Gül Hatmi Çayı Faydaları Tarifi Hamilelikte Kullanımı

  • ALTERNATİFTIP
  • Gül Hatmi Çayı Faydaları Tarifi Hamilelikte Kullanımı için yorumlar kapalı
  • 1.614 kez görüntülendi

Gül Hatmi Çayı Faydaları Tarifi Hamilelikte Kullanımı

Bitkisel tedavi yöntemleri eskiden bu yana sık başvurulan yollardır. Bunun nedeni günümüzde ilaç teknolojisinin gelişmediği dönemlerde bitkisel kaynaklara başvurularak hastalıkların tedavi edilmeye çalışılmasıdır.  Günümüzde ilaç tedavisi çok daha etkili sonuçlar vermekte ve hastalık tedavisinde kesin sonuç alınan birçok sorun bulunmaktadır.  Bitkisel tedavilere çok ciddi olmayan hastalıklarda başvuru yapılır.  Bazen de tedavi sürecini desteklemesi açısından bunlara başvuru olabilir. Hatmi çiçeği de bitkisel açıdan sık tüketilen ve faydası da epey fazla olan bir bitkidir.

Hatmi Çiçeği Nedir?

Hatmi çiçeğinin botanik bilimindeki ismi “Althaea officinalis”tir. Günlük yaşamda kullanıldığı diğer isimler de silindir çiçeği, hire, devegülü ve gülhatmidir. Bu bitki genellikle temmuz – ağustos aylarında çiçek verir ve boyu bir buçuk metreye kadar çıkar. Özellikle sulak alanları çok sever. Gövdesi dik ve tüylü özelliktedir. Akdeniz Bölgesi’nde sıkça görülür. Nemli havaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır. Bu bitkinin en şifalı bölümü çiçek ve kök bölümüdür. Yaprak kısmı da kullanılabilmektedir. Sakaroz, pektin, yağ, nişasta bakımından zengin içeriğe sahiptir. İçerisindeki bu maddelerin özellikle bunlara alerjisi olanlar dışında bir zararı yoktur.

Hatmi Tohumu

Hatmi tohumu birçok amaçla kullanılabilir. Çiçeğinden çay hazırlanmakta ve tüketilmektedir. Tohumundan da yağ üretilmekte ve birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılmaktadır. Tohumundan elde edilen yağ, özellikle soğuktan kaynaklanan hastalıklarda etkilidir. Ayrıca akciğer hastalıklarında da iyileştirici yanı olduğu bilinmektedir. Bunun dışında tohumunun öğütülerek sirke ile karıştırılması ve cilde sürülmesi de etkili bir cilt bakımı sağlar.  Böbrek taşlarında, ağrıları azaltmada, mide sorunlarında kabızlık sorunlarında da bu tohumdan faydalanmak mümkündür.

Hatmi Çiçeği Çayının Yararları

Hatmi çiçeği çayı yararları da tohumu gibi epey kapsamlıdır. Şu şekilde sıralama yapılabilir:

Sindirim sistemindeki bozukluklara iyi gelir. Gastrit, kolit ve septik ülser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Midenizde yara varsa bunu geçirmek için düzenli olarak çaydan içebilirsiniz.  Bu şekilde ülserin boyutu azalacaktır. Ayrıca bağırsak bölümünde yaşanan tıkanmaları da engeller. Yani kabızlık sorunlarında da bu çaydan kullanabilirsiniz. Bu açıdan rahatlatıcı bir etkisi vardır. Çay laksatif özelliklere sahip olduğundan genel sindirim ve boşaltım sistemi temizliğinde etkilidir. Şişlikler, ağrı gibi durumları da engeller.

