Geriye Boşalma

  • ÜROLOJİ
  • Geriye Boşalma için yorumlar kapalı
  • 1.604 kez görüntülendi

Geriye Boşalma

Geriye boşalma meninin orgazm sırasında penis yoluyla dışarı çıkmak yerine mesane girmesiyle oluşur. Cinsel doruğa çoktan ulaşmanıza rağmen çok az meni gelebilir ya da hiç gelmeyebilir.

Nedir

Geriye boşalma meninin orgazm sırasında penis yoluyla dışarı çıkmak yerine mesane girmesiyle oluşur. Cinsel doruğa çoktan ulaşmanıza rağmen çok az meni gelebilir ya da hiç gelmeyebilir. Bu, kuru boşalma olarak da adlandırılır. Geriye boşalma zararlı değildir ama erkek kısırlığına yol açabilir.

Geriye boşalmaya ilaçlar, sağlık durumları veya mesane açıklığını kontrol eden sinirleri veya kasları etkileyen ameliyatlar neden olabilir. Geriye boşalma aldığınız bir ilaç neden oluyorsa, ilacı kesmek etkili bir tedavi olabilir. Bir sağlık durumu nedeniyle veya cerrahi bir operasyon sonucu oluşan geriye boşalma, ilaçla tedavi edildikten sonra normal bir boşalma sağlanabilir ve üreme yeteneği geri kazanılabilir. Ancak geriye boşalmada tedavi genellikle sadece doğurganlığı geri kazanmak için gerekli gibi anlaşılır.

Sebepler

Bir erkeğin orgazmı sırasında her testisinden sperm salınır. Sperm, sperm tüneli denilen bir tüpten sonra da sıvı spermi (meni) üretmek için başka sıvılarla karıştırıldığı prostata ulaştırır. Mesanenin başındaki kaslar spermin penisin içindeki tüplerden (üretra) geçerken mesaneye meni girmesini engellemek için sıkılaşır. Bu kas sizi idrara çıkana kadar mesanede idrarı tutan kasla aynıdır. Geriye boşalmayla mesane boyun kasları düzgün sıkılaşmaz. Bunun sonucunda, sperm penis yoluyla vücudun dışına çıkartılmak yerine mesaneye gider.Bazı koşullar boşalma sırasında mesaneye çok yakın kaslarla ilgili sorun yaratabilir. Bunlar:

  • Mesane boynu ameliyatı veya prostat ameliyatı gibi cerrahi operasyonlar
  • Yüksek tansiyon, prostat büyümesi ve duygudurum bozuklukları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Diyabet, çoklu skleroz veya omurilik yaralanması gibi tıbbi bir durum nedeniyle sinir hasarı

Kuru orgazm geriye boşalmanın birincil göstergesidir. Ama az spermin geldiği ya da hiç sperm gelmediği durum olan kuru boşalma başka neden yüzünden de gelişebilir. Bunlar:

  • Prostatın cerrahi olarak çıkarılması (prostatektomi)
  • Mesanenin cerrahi olarak çıkarılması (sistektomi)
  • Pelvik bölgede kanser tedavisi için radyoterapi
  • Ameliyat, örneğin mesane ağzı ameliyatı veya prostat ameliyatı

Belirtiler

Geriye boşalma ereksiyon ya da orgazm yeteneğinizi etkilemez ama doruğa ulaştığınız zaman meni penis dışarı çıkmak yerine mesaneye gider. Geriye boşalma belirtileri şunlardır:

  • Kuru boşalma. Penisinizden çok az meninin geldiği ya da hiç gelmediği orgazmlar.
  • Orgazm sonrasında bulanık idrar olması, bunun sebebi idrarınızın meni içermesidir.
  • Erkek kısırlığı

Doktora ne zaman görünmeli?Geriye boşalma zararlı değildir ve siz baba olmak için uğraşıyorsanız sadece tedavi gerektirir. Ancak, eğer kuru orgazm yaşıyorsanız bunun altında dikkat edilmesi gereken bir sorun olup olmadığını anlamak için doktorunuzla görüşün.Siz ve eşiniz, bir yıl veya daha uzun süreyle düzenli ve korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye giriyorsanız ve henüz gebelik gerçekleşmediyse doktorunuza görünün. Eğer boşalırken penisinizden çok az meni geliyorsa ya da hiç meni gelmiyorsa geriye boşalma olma ihtimalini yüksektir.

