Glokom (Göz Tansiyonu)

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Glokom (Göz Tansiyonu) için yorumlar kapalı
  • 1.321 kez görüntülendi

Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom (göz tansiyonu) görme sinirinin kronik ve ilerleyici harabiyeti ile seyreden bir göz hastalığıdır. Glokom yavaş seyreder, fakat sürekli ilerleyerek görme siniri tahribatına ve son aşamalarında görme kaybına yol açabilir. Görme kaybı geç evrelerde olduğundan hasta son aşamaya kadar belirti hissetmeyebilir. Başka karakteristik belirtisi olmadığından erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Glokom teşhis edildiği esnada hasar görmüş görme hücrelerini canlandırmak mümkün değildir, tedavi hasar görmemiş görme hücrelerinin korunmasına yöneliktir. Glokomun tedavisi şu anda görme sinirinde hasara yol açan göz içi basıncını düşürmeye yöneliktir. Tedavi yöntemleri, ilaç tedavisi, lazer tedavisi, ve cerrahi ameliyatlardır. Hastanın genel durumu, glokomun ciddiyeti, ek göz hastalıkları gibi etkenler tedavi yöntemini değiştirebilir. Doktorunuz sizin için en etkili ve rahat tedavi metodunu belirleyecektir.

Belirtileri:

Başlangıçta genellikle belirti görülmez, görmede bozukluk ve ağrı yoktur. Hastalık teşhis edilmezse ilerler ve görme sinirindeki hasara bağlı olarak görme alanı gittikçe daralır .Bir borudan bakıyormuş gibi etraftaki cisimler görülmez olur.Daha da ilerlediğinde bu boru görüşü de kaybolur.

Kimler Glokoma Eğilimlidir?

Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilir. Toplumda 40 yaş üzerinde %2 ,60 yaş üzerinde %10 oranında görülür.

Glokom Riskini Arttıran Faktörler

– İlerleyen yaş, ailede glokom öyküsü ( genetik yatkınlık)

– Sigara, şeker hastalığı,migren

– Miyopi, yüksek düşük kan basıncı.

– Uzun süreli kortizon tedavisi,göz yaralanmaları.  Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden göz muayenelerini yaptırmaları uygun olur.

Teşhis:

Glokom erken dönemde belirti vermediğinden kişi hastalığın farkına varamaz.glokom teşhisi ancak göz doktoru tarafından yapılabilir. 40 yaş üzerindeki herkes yılda en az bir kez muayene olup göz tansiyonunu ölçtürmelidir. Glokomda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Çünkü erken tedavi ile ancak hastalığın ilerlemesi ve görme sinirine vereceği hasar durdurulabilir.

Tedavi:

-İlaç tedavisi
-Cerrahi yöntemler
-SLT Lazer Tedavisi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.