Hba1c Değerleri Testi Kaç Olmalıdır Aç Karnına mı Yapılır Referans Aralığı

  • Genel Sağlık
  • Hba1c Değerleri Testi Kaç Olmalıdır Aç Karnına mı Yapılır Referans Aralığı için yorumlar kapalı
  • 1.108 kez görüntülendi

Hba1c Değerleri Testi Kaç Olmalıdır Aç Karnına mı Yapılır Referans Aralığı

HbA1c Testi olarak da bilinen hemoglobin a1c testi, son 2-3 ay içinde ortalama kan şekeri seviyenizi tespit etmek için yapılır. Bu teste ayrıca HbA1c, glikolatlı hemoglobin testi ve glikohemoglobin de denir. Şeker hastası olan kişilerin, şeker düzeylerinde aralık sınırının dışında olup olmadığını anlamak için bu testi düzenli yaptırmaları gerekir. Diyabet ilaçlarınızda değişiklik yapıp yapmamak gerektiği bu testle anlaşılaşılabilir. A1c testi aynı zamanda şeker hastalığının teşhisi için de kullanılır. Arkadaşlar hba1c sonucunuz kaç çıktı? Sorusu şeker hastalarının birbirine en sık olarak sorduğu sorulardandır. Şeker hastalığı olmayan insanlar için, HbA1c Testi için normal aralık değerleri % 3,5 ila% 5.7 arasındadır.

HbA1c testi, glikoza bağlanmış hemoglobin (a1c) bileşenini ölçen, kan plazmasındaki glikoz şekeri yoğunluğunu tespit etmek için yapılan testtir. Hemoglobin A1c veya glikatlı hemoglobin testi olarak da bilinen HbA1c testi, şeker hastalığını kontrol altında tutmak ve şeker hastası olup olmadığınızı belirlemek için önemli bir kan testidir. HbA1c seviyesi için kan testi, tip 1 ve tip 2 şeker hastası olan kişilerde rutin olarak yapılır. Hemoglobin A1c düzeyi için normal aralık% 6’dan düşüktür. Açlık plazma glikoz testi ile birlikte HbA1c testi, tip 2 diyabetin (tip 2 şeker hastalığının ) tespit edilmesinde kullanılan temel yollardan biridir. HbA1c testleri, tip 1 diyabet (tip 1 şeker hastalığının) teşhisi için birincil tanısal test değildir, ancak bazen diğer testlerle birlikte de kullanılıp bu testle tip 1 diyabet şeker hastalığı da teşhis edilebilir.

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. Kana kırmızı rengini verir, vazifesi ise vücudunuza oksijen taşımaktır.

HbA1c Testi Ne İşe Yarar?

Kandaki şekere glikoz denir. Kanınızdaki glikoz oluştuğunda, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobine bağlanır. A1c testi, glikozun hemoglobine olan bağlılık miktarını ölçer.Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 3 ay yaşamaktadır, bu nedenle test, son 3 aydaki kanınızdaki ortalama glikoz seviyesini göstermektedir. Glikoz düzeyleriniz son haftalarda yüksekse hemoglobin A1c testiniz daha yüksek çıkacaktır.

HbA1c Normal Değerleri Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) HbA1c normal değerlerini şöyle bildiriyor;

  1. HbA1c’nin 3,5% – 5,7% olması normal değerlerdir, şeker hastası olmadığınıza işaret eder.
  2. HbA1c’nin 5.7–6.4% ve üzeri olması gizli kan şekeri olduğunuza işaret eder.
  3. HbA1c’nin 6,5% ve üzeri olması Tip 2 Diyabet hastası olduğunuza işaret eder.
  4. Şeker hastalığı olmayan insanlar için, hemoglobin A1c düzeyi için normal aralık% 3,5 ila% 5.7 arasındadır. Hemoglobin A1c seviyeleri% 5,7 ile% 6,4 arasında değişirse, şeker hastalığına yakalanma ihtimaliniz artar. HbA1c Testi % 6.5 veya daha yüksek seviyelerde çıkarsa bu durum şeker hastalığınız olduğu anlamına gelir.

HbA1c Testi Nasıl Yapılır?

HbA1c seviyesini ölçmek için, damardan alınan kan örneği ile tespit edilir. HbA1c testi yaptırmak için aç olmanız şart değildir. Hemoglobin düzeyini olumsuz etkileyen hastalıklar, örneğin kansızlığı olan kişiler bu testte yanıltıcı sonuçlar alabilir. Hemoglobin A1c’nin sonuçlarını etkileyebilecek diğer şeyler, C ve E vitaminleri ve yüksek kolesterol ilaçlarıdır. Böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı testi de etkileyebilir.

HbA1c Testi Şeker Hastalarında Kaç Olmalı?

