Güneş Işığının Sağlığa Bilinmeyen Faydaları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Güneş Işığının Sağlığa Bilinmeyen Faydaları ! için yorumlar kapalı
  • 763 kez görüntülendi

Güneş Işığının Sağlığa Bilinmeyen Faydaları !

Güneş ışığına uzun süre maruz kalma, güneş yanığı, cilt yaşlanması ve hatta cilt kanserine yol açabileceğinden, birçok kişi iç mekanda kalıp güneş ışığından kaçınmayı tercih edebilir. Güneşin zararlı olduğu kadar faydalı olduğu sınırlı zamanda güneşe maruz kalmanında çok sayıda sağlığa faydası olduğu bir gerçektir.

Güneş ışığı, D vitamini almak için en kolay ve en sağlıklı yoludur   “güneş ışığı vitamini”  neredeyse oksijen gibi hayati önem taşır. Güneş ışığına maruz kalındığında, vücut D vitamini yapar. Ancak, D vitamini almak için cildinizi bronzlaştırmanız gerekmez . Ciltte hafif  pembemsi bir renk  yapan güneşe maruz kalma vücutta 10.000 ila 25.000 IU D vitamini üretir. D vitamini, vücutta bir vitaminden çok bir hormon gibi davranıdığı  elektrolit metabolizması, protein sentezi, bağışıklık, sinir ve kas işlevselliği ve bir dizi diğer fizyolojik süreçlerde önemli bir rol oynamaktadır.

Güneş ışığının sağlığa birçok faydası vardır ancak abartmadan bu faydasından yararlanabilirsiniz. Sabahları güneş ışığına maruz kalmak (güneş kremi olmadan) 10 ila 15 dakika arasında iyi bir seçenektir. Günün yoğun saatlerinde 10:00 ve 16:00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından kaçının
Güneşin zirve saatleri boyunca güneş altında kalmaları gerekiyorsa, maruz kalan vücut bölümlerine güneş kremi uygulayın, uygun kıyafetler giyin ve bir şapka takın veya bir şemsiye kullanın.

Güneşin Sağlığa faydaları ise ;

1.Sağlıklı Kemikler

Sağlıklı ve güçlü kemikler için güneş ışığı gereklidir. Vücudun, kemik güçlendirici kalsiyumu emilimini uyaran D vitamini üretmesine yardımcı olur . Bu, kemik hastalıkları, kırıklar ve osteoporoz riskini azaltır. Bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme neden olurken, yetişkinlerde osteoporozun şiddetlenmesine ve ağrılı kemik hastalığı osteomalazisine neden olur. Buna ek olarak, vücuttaki yüksek D vitamini, her türlü kemik  kırığına daha düşük oranda sebep olur.

2. Bağışıklığı Arttırır

Güneş ışığı bağışıklık sistemini artırır. Güneş ışığına maruz kalındığında, vücut D vitaminini, bağışıklık savunmasına katkıda bulunan T hücrelerinin düzgün işleyişini desteklemek için yapar. Güçlü bir bağışıklık sistemi, yabancı, istilacı organizmalara karşı vücudu savunur. D vitamininin doğuştan gelen ve adaptif immün yanıtları modüle etmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Dahası, D vitamini eksikliği, enfeksiyon ve birçok otoimmün hastalıklara duyarlılığın artması ile bağlantılı görünmektedir.

3.Gözleri Gençleştirir

Bir araştırmaya göre, D3 vitamini, yaşlı maküla dejenerasyonunu önlemede önemli bir rol oynuyor; bu da yaşlılarda görülen körlüğün en yaygın nedenidir. İnflamasyonu azaltarak, amiloid beta’yı temizleyerek ve görme işlevini geliştirerek gözde yaşlanmaya engel olur.Göz sağlığı için, doğrudan güneşe bakmanız gerekmez. Bu adımları takip ederek sonuç alabilirsiniz.

Sabahları güneşli bir yerde oturun. Kontak lens veya gözlük takmayın.
Gözlerinizi kapatın ve güneş ışığının göz kapaklarınıza düşmesine izin verin.
Gözlerindeki güneş ışınlarının sıcaklığını hissedin ve gözlerinizi açmadan yavaşça yukarıdan aşağıya, sağdan sola, saat yönünde ve saatin ters yönünde hareket ettirin.
Bunu 5 dakika yapın ve daha sonra 5 dakika avuç içlerinizle gözlerinizi kapatın . Bunu günde bir kez yapın.
Not: Katarakt gelişimine katkıda bulunabileceği için parlak güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan kaçının.

