Güneş yanığı nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır?

  • Genel Sağlık
  • Güneş yanığı nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.190 kez görüntülendi

Güneş yanığı nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır?

Yaz ayları dünyamız için yaşam kaynağı olan güneşin sıcaklığını doyasıya yaşadığımız zamanlardır. Güneşlenmek, denizde yüzmek güzeldir ama fazla güneş altında kalındığında ciltte yanıklar oluşabilir. Yükselen sıcaklığın etkisi olmakla beraber yanıkları asıl oluşturan güneşten dünyaya kadar ulaşan ultraviyole (mor ötesi) ışınlardır. Mor ötesi ışınlar bir dereceye kadar yararlı olsa da fazlası hücrelere zarar vermektedir. Yanık acısı yaşamamak, DNA hasarına maruz kalmamak için güneş altında kalınacak süre iyi ayarlanmalıdır. Güneş yanıkları farklı derecelerde olabilmektedir. Bazı yanıklar oldukça ciddi olup tedavi gerektirmektedir. Yanığın etkileri güneş altında uzun süre kaldıktan sonraki 24–48 saat aralığında üst seviyeye çıkmakta, sonra da yavaş yavaş azalmaktadır.

Güneşin zararlı etkileri

D vitamini kemiklerin sağlığı için gereklidir. Bu vitamin derimizin altında, güneşten gelen ultraviyole ışınlar yardımıyla olmaktadır. Belli sürelerde derinin en azından bir kısmının güneşle temas etmesi gerekmektedir. Dikkate alınması gereken noktalardan biri de cilt kanseri olasılığıdır. Güneş deriyi yaşlandırmakta, gözde katarakt oluşumuna da sebep olmaktadır.

Güneş yanığı belirtileri

Güneş yanıklarının derecesi güneşte kalma süresine göre kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Esmerler, cilt rengi koyu olanlar daha az etkilenirken açık renk cilde sahip olanlar daha fazla etkilenmektedir. Koyu renk cildi olanlarda melanin adlı renk verici pigment diğer kişilere göre fazladır ve güneş ışınlarına karşı daha toleranslıdır. Güneş yanıkları aşağıdaki belirtileri vermektedir.

  • *Deride kızarıklık ve iğne batması tarzı ağrı
  • *Derinin sıcaklığının yükselmesi ve derinin gerilmesi
  • *Hafif kaşıntı ve derinin birkaç gün içinde kuruyup soyulması
  • İkinci derece yanıklardaki belirtiler ise şöyledir:
  • *Deri altında su toplanması
  • *Derinin sertleşip şişmesi
  • *Yüksek ateş ve üşüme
  • *Susuzluk ve halsizlik hissi
  • *Nabzın yükselmesi, hızlı nefes alma
  • *Baş ağrısı ve mide bulantısı
  • *Gözlerde güneşe karşı hassasiyet gelişmesi

Güneş yanıklarından korunma yolları

Güneş yanıklarından korunmanın yollarından biri koruyuculuk derecesi yüksek olan güneş kremleri kullanılması ve güneşte uzun süre kalınmamasıdır. Güneşe çıkılması gereken zamanlar saat 11’den öncesi ve saat 15’ten sonrasıdır. Güneş gözlüğü, açık renk tişörtler ve şapkalar da koruyucu olmaktadır. Güneşe karşı koruyucu losyon ve kremler +30 faktörlü olmalıdır. Koruyucuların etkisi 2–3 saat kadardır ve güneşe çıkılmadan 30 dakika önceden sürülmelidir. Terlemeyle, suya girilmesiyle koruyuculuk azalacağı için arada bir tekrar sürmek gerekir. Koruyucu faktörlü kremler kışın da dışarı çıkarken kullanılmalıdır.

Güneş yanıklarının tedavisi

Güneş yanığı vakalarında özellikle mide bulantısı, aşırı terleme ve baş dönmesi varsa bir hastaneye gidilmelidir. Yanıklar az ise cilde nemlendirici kremler sürülebilir. Her durumda su tüketimi artırılmalıdır. Soğuk banyo yapmak da yanık deriyi rahatlatacaktır. Islak bir havluyla 15 dakika arayla cilt nemlendirilip acısı ve ağrısı hafifletilebilir. Patlamamış kabarcıklara dokunulmamalıdır. Su toplayan ve patlayan kısımlara antibiyotik içeren kremler sürülmelidir. Yanık deriye vazelin, yoğurt, diş macunu gibi maddeler sürülmemelidir. Doktorun vereceği acı dindirici ve kaşıntı giderici kremler kullanılmalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.