Göbek İltihabı Nasıl Geçer? Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Göbek İltihabı Nasıl Geçer? Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 982 kez görüntülendi

Göbek iltihabı olarak da bilinen göbek deliği iltihabı, bebekler dahil her yaşta insanı etkileyebilen ve yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bakteriyel ve mantar enfeksiyon olmak üzere iki tür iltihaptan kaynaklanır. Göbek deliği nemli, karanlık ve çukur bir alan olduğundan, maya ile bakteri üremesi için münasip bir alandır. Ter, sabun, giyilen kıyafetlerin tüyleri göbek deliğinde birikerek bakteriyel enfeksiyona yol açabilir. Göbek deliği iltihabının en sık karşılaşılan belirtileri,kızarıklık, hafif ağrı ve gri, yeşil, şeffaf akıntıdır.

Kötü hijyen alışkınlıkları, göbek ameliyatı, göbek piercingi, diyabet, sebase kisti, UV güneş ışınları ve obezite, göbek enfeksiyonunu tetikleyen en önemli nedenlerdendir.

Nedeni ne olursa olsun, doktorunuza danıştıktan sonra uygulayacağınız aşağıda bildirilen tarifler, göbek iltihabını tedavi etmeye yardımcı olacaktır.

Tuzlu su

Ilık tuzlu su kullanmak göbek enfeksiyonunu tedavi etmeye yardımcı olabilir. Suyun ısısı enfekte bölgedeki kan akışını artırırken, tuz ise göbek deliğindeki nemi emmekte önemli rol oynayacaktır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz katıp, tuz eriyene kadar karıştırın. Pamuğu bu çözeltiye batırıp, enfeksiyonlu alanı temizlemek için kullanın, ardından nazikçe kurutun. Enfeksiyon bitene kadar günde bir veya iki kez tekrarlayın. Enfeksiyonla mücadele etmek için su bazlı antibakteriyel krem de kullanabilirsiniz.

Enfeksiyonlu bölgeyi temiz tutun

İyileşme sürecini hazırlandırmak için iltihaplı bölgeyi temiz ve kuru tutmalısınız. Duş veya banyo yaparken bölgeyi temizlemek için, antibakteriyel sabun kullanabilirsiniz. Banyodan sonra bölgeyi kurulayın, ıslak bırakmayın. Su bazlı antibakteriyel krem veya losyona, enfeksiyon geçene kadar günde 2-3 kez devam edin. Merhem olarak su bazlı olanlar tercih edilmelidir, çünkü kremsi yapıdaki merhemler gözenekleri tıkayıp cildin nefes almasını engelleyebilir.

Ilık kompres

Göbek iltihabından dolayı ağrı yaşıyorsanız, bölgeye ılık su ile kompres yaparak ağrıyı dindirebilirsiniz. Isı kompresi ağrıyı hafifletmekte etkilidir, ayrıca iyileşme sürecini de hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Pamuklu bezi mesela eski bir atlet de olabilir, sıcağa yakın ılık suya batırın, fazla suyunu sıkın. Göbek üzerine koyup 3-5 dk bekletin. Ağrıyı azaltmak için günde birkaç kez devam edin. Bu işlem için sıcak su torbalarından da yararlanabilirsiniz. Göbek enfeksiyonu rahatsızlıklarını hafifletmek için ılık bir duş almayı da deneyebilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, bakteriyel veya mantardan kaynaklı her türlü göbek enfeksiyonunu tedavi etmek için en önemli doğal tedavi yollarındandır. Bu uçucu yağın, antifungal, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri vardır. 1 tatlı kaşığı zeytinyağına 4-5 damla organik çay ağacı yağı ekleyip karıştırın. Pamuğu bu karışıma batırıp, enfekte bölgeye sürüp 10 dk bekleyin, ardından nazikçe silin. Şifa buluncaya kadar günde 2-3 kez tekrarlayın.

Beyaz sirke

Beyaz sirke, göbek enfeksiyonu dolayısıyla meydana gelen akıntıyı tedavi etmek için çok etkilidir. Sirke ayrıca asidik yapısı ile enfeksiyonla mücadele eder ve hatta iltihabın yayılmasını önler. 2’ye 1 ölçüde beyaz sirke ile elma sirkesini karıştırın. (1 yemek kaşığı beyaz sirke ile 2 yemek kaşığı su gibi) Pamuklu çubuğu bu karışıma batırıp etkilenen alana uygulayın. 10-15 dk bekletin. Ilık su ile durulayın ve iyice kurulayın. Enfeksiyon bitene kadar günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Aloe Vera

Aloe vera, göbek enfeksiyonunu iyileştirmekte yardımcı olmak için kullanılabilir. Anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri ile ağrıyı hafifletmeye, iyileştirmeyi hızlandırmaya yardımcıdır. Aloe vera yaprağını kesip içindeki jeli çıkarın. Göbeğinize bu jeli uygulayıp, kurumaya bırakın. Yumuşak bir havlu ile silin. İyileşene kadar günde birkaç kez devam edin.

Zerdeçal

Zerdeçal da göbek enfeksiyonundan kurtulmanız için oldukça etkili bir baharattır. Antiseptik ve antibiyotik özellikleriyle enfeksiyonu iyileştirmeye yardımcı olur. Biraz toz zerdeçal ile suyu karıştırıp hamur yapın, enfekte bölgeye sürüp, kurumaya bırakın. Pamuklu bezle silin. Günde 2-3 kez,iltihap kuruyana kadar devam edin.

Göbek İltihabı (Omfalit) Neden Olur, Ne Belirtiler Verir, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.