Hamilelere Botoks Yapılır Mı?

  • TANITIM
  • Hamilelere Botoks Yapılır Mı? için yorumlar kapalı
  • 2.135 kez görüntülendi

Hamilelere Botoks Yapılır Mı?

Botoks enjeksiyonları, son yıllarda yüz kırışıklıklarının görünümünü azaltma yeteneği ile dikkat çekmektedir. Boyun spazmları (servikal distoni), aşırı terleme (hiperhidroz), aşırı aktif mesane ve göz tembelliği gibi sorunların tedavisinde de kullanılır. Botoks enjeksiyonları ayrıca kronik migrenleri önlemeye yardımcı olabilir.

Botoks enjeksiyonları, içerdiği onobotulinumtoxinA adı verilen bir toksin sayesinde kas hareketini önler. Bu metinde botoksun ne olduğu ve nasıl yapıldığından bahsettikten sonra hamilelere uygulanıp uygulanmadığını göreceğiz.

Botoks Nedir?

Botoks, kırışıklık ve çizgileri gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Sinirlerden kaslara giden sinyalleri engeller. Enjekte edilen kas kasılamaz ve böylece kırışıklıkları gevşetir ve yumuşatır.

Botoks en çok alın çizgilerinde, kaz ayaklarında (göz çevresindeki çizgiler) ve kaş çatma çizgilerinde kullanılır. Botoks, güneş hasarı veya yerçekiminin neden olduğu kırışıklıklara yardımcı olmaz.

Botoks | İstanbul - Dr. Mustafa Karataş

Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, yüzün üst bölümüne uygulanabilir. Burada kaşlar arasındaki çatık çizgilerin, alın çizgilerinin ve burun tepesindeki tavşan çizgilerinin giderilmesini sağlar. Göz çevresine enjekte edilen botoks ise kaşların kaldırılması, göz çevresindeki kaz ayaklarının tedavisini ve gözlerin altındaki çukurların iyileştirilmesini amaçlar. Botoks alt yüze de enjekte edilebilir. Bu işlem sonucu ağız çevresindeki çizgi ve kırışıklıklar hafifletilir, çenedeki çukurlaşma görüntüsü önlenir, çene ve boyundaki sarkık görüntü giderilir ve çene açısı iyileştirilir.

Botoks Çeşitleri Nelerdir?

Botoks, botulinum toksini kullanan ilk ilaçtır. AbobotulinumtoxinA (Dysport), rimabotulinumtoxinB (Myobloc) ve incobotulinumtoxinA (Xeomin) botoks çeşitlerinin bazılarıdır. Her biri, özellikle dozaj birimleri söz konusu olduğunda biraz farklıdır, bu nedenle birbirlerinin yerine geçemezler.

Botoks yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler

Botoks Nasıl Yapılır?

Son dört ay içinde herhangi bir botoks enjeksiyonu geçirip geçirmediğinizi doktorunuza söylemeniz gerekir. Ayrıca kas gevşetici, uyku yardımcıları veya alerji ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzun bunu bilmesi gerekir. Kanama veya morarma riskini azaltmak için kan sulandırıcı ilaç kullanımını prosedürden birkaç gün önce kesmeniz gerekebilir.

Prosedürden önce

Çoğu insan işlem sırasında pek rahatsızlık hissetmez. Doktorunuz yine de rahatsızlığı azaltmak için topikal anestezi, buz ve titreşim anestezisi gibi bölgeyi uyuşturmak için mevcut çeşitli yöntemlerden birini veya birkaçını kullanabilir. Özellikle tedirgin hastalarda lokal anestezi kullanılır.

Prosedür sırasında

Botoks enjeksiyonları genellikle bir klinikte gerçekleştirilir, ameliyathaneye ihtiyaç yoktur. Doktorunuz ince bir iğne kullanarak cildinize veya kaslarınıza küçük miktarlarda botulinum toksini enjekte eder. Tedavi bölgesinin büyüklüğü ve kırışıklıkların şiddetine göre enjekte edilen botoksun miktarı değişkenlik gösterir. Tedavi edilen bölgeye göre değişmekle birlikte işlem genellikle 30 dakika sürer.

Prosedürden sonra

Uygulama yapılan bölgeleri 24 saat boyunca ovalamamanız veya masaj yapmamanız gerekir. Böylece toksin, tedavi bölgesinin dışındaki alanlara yayılmaz. İşlemden hemen sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. İsterseniz o gün için iş veya okuldan izin alabilirsiniz.

Botoks enjeksiyonları genellikle tedaviden bir ila üç gün sonra etki etmeye başlar. Tedavi edilen soruna bağlı olarak, etki 3 ay veya daha uzun sürebilir. Etkiyi sürdürmek için düzenli takip enjeksiyonlarına ihtiyacınız olacaktır.

Botoks Hamilelere Uygulanır Mı?

Hamilelikte ya da emzirirken Botoks yaptırmanın güvensiz olduğunu gösteren hiçbir klinik kanıt yoktur. Ancak herhangi bir tıbbi müdahalede her zaman bir risk vardır. Bu sebeple hamilelik döneminde botoks yaptırılması önerilmez. Ayrıca hamilelik sırasında kilo ve sıvı dengesi değişebilir ve bu nedenle dolgu maddelerinin nasıl görüneceği hamilelik sırasında da değişecektir.

Dr. Mustafa Karataş, İstanbul’da botoks uygulamaları gerçekleştiren deneyimli ve uzman bir tıp doktorudur. Yan etki ihtimali düşük olan botoks, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildiğinde çok daha güvenli ve etkilidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.