Göz Ağrısı: Ne Zaman Acil Bir Durumdur?
Göz ağrısı oldukça yaygın görülen bir belirtidir ama nadiren ciddi bir sorun teşkil eder. Ağrı, genellikle ilaç veya tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden geçer.
Göz Ağrısı Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
- Dikkat
- Normal
Endişelenmeli miyim?
Çoğu göz ağrısı kendiliğinden veya kolay bir tedavi ile geçer. Göz ağrısı ve altta yatan durumlar nadiren gözde kalıcı bir hasara neden olabilir. Ama, bazen daha ciddi bir sorunla karşılaşılabilir. Tedavi edilmeyen bazı hastalıklar daha kötü sorunlar yaratabilir.
Neye Dikkat Etmeliyim?
Şiddetli göz ağrısı, kimsala yada aşırı ışığa maruz kalma, göz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve kusma, göze dokunulduğunda ortaya çıkan şiddetli ağrı, ani ve büyük görüş değişiklikleri gibi durumlar söz konusu ise acilen tıbbi destek almalısınız.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Göz ağrısı için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.
Göz ağrısı ağrıyı nerede hissettiğinize göre iki kategoriye ayrılır:
- Gözün yüzeyinde ortaya çıkan ağrı (oküler ağrı)
- Gözün içinde ortaya çıkan ağrı (orbital ağrı)
Göz ağrısı oldukça yaygın görülen bir belirtidir ama nadiren ciddi bir sorun teşkil eder. Ağrı, genellikle ilaç veya tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden geçer.
Göz ağrısı, göz yüzeyinde pürüzlülük hissi, yanma veya kaşınma hissi olarak ortaya çıkabilir. Yüzeydeki ağrı genelde yabancı bir maddeden, enfeksiyondan ya da incinmeden kaynaklanır. Bu tip bir ağrı çoğu zaman göz damlaları veya dinlenmeyle kolayca tedavi edilebilir.
Gözün içinde ortaya çıkan ağrıda ise, acıyan, pütürlü, saplanan ya da çarpıntı şeklinde bir ağrı hissedilebilir. Bu tip bir ağrı daha ciddi bir tedavi gerektirebilir ama nadiren daha ciddi bir problemin habercisidir.
Gözün Yüzeyindeki (Oküler) Göz Ağrısı Nedenleri
Aşağıdakiler göz yüzeyinde ortaya çıkan ağrının nedenleri olabilir.
Yabancı Bir Madde
Göz ağrısının en yaygın sebebi göze yabancı bir maddenin temas etmesi ya da kaçmasıdır. Kirpik, bir parça kir, makyaj malzemesi veya başka bir madde göze girdiğinde, gözde iritasyon (tahriş), kırmızılık, sulanma ve ağrıya neden olabilir.
Göz Nezlesi (Konjonktivit)
Göz nezlesi, konjonktiva adlı göz kapaklarının iç yüzeyi ile gözakının bir kısmını örten ince zarın iltihaplanmasıdır. Genellikle bunun sebebi bir enfeksiyon veya alerjidir. Ağrı genellikle orta düzeyde olsa da, iltihap kaşıntıya, kızarıklığa ve cerahat atımına neden olur.
Kontakt Lens Tahrişi
Geceleri kontakt lens takan kişilerde ya da lenslerini düzgünce dezenfekte etmeyenlerde iritasyona (tahrişe) ya da enfeksiyona bağlı göz ağrısı görülebilir.
Kornea Abrazyonu
Kornea, gözü kaplayan saydam yüzeye verilen isimdir. Kornea yaralanmalara karşı çok hassastır. Korneal abrazyon olan kişiler, gözün içinde bir şey var gibi hissederler. Bu durumda, yabancı cismi çıkarmayı amaçlayan gözü yıkama gibi tedaviler ağrıyı ve rahatsızlığı dindirmez.
Yaralanma
Kimyasal yanıklar ve parlama yanıkları göze ciddi ölçüde ağrı verebilir. Bu yanıklar genellikle tahriş edici bir şeye bir süre maruz kalındığında ortaya çıkar. Çamaşır suyu ya da güneşin, solaryum makinesinin, kaynak makinesinin yoğun ışığı gözde yaralanmaya neden olarak, ağrıya sebebiyet verebilir.
Blefarit (Göz Kapağı Yangısı)
Blefarit göz kapağının kenarındaki yağ bezlerinin enfeksiyon veya iltihap kapması sonucu ortaya çıkar ve göz ağrısına sebep olur.
Arpacık
Eğer blefarit enfeksiyonu göz kapağında bir nodül veya yumru oluşturursa, buna arpacık adı verilir. Arpacık çok ağrı verebilir. Arpacığın etrafındaki alan dokunmaya karşı çok hassas olabilir.