Şeker hastası olan insanlar için hedef HbA1c seviyesi genellikle% 7’den düşüktür. Hemoglobin A1c ne kadar yüksek olursa, şeker hastalığı ilgili komplikasyon riski o kadar yüksektir. Doğru beslenme, spor yapma ve ilaç içmeye devam etme kombinasyonu HbA1c seviyenizi düşürebilir. Şeker hastaları kan şekerinin hedef aralığında olduğundan emin olmak için her 3 ayda bir A1c testine tabi tutulmalıdır. Şeker hastalığınız kontrol altında ise, kan testleri arasında daha uzun süre bekleyebilirsiniz. Ancak uzmanlar yılda en az iki kez bu testi yaptırmanızı önerirler.

HbA1c Yüksekliği Neden Olur?

  1. Şeker hastalığı
  2. Kortizon tedavisi
  3. Genetik
  4. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  5. Cushing sendromu: Kortikosteroit hormonların aşırı salgılanması
  6. Feokromositom: Böbreküstü bezi kaynaklı tümör
  7. Hipertrigliseridemi: Kanda bulunan bir tür yağın seviyesinde artış
  8. Demir yetersizliğinden kaynaklanan anemi
  9. B12 veya folat eksikliği
  10. Böbrek yetmezliği
  11. Uzun süreli ve aşırı miktarda alkol tüketimi

HbA1c Yüksekliği Tedavisi

Kandaki HbA1c seviyelerini düşürmek için yapmanız gerekenler;

  1. Hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durun. Günde en az 1 saat yürüyün. Pittsburgh Üniversitesi’ndeki Şeker Hastalığı Önleme Programı, hareketli bir yaşamın şeker hastalığına yakalanma riskini azaltmada kilit önem taşıdığını bildiriyor.
  2. Basit şeker içeren, markette satılan abur cuburları gıda tüketmeyin.
  3. Kalori alımını azaltın.
  4. Her gün 8-10 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirin.
  5. İlaçlarınızı düzenli kullanın.
  6. İdeal kiloda olmak, şeker hastalığını kontrol altına almakta çok önemli rol oynar.  Vücut ağırlığındaki yüzde 5-10’luk bir azalma bile şeker hastalığını olasılığını yüzde 58 azaltmaktadır. Fazla kilonuz varsa mutlaka bu kilolaları vermelisiniz.
  7. Dengeli beslenin. Öğün atlamayın.Sağlıklı bir beslenme programı için diyetisyenden yardım alın. Kadınlarda günlük kalori ihtiyacı 1800-2200 erkeklerde ise 2500-2800’dür. HbA1c yüksekliğini düşürmek için yaktığınızdan daha az kalori alın, daha az doymuş yağ yiyin ve daha az işlenmiş gıdalar tüketin. HbA1c oranınızı düşürmek için “sağlıklı” karbonhidratları yemeyi bırakmanız gerekmez. Şeker hastalığını kontrol altına almakta bir seferde ne kadar karbonhidrat tükettiğiniz önemlidir. Meyveler veya tatlı patates sebzesi gibi daha sağlıklı, besleyici yoğun karbonhidratları tüketmek sizin için faydalıdır, ancak bir defada ne kadarını yediğinize dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalısınız. Ana öğünler için 45-60 gr karbonhidrat alabilirsiniz. Örneğin 1 su bardağı dilimlenmiş karpuz yaklaşık 11 gr. karbonhidrat eder.
  8. Sebzeler kan şekeri seviyenizi dengelemek için ihtiyacınız olan vitaminleri, mineralleri, proteini, antioksidanları ve lifi sağlarlar. Kuşkonmaz, fasulye türleri, brokoli, havuç, kırmızı soğan, ıspanak, domates ve soya sütü ürünlerinden bol bol yiyin. Omega-3 yağ asitlerinin önemli bir kaynağı olan keten tohumunu salatalara, ekmeklere, tahıllara ve soslarınıza dahil edebilirsiniz. Kuruyemişler, kolesterol düşürücü bitki sterolleri için mükemmel bir kaynaktır fakat kalorileri yüksektir. Abartmadan kuruyemişlerden de her gün bir miktar örneğin 20-30 gr yiyebilirsiniz.

HbA1c Düşüklüğü Neden Olur?

  1. Kan şekeri düşüklüğü
  2. Hemolitik anemi  (Kırmızı kan hücrelerinin normalden daha kısa sürede yıkılması ve kandaki yoğunluklarının düşmesi)
  3. Akdeniz anemisi
  4. Kan nakli
  5. Ani veya süreğen kan kaybı
  6. Orak hücre anemisi
  7. Demir veya B12 gibi kırmızı kan hücresi üretimini artıran destekler almak

HbA1c Düşüklüğü Tedavisi

1 yemek kaşığı bal tüketebilirsiniz

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı? Normal Değeri Düşüklüğü Yüksekliği Tıklayınız

Şekeri, Kan Şekerini Yükselten, Zıplatan Yiyecekler Meyveler Nelerdir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.