Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • ALTERNATİFTIP
  • Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.043 kez görüntülendi

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Hamilelik dönemleri bayanlarında hayatı boyunca sağlık durumlarına en fazla dikkat etmesi gereken zamanlardan bir tanesidir. Hamilelik dönemi botunca anne ve bebeğin sağlık durumunu kontrol altında tutmak testler uygulanmaktadır. Bu testler arasında en çok merak edileni ise gebelikte şeker yüklemesidir. Pek çok anne adayı, şeker yüklemesini merak etmektedir.

Şeker hastalığı hamilelik zamanında anne adaylarının % 5 inde görülmektedir. Bu dönem içerisinde ortaya çıkabilecek şeker hastalığının % 90 ı, gestasyonel şekilde görülen diyabet özelliklerini göstermektedir. Anne adayına uygulanacak olan şeker yükleme testi ile beraber şeker hastalığının teşhisi konulduğu süreç içerisinde, tedavi amacı ile diyet uygulanmalı ya da insülin kullanımı söz konusu olması gerekmektedir. Anne adaylarında, şeker hastalarında kullanılan ve ağız yolu ile alınan şeker ilaçlarını tavsiye etmemektedir. Anne adaylarında insülin tedavisi sonrasında, kan şekeri düzeyleri normal haline geri dönebilmektedir. Anne adayına gerçekleştirilecek olan tedavi, hamilelik döneminde bebeğin risk ile karşılaşmasına doğumun bitirilmesi ile yavaş yavaş problemler ile karşılaşmasına engel olmaktadır. Bu yüzden anne adaylarının insülin tedavisine devam etmesi gerekir.

Şeker Yüklemesi Nedir?

Gestasyonel şekilde görülen diyabet, pek çok insanda geçici bir durum olarak yer almaktadır. Vücut içerisinde pankreasın görevi insülin salgılanmasına yardımcı olmaktadır.  İnsülinin görevlerinden bir tanesi ise besinlerden elde edilecek olan glikozu hücre içerisine alarak kan içerisinde bulunan şekerin düzeyini dengeli duruma getirmektir. Fakat hamilelik süreci içerisinde, insanların vücudunda hormonal değişiklikler meydana gelmektedir.

Gebelik hormonları genel olarak insülinin görevini yapmasını engellemektedir.  Bu nedenle gebelik döneminde bulunan kadınlarda kan şekerinin yükselmesi ortaya çıkabilmektedir. Gestasyonel diyabet,  genel olarak hamileliğin 20.haftasından sonra görülmektedir. Eğer gebelik normal şekilde ilerlemesi durumunda, hamilelik döneminin 24–28.haftaları arasında şeker testi yapılmaktadır. Hızlı şekilde kilo alma, fazla idrara çıkma ve susama gibi belirtileriniz bulunuyorsa bu testi daha erkenden yapabilirsiniz.

Şeker testi genel olarak 24 ve 28.haftalar arasında gerçekleştirilmektedir.  Bu test, anne adayına 50 gr kadar glikoz yüklemesi ile test edilmektedir. Şeker yüklemesi testi içerisinde yüklenen şeker miktarından korkmamanız gerekir. Bunun nedeni ise yüklenen şeker 50 gramdır. Gebelik şekeri son 20 yıl boyunca sürekli olarak artmakta ve devamlı olarak karşılaşılan bir hastalık duruma gelmiştir. Günümüzde binlerce hamile kadın şeker yüklemesi testini kullanarak sağlıklı bebek sahibi olabilmektedir.

Kan Şekeri Neden Yükselir?

Normal zamanlarda yiyeceklerden almış olduğumuz karbonhidratlar vücut içerisinde sindirilmektedir. Sindirilen bu yiyecekler şeker olarak kana geçmektedir. Kana geçen şeker enerji olarak hücrelerimiz tarafından kullanılmaktadır. İçerisinde karbonhidrat bulunan bir besin tükettiğiniz zaman ise pankreas organından insülin adında hormon üretilmektedir. Pankreasın salgılanan insülin hormonun ana görevi besinlerden alınacak olan glikozu hücre içerisine yerleştirerek kanda bulunan şeker düzeyini dengede tutabilmektedir. Hamilelik dönemi boyunca gebelik hormonları insülinin görevini tam olarak yapamamasına neden olmaktadır. Bu dönem içerisinde insülin glikozu hücre içine sokamamaktadır. Bu sorunun ortaya çıkması anne adaylarında kan şekerinin daha fazla yükselmesine sebep olabilmektedir Gestasyonel diyabet gebelik döneminin 20’nci haftasından sonra görülebilmektedir.

Şeker Testi Ne Zaman Yapılır?

Gebelik süreciniz normal ve sağlıklı geçmesi durumunda hamilelik döneminin yaklaşık olarak 24.-28.haftaları içerisinde glukoz tarama testi yapabilir ve vücudunuz içerisinde gestasyonel diyabet riskini araştırabilirsiniz. Kendiniz ve bebeğiniz için bu testi yaptırarak sağlığını koruyabilir ve sağlık bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Değişen dünya koşullar nedeniyle gestasyonel diyabet anne adayları üzerinde sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Bu nedenle doğum öncesi önlemlerinizi doğru şekilde alarak sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.