Halluks Valgus Ameliyatsız Tedavisi Ayağın Yan Tarafında Kemik Çıkması

  • Genel Sağlık
  • Halluks Valgus Ameliyatsız Tedavisi Ayağın Yan Tarafında Kemik Çıkması için yorumlar kapalı
  • 2.126 kez görüntülendi

Halluks Valgus Ameliyatsız Tedavisi Ayağın Yan Tarafında Kemik Çıkması

Halluks valgus ve Ayak bunyonu olarak da bilinen ayak kemiği çıkıntısı çok sık rastlanılan sorunlardandır. Ayak bunyonu (Halluks valgus), ayak baş parmağınızın hemen yanında çıkan büyük kemiğe denir.  Bu sorun ayak baş parmağının diğer parmağa baskı uygulaması nedeniyle meydana gelir. Ayağınıza tam oturmayan ayakkabılar giymek bu çıkıntılara sebep olabilir. Ayrıca genetik özellikler sebebiyle de oluşmaktadır. Bu kemik çıkıntısını yok etmenin ameliyat da dahil olmak üzere birçok yolu vardır. Ameliyatın amacı acıyı azaltma ve ayak hareketini kolaylaştırmaktır. Fakat bu ameliyat sonrasında bir süre boyunca özel ayakkabılar giymeli ve bir süre boyunca bu ayağınız üzerine basmamalısınız. Ameliyat pahalı bir işlemdir. Bu sebeple ameliyat kararı almadan önce diğer seçenekleride gözden geçirmelisiniz. Eğer problem çok ciddi değil ise ve daha doğal bir yöntem arıyorsanız evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile hem kemiğin büyümesini durdurup hem de yol açtığı acıyı ve rahatsızlığı giderebilirsiniz. Aşağıda bu sorun için evde uygulayabileceğiniz 10 yöntemden bahsedeceğiz.

Baş Parmak Germe Egzersizleri

Baş parmağınızın esnekliğini sağlayan kas olan abductor hallucis kasını güçlendirmek için uygulayabileceğiniz her yöntem bu bunyonun geçmesine yok edebilir. Gerdirme egzersizleri ayak parmaklarınızın daha hareketli ve daha esnek olmasını sağlar. Bu durum, ayrıca kemiklerinizin yerlerini düzenleyerek, kan dolaşımını da hızlandırır.

  1. Resimdeki gibi her iki ayak baş parmağınıza geçecek şekilde bir elastik bant yerleştirin.
  2. Baş parmaklarınız esneyene kadar ayaklarınızı dışa doğru hareket ettirin.
  3. Parmaklarınızı gerdikten sonra bu pozisyonda 1 dakika boyunca tutun.
  4. 1 dakika boyunca dinlenip, tekrar edin.

Günde 2-3 defa, 15’er dakika boyunca bu egzersizi uygulayın.

​​​​​​​Papatya

Ayak kemiği çıkıntısına iyi gelebilecek en iyi yöntemlerden birisi papatyadır. Bu doğal olarak iltihap önleyici özellikler barındıran bitki, iltihabı, şişkinliği ve ağrıyı azaltıp sizi rahatlatır.

  1. Bir bardak papatya çayı yaparak, günde 2-3 bardak için.
  2. Ayrıca, daha önce kullandığınız papatya çayı poşetlerini hala ıslaklarken, ayaklarınızdaki çıkıntılara 10-15 dakika boyunca koyun.

Alternatif olarak, bir yemek kaşığı kurutulmuş papatyayı bir miktar su ile karıştırarak bir macun oluşturun. Bu macunu ayaktaki kemik çıkıntısına sürün. 15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu yöntemi günde iki kere uygulayabilirsiniz.

Soğuk Kompres

Çok uzun süre boyunca ayakta durduğunuz zamanlarda, ayak bunyonunuzun enfeksiyon kapma ve ağrıma ihtimali çok büyüktür. Bu acıyı ve şişmeyi düşürmek için soğuk baskı en iyi yöntemdir.

  1. Birkaç buz küpünü, bir kıyafet parçasının içerisine koyun.
  2. Bu buz dolu kıyafet parçasını ayaklarınıza 10 dakika boyunca bastırın.
  3. 5 dakika boyunca ayaklarınızdan ayırın.
  4. Bu şekilde rahatlayana kadar 2-3 defa daha tekrarlayın.
  5. Bu yöntemi günde birkaç sefer uygulayın.

Not: Buzu doğrudan cildinize sürmeyin.

Epsom Tuzu Banyosu

Ayak bunyonunun geçmesi için kullanabileceğiniz bir başka yöntem ise epsom tuzu banyosudur. Epsom tuzunun içerdiği yüksek miktarda magnezyum sülfat, iltihaptan ve sebep olduğu acıdan kurtulmanızı sağlar.

  1. Birkaç yemek kaşığı epsom tuzunu, ayaklarınızı, bileklerinize kadar sokabileceğiniz bir kap içerisine dökün.
  2. Kabın içerisini sıcak su ile doldurun.
  3. Yorulmuş ayaklarınızı 15-20 dakika boyunca bu tuzlu suyun içine sokun.
  4. Bu yöntemi haftada 2-3 kere uygulayın.

Eğer epsom tuzunuz yok ise sadece sıcak suyun bile yardımı olacaktır.

Aynısefa

Papatya gibi, aynısefa bitkisi de iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve kemik çıkıntısının yol açtığı acı ve şişkinliği yok etmeye yardım eder.

  1. Reçetesiz alabileceğiniz aynısefa yağını ayaklarınızdaki kemik çıkıntılarına günde 2-3 defa sürün.
  2. Alternatif olarak, bir miktar taze aynısefa yaprağını ezip, sularını çıkartın. Bu suyu kemik çıkıntısı olan bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin. Bu yöntemi de günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal da ayak bunyonlarına karşı uygulayabileceğiniz etkili bir yöntemdir. Curcumin içeriği sayesinde iltihabı ve acıyı azaltır.

  1. Bir tatlı kaşığı zerdeçalı, bir bardak ılık su içerisinde çözün. Bu karışımı günde 2 kere için.
  2. Ayrıca, bir miktar zeytinyağı ile yarım tatlı kaşığı zerdeçal tozunu bir macun oluşturacak şekilde karıştırın. Bu karışımı günde 2-3 kere kemik çıkıntısı üzerine sürün. Birkaç gün boyunca bu şekilde devam edin.
  3. Alternatif olarak, doktorunuza danıştıktan sonra zerdeçal kapsülleri kullanabilirsiniz.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.