Gebelik ve Folik Asit

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Gebelik ve Folik Asit için yorumlar kapalı
  • 1.014 kez görüntülendi

Gebelik ve Folik Asit

Bu konumuzda sizlere gebelik ve folik asit üzerine bilgiler sunacağız. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi ve hamilelik ihtiyaçlarına göre değişiklik gösteren çok sayıda besin değerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu besinler değerleri arasında yer alan, bebeğin hücre ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan folik asitler, hamile kalınmadan önce vücuda alınmaya başlanmalıdır.

folik-asit Gebelik ve Folik Asit
folik asit

Folik Asit Nedir?

Folik asit nedir sorusuna cevabensuda çözünen B grubundan bir vitamindir. Doğal besinler ile vücuda alınan şekline folat, ilaçlar ya da işlenmiş besinler ile vücuda alınan şekline ise folik asit denilmektedir.

Folik Asidin İçinde Ne Var?

Folik asit, özellikle genetik şifremizin yapı taşı olan DNA yapımında görev alan, hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşumunu sağlar. Aynı zamanda hücre gelişiminde önemli bir yere sahip olan B vitamini türevidir.

folik-asitler Gebelik ve Folik Asit
folik asitler

Folik Asidin Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Folik asit bebeğin gelişiminde oldukça önemlidir. Vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini yerine getirmesi gibi bir çok işlevde yer almaktadır.

Fetal büyüme ve gelişme, hızlı hücre bölünmesi gerçekleştiği için karakterize bir dönemdir. Bu dönemde DNA ve RNA üretimindeki kritik rolü nedeniyle folik asit alımı son derecede önem taşımaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alındığında bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin(sakatlıkların) görülme olasılığının ciddi anlamda azalma gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu sinirsel anomalilerin en ileri seviyesinde bebeğin kafatası ve beyni gelişmez.

Folik Asit Alımına Ne Zaman Başlanmalı?

Bebeğin beyin ve sinir sistemi için büyük önem taşıması nedeniyle folik asit alımına hamilelik öncesinde başlanması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre, gebelikten en az 3 ay öncesinden başlayarak, ebeliğin 3. ayının sonuna kadar günlük 400 mikrograma denk gelecek şekilde folik asit kullanımı önerilmektedir.

Folik Asit Eksikliği Bebekte Ne gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Merkezi sinir sistemi anomalileri arasında en sık görülmekte olan nöral tüp defektleri döllenme sonrası 21 ve 27. günlerde ortaya çıkmaktadır ki zaten bu dönemde bir çok kadın hamile olduğunun farkında değildir. Folik asit desteği yapılmadığında bu hastalığın görülme oranı yaklaşık olarak 2000 binde birdir. Folik asit desteği yapılarak bu oranı %50 ile %75 oranında düşürmek mümkündür. Gebelik ve folik asit hakkında detaylı bilgileri sizlere sunduk.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.