaktadır.

Hemofili

Hemofili Nedir

Hemofili hastalığı yukarda belirtildiği üzere kanın pıhtılaşmasını sağlayan bazı faktörlerin eksik olmasından dolayıdır. İki farklı çeşitte Hemofili hastalığı vardır. Bunlar ise sırasıyla alfabeye uygun şekilde, Hemofili A ve Hemofili B’dir. Alfabede önde olan A türünde eksik protein miktarı 8’dir. B çeşitine göre daha fazla görülmektedir. Bulunması gereken protein miktarı ne kadar eksikse o kadar şiddetli geçen bir rahtasızlıktır.

Hemofili’nin B çeşitinde ise eksik protein 9’dur. A’ya göre olma olasılığı %20 dir. Ayrıca A’dan ayırmak kimi zaman zor olmaktadır. Belirlenmesi ise faktör seviye belirlemesiyle ortaya çıkmaktadır.

Hemofili Nasıl Anlaşılır ?

Hemofilinin belirtisi ise kanamadır ancak şöyle bir durum vardır ki: bu kanamadan önceki acı kandaki protein faktörüne göre değişmektedir. Eğer hemofili çocukluk çağında ortaya çıkarsa beyin kanamasıyla birlikte ölümcül olmaktadır. Oyun çağında sıkça etrafıyla haşır neşir olan çocuk kanamalara maruz kalabilir. Bu kanamalar sıkça olduğunda ise tehlikeli olabilmektedir.

Kanamalar kimi zaman iç organlarda da olabilmektedir. Hastalığın anlaşılması için kan tahlillerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kan tahlilleri sırasında ise kanın pıhtılaşmasına bakılmaktadır.

Hemofili Tedavisi 

Tedavinin belli bir zamanı yoktur çünkü bu hastalığın tedavisi ömür boyu sürmektedir. Hastalık genetik olduğu içinse proteinin enjeksiyonla korunması sağlanmaktadır. Fakat bu yöntem yine kalıcı bir yöntem değildir. Ancak bu hastalıkta önemli olan şey ise erken teşhistir. Erken teşhiste gönüllü olarak yapılan deneylerde vücuda yerleştirilen virüsle tamamen ortadan kaldırabilmektedir.

Bu sebeple erken teşhis için şüpheniz olduğunda ACELE EDİN!

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.