Göz Batması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Göz Batması Neden Olur ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.451 kez görüntülendi

Göz Batması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Göz batmasına ne iyi gelir sorusunu cevaplandırmadan öncesinde göz batmasının neden meydana geldiğinden genel olarak sizlere bahsedelim. Vücudumuzun bazı organları dış etmenlere direkt olarak maruz kalırlar ve bunlardan en önemlisi göz ve göz kapaklarımızdır. Gözlerimiz havada bulunan her türlü toz, bakteri, polen ve benzeri etmenlere direkt bir şekilde maruz kalmaktadır.

Refleks olarak göz kapaklarımız bu alerjik maddelerden kurtulmak için açıp kapanır, bazen de gözlerimizde yaş oluşarak çevresel etmenlere karşı kendini korur. Eğer gözlerde çevresel nedenlere bağlı toz veya alerjik maddelerden kaldıysa gözde batma hissiyatı da ortaya çıkar. Bunların yanında bilgisayar, telefon, televizyon gibi aletlere çok aşırı bakılmasından dolayı da gözde batma olabilir. Şimdi hep birlikte göz batmasının nedenlerine göz atalım.

Göz Batması Nedenleri?

Göz kuruluğu

Gözler yeterince nemli olmadığında pütürlü ve rahatsız olurlar. Gözler, gözyaşı ile doğal olarak korunurlar. Gözyaşı, göz yüzeyini pütürsüz yapar ve yaralanmaların önüne geçer. Eğer yeterince gözyaşı üretmiyor ise zamanla gözde batma hissi oluşabilmektedir.

İltihaplanma

Gözde batma hissiyatı ile gözde akabinde kızarmalara rastlanıyorsa gözün dış tabakasını çevreleyen deride oluşan iltihap sizi ciddi sorunlara doğru itebilmektedir. Bunun sebebi alerji ya da bakteri-virüs kaynaklı enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilmektedir.

Uygun olmayan gözlük ya da kontak lens kullanımı

Eğer kullandığınız bu gözlük ya da lens size uygun değil ise, gözünüzün odaklanması için uğraş sarf etmesi sonucunda göz batması sıkça karşı karşıya kalınmaktadır.

Tahriş eden materyallere maruz kalma

Göz batmasının en sık görülen nedenlerinden bir tanesi de kimyasallardan veya dış çevresel faktörlerden kaynaklanan aşırı tahriş olması durumudur Toz, duman, hava kirliliği, nemsiz hava ya da rüzgar gibi faktörler göz batması hissine neden olabilmektedir.

 

Göz Batması Nasıl Geçer?

Göz batması sorunu aslına bakarsak iki şekilde ortadan kaldırılır birincisi göz batmasına neden olan alerjik maddelerin temizlenmesi ile göz batmasından kurtulabilirsiniz.

  • Bilgisayar, televizyon ve telefona bakma sürelerinizi azaltarak ilk adımınızı atmış olun.
  • Gözlerinizi dinlendiriniz ve çevresel etmenlere karşı bir takım önlemler alınız.
  • Uzman doktorların önermiş oldukları yapay göz damlaları göz batmasına karşı çok etkilidir.
  • Uzun süreli uykusuzluktan kaçınılmalı uykunu düzenlemelisiniz,
  • Gözümüz de batmaya neden olan alerjik cisimlerin temizlenerek iyice çıkarılmasıdır.
  • Çeşitli antibakteriyel ve mikrobik sabunlarla elin ve yüzün iyice temizlenmesi.
  • Göze elle temas edilmesinden kaçınılması gerekmektedir.

Göz Batmasında Hangi Durumlarda Doktora Gidilir?

Sabahları uyandıktan belli bir süre sonra veya öğleden sonra günün ilerleyen saatlerinde ciddi bir şekilde gözde batma oluyorsa, göz kapaklarında ağırlaşmalar mevcutsa ve bunun yanı sıra sürekli yüzünüzü yıkama isteği duyuyorsanız hiç vakit kaybetmeden uzman bir göz doktorunun kapısını çalmakta yarar vardır.

Göz Batması İçin Tedavi Yolları Nelerdir?

Duman ve kimyasallara bağlı tetikleyiciler uzaklaştırıldıktan sonra genellikle göz batması düzelmektedir. Bir diğer yandan göz kuruluğundan dolayı meydana geliyor ise yapay göz damlaları kullanmak gözü nemlendireceğinden göz batmasını önler. Potansiyel enfeksiyon durumlarında doktorunuz verdiği antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda kesinlikle uzman bir doktora danışınız göz batması hafife alınacak bir durum değildir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.