Risk faktörleri

Eğer aşağıdaki belirtiler varsa geriye boşalma riski altında olabilirsiniz:

  • Diyabet ya da çoklu sertleşim sorununuz varsa
  • Prostat veya mesane ameliyatı olduysanız
  • Yüksek tansiyon ya da bir duygudurum bozukluğu için kullanılan bazı ilaçlar varsa
  • Omurilik yaralanması yaşadıysanız

Komplikasyonlar

Geriye boşalma zararlı değildir. Bununla birlikte potansiyel komplikasyonları şunlardır:

  • Eşinizin hamile kalamaması (erkek kısırlığı)
  • Boşalma sırasında sperm gelmeyeyecek endişesiyle daha az zevk veren bir erkek orgazmı
  • İdrarda meni

Teşhis

Doktora göründüğünüz zaman, doktor muhtemelen aşağıdakileri yapacaktır:

  • Size sorular soracaktır. Belirtiler ve bu belirtileri ne kadar zamandır yaşadığınızla ilgili size birkaç soru soracaktır. Doktorunuz ayrıca, daha önce yaşadığınız sağlık sorunları, ameliyatlar ya da almış olduğunuz kanser ilaçlarıyla ilgili sorular sorabilir.
  • Fiziksel muayene yapacaktır. Muhtemelen penis, testis ve rektumunuzun tam bir tahlilini içeren bir fiziksel muayene yapacaktır.
  • İdrar tahlili yapacaktır. Orgazm sonrasında sperm varlığını test etmek için sizden bir idrar testi isteyebilir. Bu işlem genellikle doktorun muayenehanesinde yapılır. Doktorunuz, mastürbasyon sonrasında mesanenizi boşaltmanızı ve sonra laboratuar analizi için bir idrar örneği de isteyecektir. İdrarınızda çok miktarda sperm bulunuyorsa geriye boşalmaolması ihtimaliniz de çok yüksektir.

Eğer kuru orgazmlar yaşıyorsanız ama doktorunuz mesanenizde hiç meni kalıntısı bulamadıysa meni üretimizde sorun olabilir. Bu da pelvik bölgede kanser için cerrahi veya radyasyon tedavisi sonucunda prostat ve meni üreten bezlerin hasar sonucu olabilir. Eğer doktorunuz kuru orgazm sorununuzun geriye boşalmadan daha başka bir sorundan kaynaklandığından endişe ediyorsa nedenini bulmak için daha fazla test yaptırabilir ya da bir uzmana sevk etmesi gerekebilir.

Tedavi

Doğurganlığı etkilemediği sürece geriye boşalma genellikle tedavi gerektirmez. Bu gibi durumlarda, tedavi, altında yatan nedene bağlıdır. İlaçlar, geriye boşalma sorununun hangi koşullar nedeniyle oluştuğuna bağlı olarak işe yarayabilir.

  • Geriye boşalma, anatominizde kalıcı fiziksel değişikliklere neden olan ameliyatlar nedeniyle oluşmuşsa ilaçlar genellikle yardımcı olmaz. Mesane boynu cerrahisi ve transüretral prostat rezeksiyonu örnekler arasında sayılabilir.
  • Geriye boşalma sinir hasarı nedeniyle oluşmuşsa ilaçlar işe yarayabilir. Bu, diyabet, çoklu sertleşim, belirli ameliyatlar ve diğer koşullar ve tedaviler nedeniyle oluşabilir.

