Gen(Gene)

  • Genel Sağlık
  • Gen(Gene) için yorumlar kapalı
  • 1.385 kez görüntülendi

Gen(Gene)

Gen(Gene)

Gen Nedir

Gen; hücre dediğimiz en ufak yapı birimlerinin çekirdeğinde bulunur, yeni kumanda merkezinde programlanmış  bilgiler, bu ufak moleküllerin içinde gizlidir ve bunlar vücudun yapısı, işleyişi ile ilgili bilgilerdir.

Gen(Gene)

Gen(Gene)

Her hücrede yaklaşık yüzbin gen; 46 tane kromozon üzerine oturur ve hücre bölünmesi sırasında düzgün bir şekilde diğer hücrelere aktarılması sağlanır. Her bir fonksiyon için her bir hücre, herbir ebeveynden aldığı genleri taşır. Olgun yumurta hücresi 23, sperm hücresi 23 kromozon taşır. İşte bu şekilde kromozon üzerindeki genler, minik bebeğin yapı programlarını taşırlar ve çeşitli şartlara göre özelliklerini belirgin hale getirir.

From Person To Gene

From Person To Gene

Yumurta ve spermdeki kromozomlar da bireyin anne ve babasının yani yeni bebeğin dede ve büyük annelerinin özelliklerinin taşıyacaktır. Anne ve babada da hücreler 46 kromozomdan oluşmuştur. Bu 46 kromozom 23 çift halinde gruplanır. Yumurta ya da sperm hücresi olgunlaşma safhasında 23 tek haline gelirken bu kromozom çiftleri arasında alışveriş olur ve anne-baba kromozomlarından farklı bir kromozom çifti oluşur ve bunların yumurta ya da sperm hücrelerine bölünmesiyle anna ve babanm kromozomlarının tam aynısı olmayan 23 kromozom içeren yumurta ve spermlerin birleşmesiyle ne kadar değişik özellikte birey meydana geleceğini gen sayılarını da dikkate alarak düşünürsek ne kadar hassas ve muazzam bir denge ile oluştuğumuz ortaya çıkacaktır. İşte bu ayrılmalar ve birleşmeler sırasında olabilecek en ufak bir hata, genetik hata ve gelişme problemlerine neden olur. Anne babada ortaya çıkmamış daha büyük atalarda olan bir özelliğin bebekte ortaya çıkması da böyle olur.

Genin yapısı da ayrı bir muammadır. 1950’lerde İngiltere’de yoğun çalışmalarla ortaya konmuş ve bir çığır açılmıştır. Özel çift sarmal halde düzene girmiş, kimyasal adı deoksiribo- nüklerle asit kısaca DNA zincirlerinden oluşmuş yapılardır. DNA molekülleri, hücredeki proteinlerin yapılmasına ilişkin bilgiler taşırlar. Proteinler, yaşamın devamı için zorunlu olan birçok hücre reaksiyonlarım katalizleyen enzimler olarak hücre faaliyetlerine katılırlar. Böylece DNA’lar protein sentezini kontrol ederek hücredeki bütün olayları yönetmiş olurlar. KromozomgenDNA diye yapılar belirlenirken bir takım teşhis metodlan da ortaya çıkmakta DNA analizleri de, kişi belirleme, hastalık belirleme gibi birçok alanda uygulamaya girmiş durumdadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.