  • Yeni anne olan kadınlarda süt emzirme döneminde bu çaydan içilebilir. Süt akışına olumlu etki yarattığı bilinmektedir. Yani sütünüzün az gelmesinden şikâyetçiyseniz bu çaydan kontrollü şekilde içerek artmasını sağlayabilirsiniz.  Ancak bebek üzerinde sorun olma potansiyeli görüldüğünden doktora danışarak içmeniz gerekir.
  • Böbreklerinizde taş varsa ve bunu çıkaramıyorsanız bu durumda hatmi çiçeği çayını içebilirsiniz. Bazen ağrılara neden olabilen bu taşlar çay içilmesinden sonra kolayca gidebilmektedir.
  • Balgam söktürücü etkisi olan hatmi çayı üst solunum yollarında meydana gelen sorunları da önler. Akciğer sorunlarınızda etkili çözümler geliştirmektedir. Mukus salgısını temizleyerek daha rahat şekilde nefes almanızı sağlar. Boğmaca, plörezi ve göğüs tıkanıklığı hallerinde etkilidir. Zamk içeriği iyileşmede etkilidir. Kuru öksürük, boğaz ağrısı, klasik soğuk algınlıklarında etkilidir.
  • Hatmi çiçeği çayı idrar yolu problemlerini rahatlatır. Diüretik etki gösterir, anti-enflamatuar içeriklidir. Aynı zamanda pH değerleri açısından da avantajlıdır. İdrar yollarında sistit sorununu giderir. Mesanede ağrı spazm gibi durumların giderilmesini sağlar. İdrar kaçırma problemi olan kişilerde de etki sağlar. Bunun için düzenli tüketilmesi gerekir.
  • Vücuttan toksin atmak için hatmi çiçeği çayı düzenli şekilde içilmelidir. Karaciğer ve böbrek sorunlarında etkisini gösterir.
  • Hatmi çayı kilo almamak, dengeyi korumak için içilebilen bir çaydır.
  • Yaralarınızın iyileşmesini sağlar. Örneğin ağız içindeki yaralar için gargara yapılması gerekir. İltihabı azaltabilmek için bu açıdan faydalı olur.
  • Grip ve soğuk algınlıklarına iyi gelir. Boğaz ağrısını yatıştırarak hastalığın daha hafif atlatılıp hızlı geçmesini sağlar. Özellikle sonbahardan kış aylarına geçerken kullanılması önerilir. Bağışıklık sisteminin büyük kısmını uyarması büyük bir artı sağlar. Anti-tusif özelliği de vardır. Kuru ve acı veren öksürükleri giderir.
  • Bitkisinden hazırlanan çay içildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olur. Yani hem sağlıklı olmak hem de hastalıklara karşı korunmak için önemlidir. Eğer genetik olarak böbrek ve karaciğer hastalıklarına yatkınsanız veya aile geçmişinde kanser varsa bu bitkiden düzenli içebilirsiniz. Kökünden hazırlanan çaylar bu açıdan daha faydalıdır.
  • Ciltte meydana gelen tahriş gibi hallerde hatmi bitkisinin çayı ve posası sürülebilir. Morluklar, kesikler ve yanıklar olduğunda da iyileştirici etki gösterecektir. Eğer cildinizde geçmeyen yara varsa bu durumda bu çaydan düzenli olarak içebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Çayı Tarifi

Hatmi çiçeği çayı tarifi oldukça kolaydır. Bir adet hatmi çiçeği çayı poşeti aldıktan sonra bardak suyun içerisine koyun. Bu şekilde kapağını kapatıp 10 dakikaya kadar çayın demlenmesini bekleyin.  İsteğe göre, tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Bal, şeker ya da limonla içimini kolay hale getirebilirsiniz.  Hazırlanan bu çayın günde 3 bardak içimi mümkündür.

Hatmi Kökü Çayı Tarifi

Kök kısmından faydalanacaksanız tencerede 4 bardak suyu kaynatmanız gerekir.  Daha sonra buna 4 çay kaşığı hatmi kökü eklenir. Daha sonra 10- 20 dakika boyunca kaynatma olur ve süzgeçten bunu geçirebilirsiniz. Bal veya şeker eklemesi olduktan sonra içebilirsiniz.  Bu hazırlanan çay 4 kişilik ya da 4 fincan içimliktir. İsteğe göre daha az da hazırlanabilir.

Hatmi Çiçeğinin Zararı Var mı?

Güvenli bir bitki olan hatmi çiçeği, neredeyse hiç olumsuz etkiye sahip değildir. Ancak bazı kişilerde kan şekeri zaten düşükse halsizlik hissi yaratabilir. Hatmi kullanmadan önce eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız. Doktora başvuru yaptıktan sonra düzenli içmeye başlamanız gerekir. Hatmi bitkisi tentürü şeker rahatsızlığı olan kişilerde içilmemesi gereken bölümdür.

Hamilelik Döneminde Hatmi Çiçeği Çayı

Birçok kişinin merak ettiği bir konu hamilelik döneminde hatmi çiçeği çayı içilip içilmemesidir. Şu ana kadar hamilelerde bu çayın içimi konusunda net bir araştırma yapılmamıştır. Ancak yine de risk oluşmaması için hamilelerin bu çaydan içmemeleri gerekir. Kan şekerinde düşmeye neden olduğundan kötü etki yaratabilir. Yani hamile kadının farkında olmadan şekeri azalırsa kendi de düşebilir ve bebek düşürebilir. Bunun dışında hatmi çayının diğer ilaçların etkisini giderme gibi etkisi olabilir. Yani ilaç kullananların doktor kontrolünü aldıktan sonra 6 saat önce hiç ilaç almadan çay içmesi gerekir. Ayrıca çaydan sonraki 6 saat de hiç ilaç alınmamalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.