Göz Alerjisi: Bu Belirtiler Doktora Götürüyor

  • Genel Sağlık
  • Göz Alerjisi: Bu Belirtiler Doktora Götürüyor için yorumlar kapalı
  • 818 kez görüntülendi

Göz Alerjisi: Bu Belirtiler Doktora Götürüyor

Göz alerjisi göz tarafından zararlı olarak algılanan birçok maddeye karşı gözlerin anormal şekilde reaksiyon vermesidir.

Göz Alerjisi Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Göz Alerjisi

Göz alerjisi daha çok bahar aylarında görülen, gözlerde sulanma, kaşınma ya da kanlanmaya neden olan bir sorundur.

Ne Yapmalıyım?

Alerjenik etkilerden en iyi kurtulma yolu sizi rahatsız eden elerjenik etkilerden uzak durmaktır.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Göz alerjisi göz ağrısı, aşırı kızarma ve yoğun akıntı gibi semptomlar gösteriyorsa doktora görünmek gerekir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Göz alerjisi için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.

Göz Alerjisi Nedir?

Göz alerjisi göz tarafından zararlı olarak algılanan birçok maddeye karşı gözlerin anormal şekilde reaksiyon vermesidir.

Gözlerimiz bir alerjene maruz kaldığında gözlerimizde bulunan bazı hücreler histamin (alerjenlerle savaşması için üretilen maddeler) salgılamaya başlarlar. Histaminlerin salgılanması sonucu konjonktiva adlı göz kapaklarının altındaki ince doku şişer ve göz kapakları kızarır. Göz alerjileri sezonluk ve daimi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir.

Göz Alerjisi Nedenleri

Göz alerjileri genellikle konjonktivayı etkiler. Gözde bulunan bu ince yapılı zarın benzeri burunda da bulunur. Bu iki bölge bu açıdan benzer özellikler taşıdığı için aynı alerjenler iki bölgede de benzer alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yani, alerjiyi hem gözde hem burunda hissedersiniz. Burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı veya akıntısı şeklinde görülebilir.

Yaygın alerjenler şunlardır:

  • Polen
  • Çim
  • Yabani otlar
  • Toz zerreleri
  • Hayvan tüyleri

Sezonluk ve daimi alerjilerin arasındaki fark belirtilerin zamanlamasıdır.

Sezonluk Alerjiler
Sezonluk alerjiler genelde kısa sürelidir ve özellikle sonbahar ve ilkbaharın erken dönemlerinde havadaki ot, ağaç, çim ve küf kaynaklı sporlardan dolayı ortaya çıkar. Belirtiler genelde yılın diğer zamanlarında özellikle kışın kendini göstermez.

Daimi Alerjiler
Daimi alerjiler ise herhangi bir zamanda hayvan tüylerinden, toz zerrelerinden ya da diğer alerjik maddelerden dolayı ortaya çıkar. Bu tür göz alerjileri yıl boyunca görülebilir.

Göz Alerjisinin Belirtileri

Sezonluk ve daimi göz alerjileri benzer belirtiler gösterirler. En temel göz alerjisi belirtisi göz içinin kaşınmasıdır.

Kaşınmaya ek olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Gözde kızarma
  • Gözden yaş gelmesi
  • Göz yanması
  • Bulanık görme
  • İltihaplanma ya da mukus üretimi

Göz Alerjisi İçin Ne Yapılmalı?

Eğer gözleriniz yaygın alerjenlere karşı hassas ise aşağıdaki tedavi yöntemleri çare olabilir. Oral antihistaminler kaşınan gözler için kullanılmasına rağmen bu ürünler gözlerin kurumasna neden olabilir ve daha ciddi semptomların doğmasına yol açabilir.