Doktorunuz aldığınız ilaçların normal boşalma yetinizi etkilediğini düşünüyorsa bir süre için o ilaçları alımınızı durdurmanızı isteyebilir. Geriye boşalma neden olabilecek ilaçların içinde duygudurum bozuklukları ve yüksek tansiyon ve bazı prostat hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alan alfa blokörler sayılabilir.Geriye boşalma tedavisinde kullanılan ilaçlar öncelikle diğer durumların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bunlar:

  • İmipramin, bir trisiklik antidepresan
  • Klorfeniramin ve bromfeniramin, kimi zaman soğuk algınlığı belirtilerini tedavi etmek için kullanılan antihistaminikler.
  • Efedrin, psödoefedrin ve fenilefrin. Konjesyon giderici ilaçlarda kullanılan efedrin, psödoefedrin ve fenilefrin.

Bu ilaçlar boşalma sırasında mesane boynu kasınızı tutarak kapalı kalmasını sağlar. Genellikle geriye boşalma için etkili bir tedavi olsa da, bu ilaçların tamamı yan etkilere neden olabilir. Yan etkilerinin bazıları küçüktür, bazılarıysa ciddi sonuçlara neden olabilir.

  • Geriye boşalma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında ciddi reaksiyonlara neden olabilir.
  • Yüksek kan basıncı veya kalp hastalığınız varsa geriye boşalma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, sizin için çok tehlike yaratacak kan basıncı ve kalp hızınızı artırabilir.

KısırlıkEğer geriye boşalma sorununuz varsa, büyük olasılıkla eşinizin hamilelik tedavisine de ihtiyacı vardır. Eşinizin hamile kalması için, eşinizin vajinasının içine ve onu rahminin içine sperm taşıyabilecek kadar sperm boşaltmanız gerekir.Eğer ilaçlar spermi boşaltmanıza izin vermiyorsa eşiniz büyük olasılıkla hamile kalmaya yardımcı üreme teknolojileri (YÜT) olarak bilinen kısırlık işlemlerine ihtiyaç duyacaktır. Yardımcı üreme teknolojileriyle sperm mesaneden çıkartılır, laboratuvarda işlenir ve eşinizin döllemesi (rahim içi inseminasyon) sırasında kullanılır. Bazen, daha ileri yardımcı üreme teknikleri gerekli olabilir. Geriye boşalma rahatsızlığı olan erkeklerin çoğu tedaviye devam ettiği zaman bu erkeklerin eşleri hamile kalır.

Destek

Siz ve eşiniz bir çocuğa sahip olmak istiyorsanız geriye boşalma sizin için zorluk çıkarabilir. Çoğu erkek kısırlık tedavisiyle eşinin hamile kalmasını sağlamaya çalışırken bu tedavi çok pahalıya mal olabilir ve sizin ve eşiniz için stresli tıbbi işlemler gerektirebilir.Tüm seçenekleri anlamak ve doktorunuz ve ortak iletişim halinde olmak size yardımcı olabilir.

  • Ne kadara mal olacağını öğrenin. Sigortanızın sizin sperm retrieval masraflarınızı ve eşinizin yapay döllenme masraflarını karşılayıp karşılamadığını ya da ne kadarını karşıladığını araştırın.
  • Doktorunuzla konuşun. Tüm seçenekler hakkında bilgi isteyin. Erkek kısırlığı konusunda uzmanlaşmış bir ürologla görüşebilirsiniz.
  • Eşinizle iletişim kurun. Doğurganlık işlemleriyle ilgili tercihleri ve potansiyel riskleri hem sizin hem de eşinizin anladığından emin olun. Her randevuya mümkünse birlikte katılın.

Önleme

Eğer prostat ameliyatı veya mesane cerrahisi gibi mesane boynu kaslarını etkileyebilecek bir ameliyat gerekiyorsa ya da omurilik zedelenmesi yaşadıysanız geriye boşalmayı önlemek için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Diabetin ya da bazı ilaçların kullanımının sinirlere verdiği hasarlar nedeniyle oluşan geriye boşalmayı önlemek için çok fazla şey vardır.

  • Şeker hastasıysanız kan şekerini kontrol altında tutmak için doktorunuzla birlikte çalışın.
  • Eğer yüksek tansiyon ya da bir duygudurum bozukluğu için ilaç alıyorsanız onların da geriye boşalma neden olup olmadığını doktorunuza sorun. Bunların yerine başka ilaçlar alabilirsiniz ya da dozunu değiştirmeniz mümkün olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.