Grip ve Soğuk Algınlığında Antibiyotik Kullanmak Yanlış

  • ALTERNATİFTIP
  • Grip ve Soğuk Algınlığında Antibiyotik Kullanmak Yanlış için yorumlar kapalı
  • 810 kez görüntülendi

Ne gripte, ne de soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyleyen Çaşkurlu, bu yıl gribe oranla soğuk algınlığı vakasının daha sık görüldüğünü ve yaygın bir grip mikrobu olmadığını dile getirdi.

‘İşin doğrusunu Sema bilir’ anlayışıyla hizmet veren Özel Sema Hastanesi’nin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, grip ve soğuk algınlığında doğru bilinen yanlışları açıkladı. Bu yıl grip salgını olmadığını söyleyen Çaşkurlu, soğuk algınlığının daha sık görüldüğünü dile getirdi. Çok sık uygulanan bir yanlışı da vurgulayan Dr. Çaşkurlu, soğuk algınlığı ve gripte antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, hatta bunu riskli ve zararlı olduğunu belirtti.

Griple soğuk algınlığını ayırmak gerektiğini kaydeden Hülya Çaşkurlu, “Soğuk algınlığında ateş olmaz. Burun tıkanıklığı, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı olur. Bu da güncel yaşamı etkiler. Bu durumda burun açıcı ilaçlar, bol sıvı tüketimi, C vitamini tüketimi faydalı olur. Eğer uzarsa sinüzit, bronşit, zatürreeye çevirebilir. İşte bu durumda antibiyotik kullanılır. Bir de çocuklar, yaşlılar; şekeri, kalbi olan hastalar soğuk algınlığına yakalanırsa antibiyotik kullanabilir. Eğer tüm bunların yanında ateş varsa, bu griptir. Çocuklarda ise zatürreeye de çevirebilen rota virüsünü görüyoruz bu yıl. Bu da bebeklerde görülüyor. Nefes darlığı, öksürük ve ateşle kendisini gösterir. Bebeğinde bu belirtileri gören kişi, hemen doktora başvurmalıdır” diye konuştu.

Bu Yıl H1N1 Virüsü Yok

Bu yıl H1N1 virüsünün tek tük vakalar dışında görülmediğini anlatan Dr. Hülya Çaşkurlu, gripte daha çok İnfluenza A ve İnfluenza B virüslerinin daha yaygın olduğunu aktardı. Grip aşısı konusundaki görüşlerini de paylaşan Çaşkurlu, “Grip aşısını herkese önermiyoruz. Çocuklara, 65 yaş üzeri hastalara, kronik hastalığı olanlara daha çok tavsiye ediyoruz. Her sağlıklı insanın aşı olmasına gerek yok. Gripten korunmak için sağlıklı beslenme çok önemli. Portakal, mandalina gibi meyveler ile sebze bol bol tüketilmeli. Ev yemeği yenmeli, fast food tarzı yemeklerden uzak durulmalı” şeklinde konuştu.

Tüberküloz Gripten Daha Önemli

Türkiye’de gribe verilen önem kadar tüberküloza da önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çaşkurlu, bu konunun grip kadar gündemde olmadığını söyledi. Tüberkülozun da grip gibi solunum yoluyla bulaştığını belirten Hülya Çaşkurlu, özellikle kış aylarında ve kapalı yerlerde bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu aktardı. Bu mikrobu alan herkesin hasta olmadığını, ancak yeterince dirençli olmayan bir vücutta, örneğin çocuklarda ve kalp hastalarında enfeksiyon yapabildiğini bildirdi. Bağışıklık sistemi iyi olan birine ömür boyu bir şey yapmayan tüberkülozun risk grubundaki hastalarda öksürük, balgam, akciğerde yaralar oluşturabildiğini dile getiren Çaşkurlu, böbrek yetmezliği, idrar yolları hastalıkları, kısırlık, hatta kanama ve ölüme bile sebep olabildiğinin altını çizdi.

Tüberkülozda da iyi beslenme ve sağlıklı yaşamanın önemli olduğunu kaydeden Dr. Hülya Çaşkurlu, tüberküloz olan hastaların çok fazla kapalı alanda olmaması gerektiğini belirterek, bu hastalığın aşısı olduğunu ve Verem Savaş Derneği’nin kontrol altında bu ilaçları verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Hastane.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.