Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nasıl Anlaşılır? Tedavileri

  • Genel Sağlık
  • Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nasıl Anlaşılır? Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 822 kez görüntülendi

Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nasıl Anlaşılır? Tedavileri

Gece körlüğü her 10.000 kişide 1 kişiyi etkileyen bir görme bozukluğu rahatsızlığıdır. Gece körlüğünden etkilenen insanlar net göremedikleri için akşam ve gece saatlerinde hareket etmede ve araç kullanmada zorluk çekerler. Gece körlüğü sonradan ortaya çıkabildiği gibi kalıtsal da olabilmektedir.

Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Tavuk Karası Nedir?

Tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğü gece ya da loş şıkta net görememe problemi olarak bilinir ve birçok nedeni olabilmektedir.

Tıbbi Adı Nedir?

Gece körlüğünün tıbbi adı “Retinitis Pigmentoza”dır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Gece körlüğü için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.

Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Belirtileri

Gece körlüğü nasıl anlaşılır? Aşağıdaki belirtileri inceleyelim:

  • Loş ortamlarda ya da akşam ve gece saatlerinde zayıf ya da bulanık görme
  • Parlak ışığa maruz kaldıktan sonra uzun süreli görme kaybı
  • Görme kaybı evreleri geçici ya da aşamalar halinde uzun süreler alabilir.
  • Kalıcı olarak göz kuruması görülebilir.

Gece Körlüğünün (Tavuk Karası) Nedenleri Ve Tedavileri

Gece körlüğü altında yatan nedenine bağlı olarak çok daha tehlikeli sağlık durumlarına işaret edebilir. Aşağıda bu nedenlerden en yaygınları ve bu nedenlere bağlı olarak tedavi yöntemleri verilmiştir:

1. Tedavi Edilmemiş Miyop

Miyop bazı durumlarda gece körlüğüne neden olabilir. Miyop göz yuvarlağının genişlemesinden kaynaklanır. Bu da retinadaki odaklama uyumsuzluğundan dolayı uzaktaki cisimleri net olarak görememe, bulanık görme ve loş ortamlarda görme problemlerini doğurur.

Gece Körlüğü Tedavisi

Miyop Tedavisi: Miyop düzeltici lensler yardımıyla tedavi edilir. Bazı durumlarda refraktif cerrahi de gerekebilir. Bunun için LASİK ameliyatı etkili bir seçenektir. Diğer bir seçenek de PRK ameliyatıdır.

2. Glokom Hastalığı ve Göz bebeğine Baskı Yapan İlaçlar

Glokom hastalığı gözlere baskı yapar bunun sonucunda da optik sinirleri etkileyerek körlüğe neden olabilir. Bu hastalık ilk evrelerinde gece körlüğüne de yol açabilir.

Glokom ilaçları da göz bebeğinin daralmasına neden olabilir. Göz bebeğinin daralması göze giren ışığı azaltarak görüşü azaltır bunun sonucu da gece körlüğü ortaya çıkabilir. Glokom hastalığı kalıcı körlüğe neden olabildiği için erken aşamadaki semptomlarda acilen doktora gidilmelidir.

Gece Körlüğü Tedavisi

Glokom Hastalığı Tedavisi: Glokom hastalığı ameliyat ve lazer tedavisiyle gözün su tahliye mekanizması temizlenerek etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Gözün etrafında oluşan basıncı azaltmak için doktor tarafından bazı ilaçlar verilebilir fakat ameliyat en etkili tedavi yöntemidir. Lazer trabeküloplasti, trabekülektomi ve cerrahi implantlar da göz çevresi basıncını azaltan prosedürlerdir.

3. Katarakt

Katarakt gece körlüğüne neden olan diğer bir problemdir. Katarakt göz lenslerinin kademeli olarak bulanmasına yol açarak görmeyi zayıflatır.

Gece Körlüğü Tedavisi

Katarakt Tedavisi: Katarakt ameliyatı problemi tamamen ortadan kaldırır. Ameliyatta fakoemülsifikasyon adlı bir yöntemle göze bir ultrason mili yerleştirilir ve gözdeki bulanık tabakanın temizlenmesi sağlanır. Bu mil aracılığıyla gözde bulanıklığa neden olan birikinti alınır. Son aşamada ise göze yapay lens yerleştirilir.

