Göz Batması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Göz Batması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 987 kez görüntülendi

Göz Batması Nedenleri ve Tedavisi

Göz batması, kaşıntı, sulanma ve akıntıyla birlikte görülebilen çok yaygın bir durumdur. Tetikleyici olabilecek çok çeşitli durumlar söz konusudur. Gözde batma hissi, genelde göze bir maddenin kaçması ya da göz kuruluğu nedeniyle ortaya çıkar.

Göz Batması Nedenleri

Tahriş Edici Materyallere Maruz Kalma
Göz batmasının en yaygın sebeplerinden biri, kimyasallardan ya da çevresel faktörlerden kaynaklanan tahriş olma durumudur. Yüzme havuzlarındaki klorin, evdeki temizlik malzemeleri, hatta günlük kullanılan sabun, nemlendirici, şampuan ya da makyaj malzemeleri bu duruma sebebiyet veriyor olabilir. Toz, duman,hava kirliliği, nemsiz hava ya da rüzgar gibi çevre faktörleri de göz batması ve gözde rahatsızlık hissine sebep olabilir.

Göz Kuruluğu
Gözler yeterince nemli olmadığında pütürlü ve rahatsız olurlar. Gözler, gözyaşı aracılığıyla doğal olarak korunurlar. Gözyaşı, göz yüzeyini pütürsüzleştirir ve yaralanmayı önler. Eğer yeterince gözyaşı üretemiyorsanız ya da gözyaşının kalitesi düşük olduğu için gözü yeterince kayganlaştıramıyorsa göz kuruluğu meydana gelir. Böylece göz batması hissi oluşur.

Tansiyon ilaçları, antidepresanlar, doğum kontrol hapları, sivilce tedavisi hapları gibi ilaçlar ve şeker hastalığı, tiroid bozukluğu, bağ doku hastalığı gibi rahatsızlıklar da bu duruma sebep olabilir. Lazerli göz ameliyatı , gözyaşı üretimini kısa süreliğine azaltabilir ve ayrıca kontak lens kullanımı da kurutucu özelliğinden dolayı gözü tahriş edebilir. Bilgisayar başında uzun vakit geçirmek gözleri kurutabileceği için ara sıra mola verilmesi faydalı olur. Son olarak, göz kapağı problemleri ya da aşırı göz kırpma gözün kayganlığını azaltarak gözyaşının çabuk buharlaşmasına sebep olur.

İltihap
Gözde batma hissi ile birlikte gözde kızarıklık da varsa, göz nezlesi (konjonktivit) diye adlandırılan ve gözün dış tabakasını çevreleyen deride oluşan iltihap manasına gelen bir rahatsızlıkla karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun sebebi alerji ya da bakteri-virüs kaynaklı bir enfeksiyon olabilir.


Alerjik konjonktivit durumunda, kızarıklık ve tahriş ile birlikte burun akıntısı ve gözlerde kaşıntı da görülebilir. Bu durum alerji sezonunda ya da tütün dumanı, evcil hayvan tüyleri, polen gibi alerjen maddelerle temas edildiğinde daha da kötüleşir. Eğer enfeksiyon kaynaklı ise, soğuk algınlığı ve grip belirtileri ile birlikte, sabah gözlerde akıntıdan kaynaklı yapışkan bir yapıya rastlanabilinir.

Uygun Olmayan Gözlük ya da Kontak Lens Kullanımı
Eğer kullandığınız bu ürünler size uygun değilse, gözünüzün odaklanmak için uğraş sarfetmesi sonucunda göz batmasına sebep olur.

Göz Batması Tedavisi

Göz batmasının tedavisi, bu durumun sebebine göre değişir.

Yabancı Maddeleri Gözden Uzaklaştırma
Duman ve kimyasallar gibi tetikleyiciler belirlenip, uzaklaştırıldıktan sonra genellikle düzelme hemen başlar.

Gözyaşı Damlaları
Göz kuruluğunun olduğu durumlarda yapay gözyaşı damlaları gerekebilir. Ayrıca nemlendirici kullanmak kuruyan gözü nemlendirmede faydalı olurken, rüzgarlı günlerde gözlük kullanmak da tahrişi önler.

Antihistaminler
Alerjik durumlarda ise topikal antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bunlar göz alerjilerini azaltır.

Antibiyotik Kullanımı
Potansiyel enfeksiyon durumlarında doktorunuz antibiyotik ilaçlarla tedavi yapabilir. Eğer en son ilaç alımınızın üzerinden vakit geçtiyse, doktorunuza gidip bu tedavinin sizin için hala uygun olup olmadığını sorunuz.

Göz Doktoruna Danışın
Nadir durumlarda göz batması, göz kapağı iltihabı, daha derin yapıların iltihaplanması, yüksek göz tansiyonu gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu durum aynı zamanda görme bozukluğu, ışık çakması ve ışığa karşı duyarlılık gibi ciddi belirtilerle de ilgili olabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız ileride görme kaybı yaşamamak için derhal doktorunuza başvurunuz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.