4.Uyku Kalitesini Artırır

Doğal gün ışığına maruz kalma, uyku-uyanıklık döngüsünün korunmasına yardımcı olur. Parlak güneş ışığına maruz kaldıkça, optik sinir beynin bezine melatonin, uyku başlangıcı ile ilişkili bir hormonu üreten bir mesaj gönderir. Optik sinir beyin bezine gündüzleri daha az melatonin salgılar. Melatonin üretiminin düşük seviyeleri kötü uyku kalitesiyle bağlantılıdır. Buna ek olarak, güneş ışığı daha iyi bir gece uykusu için sirkadyen ritimleri düzenlemeye yardımcı olur. Sirkadik ritim, uyku döngüsünü kontrol eden biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal süreçleri düzenleyen 24 saatlik bir döngüdür.

5. Depresyonu Engeller

Düzenli güneş ışığına maruz kalmak doğal olarak stresi azaltmak ve hafif depresyondan korunmak için vücudunuzdaki serotonin seviyelerini artırabilir.

Serotonin, iştah, uyku, hafıza ve ruh halini düzenleyen nörotransmitterdir. Ek olarak, serotonin depresyon ve intihara duyarlılıkta rol oynar.

Güneş ışığının yoksunluğu sıklıkla depresyon ve mevsimsel duygulanım bozukluğu (SAD) ile ilişkilidir, bu depresyon çoğu zaman kış aylarında görülür. Bu nedenle, güneş ışığına maruz kalma, bu koşulların iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca, bir araştırmada, güneş ışığının ve yaz mevsiminin beynin serotonin üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu da ileri sürmektedir.

6.Multipl Skleroz Riskini  Düşürür

Yapılan araştırmada vücutta yeterli D vitamini merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen otoimmün bir hastalık olan multipl sklerozu (MS) önlemeye katkıda bulunabilir . Bununla birlikte, D vitamininin MS ilerlemesinin seyrini etkileyip etkilemediği konusunda belirsizlikler vardır. Ayrıca, hamilelik süresince düşük D vitamini, bebeğinizin hayatı boyunca MS için riski artırabilir. Ayrıca, 20 yaşına kadar çocuklarda erken güneş ışığına maruz kalma MS’i geliştirme riskini azaltır.

7. Boy Uzatma

Güneş ışığı  boy uzatmaya  yardımcı olur. Yapılan araştırmada yaz aylarında hamile olan kadınların daha uzun, daha güçlü kemikli bebekleri olma eğiliminde oldukları keşfedildi. Güneş ışığına maruz kalınması, vücudun, çocukların büyüme ve gelişimi, özellikle küçük bebekler üzerinde doğrudan etkisi olan D vitamini üretmesine neden olur. Buna ek olarak, güneşe maruz kalma kemik kütlesini etkiler, başta kemiklerin uzamasını arttırır.

8.Kalp Sağlığını Korur

Güneş ışığına maruz kalma, kalp rahatsızlığı olan insanlar ve kalp rahatsızlığı riski yüksek olanlar için son derece yararlıdır. Güneşin sıcaklığı dolaşımı geliştirir ve vitamin D düzeylerini artırır, bu da kalp sağlığını geliştirir. Yapılan araştırmada , kışın D vitamini takviyesinin kan basıncının düşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. UV ışınlarına maruz kaldığında, vücut nitrik oksit salgılar ve kan basıncını düşürür. Yüksek tansiyon, kalp krizi, inme ve diğer sağlık sorunları için önemli bir risk faktörüdür.

9. Kanser Riskini Azaltır

Vücutta yeterli miktarda D vitamini, kolon, böbrek ve meme kanseri riskini azaltabilir. Güneş ışığının olmaması D vitamini eksikliğine katkıda bulunur ve bu da birçok kanser riskini arttırır.

10.Metabolizmayı Hızlandırır

Güneş ışığı, metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilir .Ultraviyole (UV) radyasyonun obezite ve metabolik sendrom semptomlarını D vitaminden bağımsız olarak baskıladığı bulunmuştur. Yapılan araştırmada nitrik oksitin (cildin güneşe maruz kaldıktan sonra serbest bırakıldığı bir bileşik) benzer obezite ve şeker hastalığını yavaşlatan etkilere sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, nitrik oksidin vücudun metabolizma düzenleyiş yolunda faydalı etkilere sahip olduğuna inanıyor.
Öte yandan, D vitamini eksikliği yağ birikimine katkıda bulunabilir.

Ayrıca kalsiyum ve vitamin D beslenme durumunun iyileştirilmesi menopoz sonrası kadınlarda tüm kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Buna ek olarak, diğer kanser tedavileri ile kombine edilen D vitamini, hastanın prognozunu iyileştirme eğilimindedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.