1 Alerjen Etkenlerden Kaçınmak

Göz alerjilerini tedavi etmenin en etkili yolu semptomlara neden olan alerjen maddelerden ve faktörlerden kaçınmaktır. Polen, hayvan tüyü, toz ve çim gibi antijenler alerjileri aktive eden maddelerdir. Hem hava kaynaklı alerjenlerden hem de kontakt alerjenlerden kaçınmak önemlidir. Örneğin, yastık kılıflarını sık sık yıkamak çok önemlidir. Ayrıca havalandırma filtresini zaman zaman değiştirmek de önemlidir. Antijenler saçlarınızda ve giyecekleriniz üzerinde gün içinde birikeceğinden yatmadan önce duş almak da etkili bir önlemdir. Gözleri kaşımaktan alerjiyi tetikleyebileceğinden dolayı kaçınmak gerekir.


2 Soğuk Kompres

Soğuk kompres genelde göz alerjilerinin belirtilerini dindirmede çok etkilidir. Bunun için küçük buz parçalarını bir beze veya havluya sarın. Gözlerinizi kapatın ve göz kapaklarınızın üstüne koyun. 5-10 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Günde birkaç kez bu işlemi yapabilirsiniz. Belirtileri azaltmada oldukça etkili olacaktır. Kesinlikle buz parçalarını direkt olarak göz kapağının üstüne koymayın. Buz yanıkları oluşabilir.

3 Göz Alerjisi İçin Damla (Soğuk Göz Damlaları)

Doktor tarafından tavsiye edilen yapay göz yaşı içeren damlalar buzdolabında saklanır. Günde birkaç kez soğuk halde damlatılan bu damlalar gözlerimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

4 Antihistamin Damlalar

Vazokonstrüktör (damar büzücü) ve antihistamin içerikli damlalar kaşınmayı kontrol etmeyi ve kızarıklığı azaltmak için şişmiş kan damarlarının küçülmesini sağlar. Bu damlalar alerjik göze bir hafta boyunca günde 4 kez damlatılabilir. Aşırı kullanmak gözün tekrar kızarmasına ve şişmesine neden olur.

5 Steroit Damlalar

Steroit damlalar daha şiddetli alerjilerde kullanılır. Bu tür damlalar genelde sezonluk göz alerjileri için kullanılırlar ve kaşınmayı, yanmayı, kızarmayı ve ışığa duyarlılığı azaltmayı sağlarlar. Birçok doktor bu damlaları başlangıçta 1 hafta boyunca günde 4 kez daha sonra ise günde 2 keze ve sonraki haftada da günde 1 keze indirmek şartıyla kullanmayı tavsiye ederler.

Göz Alerjisi İçin Şifalı Bitkiler

Göz alerjilerinin tedavisinde tedbirler ve tıbbi yöntemlerin yanında bazı doğal ve bitkisel tedaviler de olumlu sonuçlar vermektedir. Bunlardan en etkilileri şunlardır:

Gül Suyu
Gül suyu da göz enfeksiyonları için iyi sonuç vermektedir. Günde 3 kez 2-3 damlalık gül suyunu göz kapaklarınıza sürün. Olası bir enfeksiyonu engellemeye yardımcı olacaktır.

Tuzlu Su
Suyu kaynatın ve ılık hale gelinceye kadar soğutun ve içine bir miktar tuz atın. Daha sonra bir pamuk yardımıyla göz kapağınıza sürün. Bu şişmeyi azaltır ve gözdeki kirlerin atılmasını sağlar.

Acı Biber
Acı biber de kan sirkülasyonunu ve toksinlerin atılmasını dolayısıyla gözün temizlenmesine katkı sağlar. Bunun için acı biberi öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Kesinlikle gözünüze sürmeyin.

Göz Otu
Göz otu da doğal bir antiseptik olduğu için enfekte olmuş dokulara etki eder.

Mum Ağacı Kabuğu
Mum ağacı kabuğu da ağrıyı ve enflamasyonu (iltihabı) azaltarak tedavi edici etken gösterir. Ayrıca göz mukusunun atılmasını kontrol eder.

Geleneksel yöntemler göz alerjilerinin ilk birkaç haftalık erken tedavisinde etkilidir fakat doktor tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. Doktorunuza danışmadan bunları kullanmayın. Daha ciddi göz alerjisi vakalarında mutlaka doktorların tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.