Gözün İçindeki (Orbital) Göz Ağrısı Nedenleri
Gözün içinde hissedilen ağrının nedeni aşağıdakilerden biri olabilir.
Glokom Hastalığı
“Gözün içinden bir baskı hissedilmesi” olarak kendini belli eder. Glokomun diğer belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı ve görüş kaybıdır. Aniden gözde oluşan baskı acil bir durumdur ve kalıcı görme kaybını engellemek için tedaviye ihtiyaç vardır.
Optik Nörit
Optik sinir (gözün arka kısmını beyne bağlayan sinir) iltihap kaparsa, görüş kaybı ile beraber göz ağrısı tecrübe edebilirsiniz. Bir bağışıklık hastalığı veya virüssel ya da bakteriye bir enfeksiyon iltihaba neden olabilir.
Sinüzit
Sinüslerdeki bir enfeksiyon gözlerin arkasında bir baskının hissedilmesine sebep olabilir. Enfeksiyon ciddileştikçe bir gözde veya ikisinde birden ağrı artarak, hissedilir.
Migren
Migren baş ağrılarının bir etkisi de gözde ağrıdır.
Yaralanma
Göze bir cismin batması, göze yumruk gelmesi ya da bir kaza ciddi göz ağrısına neden olabilir.
Göz Ağrısı Ne Zaman Acil Bir Durumdur?
Göz ağrısına ek olarak görüş kaybı da ortaya çıkarsa, bu acil bir durumun işareti olabilir. Tıbbı bir bakıma ihtiyaç duyulan diğer belirtiler ise şunlardır:
- Şiddetli göz ağrısı
- İncinmeye, kimyasallara veya aşırı ışığa bağlı göz ağrısı
- Göz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve kusma
- Göze dokunulduğunda ortaya çıkan şiddetli ağrı
- Ani ve büyük görüş değişiklikleri
Göz Ağrısı Tedavisi
Göz ağrısının tedavisi ağrının nedenine bağlı olarak değişir. En yaygın tedaviler şunlardır.
Dinlenme
Göz ağrısını tedavi etmenin en iyi yolu gözlerinizin dinlenmesine izin vermektir. Bilgisayar ekranına, akıllı telefonlara veya televizyona bakmak göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu yüzden doktorunuz bir iki günlüğüne gözlerinizi kapatarak dinlenmenizi tavsiye edebilir.
Gözlük Takma
Eğer sürekli kontakt lens kullanıyorsanız, kornealarınızın iyileşmesi için bir süre gözlük kullanabilirsiniz.
Ilık Kompres Uygulama
Blefariti veya arpacığı olan hastalar için ılık, nemli havluları göze kapağının üzerinde tutmak faydalı olabilir. Bu tedavi yöntemi tıkalı yağ bezlerini ya da saç foliküllerini temizlemeye yardımcı olur.
Gözü Yıkama
Eğer yabancı bir madde veya kimyasal gözünüze temas ettiyse, suyla gözünüzü yıkayın. Böylelikle gözün içinde kalmış parçacıkları temizleyebilirsiniz.
Antibiyotikler
Antibakteriyel göz damlaları ve ağız yoluyla alınan antibiyotikler enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir. Bu enfeksiyonlar gözde ağrıya neden olan göz nezlesi ve korneal abrezyon gibi hastalıklardır.
Antihistaminler
Göz damlaları ve ağız yoluyla alınan ilaçlar göz alerjisine bağlı göz ağrılarını tedavi etmede kullanılabilir.
Göz Damlaları
Glokom hastalığı taşıyan kişiler gözün içinde oluşan baskıyı hafifletmek için göz damlaları kullanabilir.
Kortikosteroid
Optik nörit ve iris iltihabı gibi daha ciddi göz enfeksiyonları için, doktorunuz etken maddesi kortikosteroid olan ilaçlar yazabilir.
Ağrı Kesici
Eğer ağrı ciddiyse ve günlük hayatınızda sıkıntı yaratıyorsa, altta yatan sebep tedavi edilene kadar, doktorunuz ağrı kesici bir ilaç önerebilir.
Göz Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çoğu göz ağrısı kendiliğinden veya kolay bir tedavi ile geçer. Göz ağrısı ve altta yatan durumlar nadiren gözde kalıcı bir hasara neden olabilir. Ama, bazen daha ciddi bir sorunla karşılaşılabilir. Tedavi edilmeyen bazı hastalıklar daha kötü sorunlar yaratabilir.
Örneğin, göz ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtileri olan glokom hastalığı teşhis edilip, tedavi edilmediğinde, görüş kaybı ve hatta tam körlüğe neden olabilir. Görme yetiniz üzerinde kumar oynamayın. Gözünüzde bir ağrı hissettiğinizde bir göz doktorunu ziyaret edin.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.