4. Retinitis Pigmentoza

Retinitis pigmentoza gece körlüğüne doğrudan yol açan genetik bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe görme tamamen kaybolur. Usher sendromu da duyma kaybıyla birlikte retinitis pigmentozaya neden olarak dolaylı yoldan gece körlüğüne yol açar.


Gece Körlüğü Tedavisi

Retinitis Pigmentoza Tedavisi: Bu hastalık tamamen tedavi edilemez fakat A vitamini takviyesi ve ameliyatla ilerleyişi kontrol altına alınabilir. Hastalığın kesin tedavisi henüz bulunamamıştır fakat gelecekte yapılacak retinal transplantlar hastalığı kesin olarak tedavi etmeyi sağlayabilir. Bu hastalara doktorlar tarafından gözlerini ultraviyole ışınlardan korumak için güneş gözlükleri tavsiye edilir.

5. Gece Körlüğü Vitamin Eksikliği (A Vitamini Eksikliği)

A vitamini eksikliği gece körlüğünün en temel sebebidir. A vitamini eksikliğinde retinanın fonksiyonu etkilenir ve görsel algılama zaafiyet gösterir.

Gece Körlüğü Tedavisi

A Vitamini Eksikliği Tedavisi: A vitamini eksikliğinin neden olduğu gece körlüğünde düzenli A vitamini takviyesi sağlanır. A vitamini bakımından zengin havuç, patates, kuru kayısı, ton balığı, mango gibi yiyecekler sürekli olarak tüketilmelidir.

6. Çinko Eksikliği

Çinko minerali A vitaminiyle birlikte çalışarak görme mekanizmasında önemli role sahiptir. Çinko eksikliğinde görme bozukluğu ve gece körlüğü ortaya çıkar.

Gece Körlüğü Tedavisi

Çinko Eksikliği Tedavisi: Sığır eti, sert kabuklu meyveler, kümes hayvanlarının etleri çinko minerali bakımından çok zengindir.

7. Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker hastalığı sonucu kandaki şeker miktarı artışı gece körlüğüne yol açabilir. Görme kaybı diyabetin en önemli belirtisidir.

Gece Körlüğü Tedavisi

Şeker Hastalığı Tedavisi: Diyabetin erken dönemde teşhisi ve insülin enjeksiyonuyla tedavisi hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Bu sayede görme kaybı ihtimali de asgariye indirilebilir. Tedavi ayrıca gözlük kullanma ve daha şiddetli vakalarda ameliyat seçeneğini de içerir.

8. Güneş Işığına Maruz Kalma

Uzun süreler boyunca güneş ışığına maruz kalma da geçici gece körlüğüne yol açabilir. Bu 1-2 gün kadar sürebilir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalma sarı nokta hastalığına ve katarakta da yol açabilir.

Gece Körlüğü Tedavisi

Tedavisi: Gece körlüğü genelde 1-2 güne kadar geçebilir. Bu süre zarfında hareketleri sınırlamak ve gözleri dinlendirmek çok önemlidir. Güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapkalar da gözleri korumayı sağlar.

9. Keratokon

Korneanın normal kubbeli ya da küresel şeklinden konikal şekle dönmesine keratokon denir. Bu durum kolajen fiberlerin zayıflamasıyla korneayı normal olarak doğru pozisyonda tutamaması sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucu da loş ışıkta görüşün azalması, parlak ışığa karşı hassasiyet artışı ve göz kaşınması gibi belirtiler görülür.

Gece Körlüğü Tedavisi

Keratokon Tedavisi: Hastalığın şiddetine göre değişik tedaviler vardır. Korneanın şeklini düzelten yumuşak kontakt lens ve rijit gaz geçirgen lens kullanımı önemli tedavi seçeneklerindendir. Daha ilerlemiş durumlarda ameliyat da düşünülebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.