Kas ağrılarını hafifletebilir, sedef hastalığı, saçkıran ve kontakt dermatit sorununu tedavi edebilir ve solunum rahatsızlıklarını azaltabilir. Hardal bitkisinin farklı kısımlarının kanser ve diyabet tedavisinde yararlı olduğu ve vücudun detoksifiye edilmesine yardım ettiği kanıtlanmıştır. Zehirlenmekten koruyucu nitelikleri vardır, sinirler üzerinde tedavi edici etkiler gösterir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt ve saçı uzamasını teşvik eder, kolesterolü düşürür ve menopoz sırasında kadınlar için harika bir botaniktir.

 

Hardal, brokoli ve lahana gibi Brassica ailesine ait çok yönlü, turpgillerden oluşan bir sebzedir. Avrupa’nın ılıman bölgelerinde, en erken yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır. Binlerce yıldan beri, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da daha çok bir bitki olarak yetiştirilmiştir ve eski Yunanlılar ve Romalılar arasında da popülerdir. Kuzey Amerika’da, 1950 yılına kadar Kaliforniya ve Montana’da üretilmiş ve çok özel bir ürün olarak saygınlık kazanmıştır. Halen, Nepal, Kanada, Ukrayna ve Hindistan başta olmak 21’in üzerinde ülkede yetiştirilmektedir. Aromatik ve terapötik sistemlere atıfta bulunan hardalın kullanımı, neredeyse tüm dünyada oldukça popülerdir.

Farklı çeşitlere sahip çok merkezli bir botaniktir. Beyaz hardal (Brassica alba,) siyah hardal (Brassica nigra) ve kahverengi hardal (Brassica juncea) gibi bu çeşitleri, diğerlerine göre daha fazla popülerlik kazanmış ve ticari olarak yetiştirilmiştir. Ayrıca çiçek; sapları ve yaprakları için de kullanılmıştır. Çoğunlukla sarı olanının (aslında beyazdır) daha hafif bir tadı vardır ve normalde tükettiğimiz şişelenmiş hardalın hazırlanmasında kullanılır. Siyah olanı, güçlü aroması ve tadıyla ünlüdür. Aynı zamanda Dijon hardalı hazırlamak için kullanılan kahverengi hardal da keskin bir tada sahiptir.

 

Besin Değerleri

Bitki, çeşitli yenilebilir parçaları aracılığıyla tüm yardımcı bileşenleri bir arada toplamıştır. Bitkinin tohumları, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi zengin bir mineral kaynağıdır. Bununla birlikte, iyi miktarda folat ve A vitamini içerir. Bitkinin yaprakları, potasyum, kalsiyum ve fosfor dahil olmak üzere mükemmel bir temel mineral kaynağıdır. Magnezyum ve diyet lifi içerir. Yine yaprağında bol miktarda A vitamini, K vitamini ve C vitamini bulunur.

 

Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tohum, yaprak ve yağ gibi bitkinin farklı kısımlarında bulunan fenolik bileşenleri ve diğer değerli besinler, eşsiz bir lezzetle birlikte, büyük ölçüde sağlık yararları sunar. Hardal bitkisinin terapötik kullanım için etkinliği aşağıda tartışılmıştır:

Kanseri Önler

Brassica ailesinin bir üyesi olarak, bitkinin tohumları, mesane, kolon ve serviks kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı değerli olduğunu kanıtlayabilen, glikosinolat adı verilen sağlıklı bitkisel besinler içerir. Glukosinatlar, hardalda bulunan mirosinaz enzimlerinin yardımıyla izotiyosiyanat oluşturmak üzere parçalanır. Çeşitli çalışmalar, bu bileşenlerin kanser hücrelerinin büyümesini önlediğini ve hatta bu tür kötü huylu hücrelerin oluşumuna karşı koruma sağladığını göstermektedir. Tohumlarının kemopreventif özellikleri, glutatyon seviyelerinin düzeltilmesinde ve normal sağlıklı hücreleri etkilemeden zararlı hücre ölümü indüksiyonunu uyarmada yardımcı olur.

 

Sedef Hastalığının Tedavisinde Etkilidir

Küçük hardal tohumları, kronik inflamatuvar bir otoimmün bozukluk olan sedef hastalığına karşı etkilidir. Araştırma çalışmaları psöriyazis ile ilişkili inflamasyonu ve lezyonları tedavi etmedeki etkinliğini doğrulamıştır. Çalışmaya göre, tohumları ile yapılan tedavi, bu tür hastalıklarda koruyucu ve iyileştirici etkiyi teşvik eden süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz gibi iyi enzimlerin aktivitelerini de uyarmaktadır.

 

Kontakt Dermatiti Hafifletir

Hardal tohumları, kontakt dermatitte terapötik rahatlama sunar. Araştırma, tohumlarının tüketiminin, dokuların iyileşmesine yardım ettiği ve doku şişmesinde azalma gibi kontakt dermatit ile ilişkili semptomların iyileşmesinde yardımcı olduğunu ileri sürmüştür.

Kardiyovasküler Sağlığı Geliştirir

Yemeklik yağ seçiminde hardal yağı doyurucu bir seçenektir. Kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen hastalar üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapılan çalışmalar, kardiyak aritmi oranındaki azalmaya, ventrikül genişlemesindeki azalmaya ve onunla ilişkili göğüs ağrısına karşı olumlu sonuçlar gösterdiğini gözlemlemiştir. Hardal yağının kardiyoprotektif özellikleri, muhtemelen diğer yararlı bileşenlerle birlikte omega-3 yağ asitlerinin varlığına atfedilir.

 

Solunum Bozukluklarında Rahatlama Sağlar

Soğuk algınlığı ve sinüs problemlerinin iyileştirilmesinde terapötik etkilerinden dolayı değerlidir. Hava geçişindeki mukusu temizlemeye yardımcı olan harika bir dekonjestan ve balgam söktürücüdür. Ayurvedik tıpta, ısıtıcı etkiye sahip bir gıda olarak kabul edilir ve sakinleştirici ve iyileştirici etkileri nedeniyle sıkça kullanılır. Çağlardan beri, farklı doğal yöntemler, sinüs ile ilgili rahatsızlıkları tedavi etmek için hardal tohumu veya yağ kullanımını içermiştir.

 

Solunum organlarındaki tıkanıklığı açmak ve boğaz ağrısını yatıştırmak için hardal tohumu ile yapılan çay içilebilir. Bu bitkinin ısıtma özellikleri dokuların içine derinlemesine nüfuz eder ve aşırı mukus birikmesini temizler. Tohumlar ayrıca kronik bronşitin iyileştirilmesinde de etkili bulunmuştur. Astım krizi sırasında hardal yağı ve az miktarda kafur karışımı, balgamı temizleyerek rahat nefes almayı kolaylaştırır. Tohumlarından yapılmış olan ilaçlar, bronşit tedavisi için ve vücutta sağlıklı kan dolaşımını teşvik etmek için kullanılmıştır.

 

Ağrıları Azaltabilir

Hardal tohumlarından yapılan doğal ilaçlar, ağrıların ve spazmların iyileştirilmesinde yardımcı olur. Bir merhem olarak uygulandığında, analjezik etkiler sağlar ve uzuv, romatizma ve diğer kas ağrılarını azaltır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir tavsiye, çok ısıtıcı etkilere sahip olması ve doğrudan cilde uygulandığında bölgenin kabarmasına neden olabilmesidir. Bunu önlemek için, direk uygulamak yerine merhemi keten bez üzerinden uygulayabilirsiniz.

 

Zehirlenmeyi Önler

Hardal tohumu, zehrin vücut üzerindeki etkilerine direnen koruyucu emetik özelliklere sahiptir. Tohumlarıyla yapılan bir solüsyon, özellikle zehirlenme narkotik veya aşırı alkol alımından kaynaklanıyorsa, vücudun temizlenmesine yardımcı olur.

 

Saçkıranı Yatıştırır

Anti-bakteriyel özelliklerinin, saçkıranın neden olduğu lezyonları iyileştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sıcak su ile yıkanmış temiz cilt üzerine hardal tohumu ile yapılan bir macunun topikal olarak uygulanması, saçkıran ile ilişkili semptomların yatıştırılmasına yardımcı olur.

Cilt ve Saç Bakımı Sağlar

Aynı zamanda harika bir güzellik yardımcısı olarak hizmet vermektedir. Hardal yağı ile haşlanmış kına saç sağlığını teşvik eder. Susam veya Hindistan cevizi yağında kavrulmuş hardal tohumundan elde edilen filtrelenmiş yağ, akne için etkili bir tedavi sağlar ve cilt sağlığını teşvik eder.

 

Sinirleri Korur

Sinir hasarından muzdarip bazı bireyler için yararlı olabilecek bir yapısı vardır. Dürtüleri uyandırarak iyileşme sürecini uyarmaya yardımcı olur ve sinirler üzerinde canlandırıcı bir etkiye sahiptir.

 

Diyabeti Kontrol Eder

Hardal yaprağı şeker hastaları için mükemmeldir. Çalışmalar, bitkinin antioksidasyon aktivitelerini göstermiştir. Oksijensiz moleküllerin etkilerini nötralize etmeye yardımcı olur ve diyabetiklerde oksidatif stresin neden olduğu hasarlara karşı koruma sağlar. Çalışma, hardal yağı uygulamasının glikozile proteinleri ve serum glikoz düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Lipid peroksidasyonunu azaltmaya yardımcı olur ve glikoz metabolizmasını da uyarır.

 

Menopoz Semptomlarını Azaltır

Menopoz dönemindeki kadınlar için değerli olabilir. İçinde bulunan kalsiyum ile birlikte magnezyum kemik sağlığını destekler ve menopozla ilişkili kemik kaybını önler. Kemiklerdeki düşük magnezyum içeriğinin yeniden toparlanmasına yardımcı olur ve menopoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabilir.