Gastrite, Gastrit Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?İyi Gelen Bitkiler

  • Genel Sağlık
  • Gastrite, Gastrit Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?İyi Gelen Bitkiler için yorumlar kapalı
  • 1.034 kez görüntülendi

Gastrite, Gastrit Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?İyi Gelen Bitkiler

Mide mukozası olarak bilinen mide astarının (mide zarının) iltihaplanmasıyla ve tahriş olmasıyla meydana gelen sağlık sorununa gastrit denir. Bakteriler, alkol tüketimi, belirli ilaçlar, kronik stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda mide astarında iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Gastrit akut veya kronik olabilir. Yani gastrit bazı kişilerde geçici, zaman zaman meydana gelebilen veya bazı kişilerde ise kronikleşmiş hiç geçmeyen bir hastalık haline gelmiş olabilir.

Gastrit Belirtileri

  1. Şiddetli karın ağrısı
  2. Şişkinlik
  3. Geğirme
  4. İshal
  5. Ağız kokusu
  6. Mide ekşimesi
  7. Mide bulantısı
  8. Mide yanması
  9. Kusma
  10. Halsizlik
  11. Çocuklarda gastrit varsa, büyüme geriliği yapar
  12. Hazımsızlık
  13. Yemekten sonra üst karında dolgunluk hissi
  14. Geceleyin veya öğün aralarında midede yanma
  15. Sabah uyanıldığında ağızda garip bir tat
  16. Dilin üstünde beyaz pas olması
  17. İştahsızlık
  18. Siyah dışkı
  19. Hıçkırık
  20. Göğüs ağrısı
  21. Karında rahatsızlık hissi
  22. Midede dolgunluk hissi
  23. Üst karında yanma hissi
  24. Kanlı dışkı (kanda kırmızı, siyah veya doku olabilir)
  25. Kanlı kusma veya siyah kahve benzeri kusma
  26. İstemsiz kilo kaybı
  27. Çabuk doyma
  28. Ağızda kötü tat
  29. Üst karın ağrısı

Kişi aynı zamanda geceleyin yahut yemek yerken midede yanma hissi yaşayabilir.  Akut gastrit midede bulantıya ve rahatsızlığa neden olabilir; kronik gastrit ise midede dolgunluk hissi veya iştahsızlıkla birlikte midede hafif bir ağrıya neden olabilir. Nadiren de olsa, gastrit midede iç kanamaya yol açabilir ve bunun sonucu olarak hasta kan kusmaya veya siyah dışkı yapmaya başlayabilir. Gastrit bazı kişilerde hiçbir belirtiye neden olmaz.

Gastrit Neden Olur?

Gastritin en yaygın nedeni H. pylori enfeksiyonudur. H. pylori enfeksiyonu ağız yoluyla alınarak midede yerleşen ve burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan, spiral şeklinde bir bakteridir. Kişiden kişiye kolayca bulaşan bu bakteri, midenin iç koruyucu kaplamasını parçalayıp midenin astarına zarar verir. Diğer nedenler arasında, asit reflü, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçların (NSAIDS) uzun süreli kullanımı, alkol kullanımı ve tütün kullanımı, bunların hepsi mide astarını tahriş edebilir. Uzun hastalık evreleri ve radyasyon terapisi de gastrite neden olabilir.Bir dizi faktör, gastrit olma riskini arttırır.

Gastrit için risk faktörleri şunlardır;

  1. Stres, depresyon. Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen kalıcı, yoğun stres
  2. Alkol kullanma alışkanlığı
  3. Sigara kullanma alışkanlığı
  4. İbuprofen (Advil, Motrin) veya naproksen (Aleve) gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) antiromatizmal ilaçların veya aspirinin uzun süreli kullanımı
  5. H. pylori bakteri enfeksiyonu
  6. Radyasyon terapisi görme
  7. Yaşlılar ve HIV / AIDS, Crohn hastalığı ve paraziter enfeksiyonlar gibi hastalıklardan muzdarip kişiler de gastrit olma konusunda risk altındaki kişilerdir
  8. Viral ve mantar enfeksiyonu da gastrite yakalanma riskini artırabilir.
  9. Diyabet veya böbrek yetmezliği gibi belirli hastalıklar
  10. Safra reflüsü veya mideye akan safra
  11. Vücutta B12 vitamini eksikliği
  12. Asitli içeceklerin içilmesi
  13. Baharatlı, acılı yiyecekler tüketme alışkanlığı
  14. Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  15. Çok tuzlu yemek, fazla tuzlu yeme alışkanlığı
  16. Bol yağlı gıdalar tüketme alışkanlığı

Otoimmün gastrit : Bağışıklık sistemimiz bazı durumlarda yanlışlıkla kendi doku ve organlarına karşı aktif hale gelebilir ve bu doku ve organlara zarar veren maddeler ve hücreler oluşturabilir. Otoimmün gastrit genellikle B12 eksikliği dolayısıyla meydana gelir. Hipotiroidi (Hashimato tiroiditi), Sjögren sendromu, romatoid artrit, lupus, tipI diabet bu gurup hastalıklar arasında sayılabilir. Mide mukozasındaki bazı hücreler de immun sistemin hedefleri arasında olabilir ve bu durum kronik gastrit ve mide mukozasında asit salgılayan hücrelerin kaybı ile giden bir hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.

Hipertrofik gastritis: Midenin iç yüzünü kaplayan mukozal kıvrımların inflamasyon nedeniyle kabalaşması ve genişlemesi sonrasında ortaya çıkan gastrit, Hipertrofik gastritis olarak adlandırılır.

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Kan testi
  2. Dışkı testi
  3. Endoskopi (Kamerayla midenin içinin incelenmesi)
  4. Biyopsi (Mideden doku örneği alınıp incelenmesi)
  5. Mide röntgeni

Gastrit Nasıl Geçer?

Gastritten muzdaripseniz Gastroenteroloji Bölümüne başvurmalısınız. Doktor durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir. Gastrit tedavisinde bu durumun altında yatan sebepleri bilmek çok önemlidir. Akut gastrit genellikle alkol alışkanlığı ve İbuprofen (Advil, Motrin) veya naproksen (Aleve) gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) antiromatizmal ilaçların veya aspirinin uzun süreli kullanımından kaynaklanır, tüm bu maddelerin kullanımı bırakılarak hasta önemli ölçüde rahatlar. Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan kronik gastrit ise bakterilerin antibiyotik yardımı ile yok edilmesi yöntemiyle tedavi edilebilir. En büyük gastrit nedeni midede bulunan bir mikrop olan helikobakter piloridir,ve bunun da üçlü tedavisi vardır, süre de 14 gündür.  Gastrit mide ülserine, yani midede yaraya da neden olabileceğinden ihmal edilmeden kısa sürede tedavi edilmelidir.

Gastrit Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Tahin

Tahin gastrit tedavisi için en etkili besinlerdendir. Sabah ve akşam aç karına 2 ‘şer yemek kaşığı tahin yiyin. Yarım saat başka hiçbirşey yemeyin. 3-4 günde mideniz şifa bulacaktır.

Yoğurt

Yoğurt gastritin doğal bir şekilde tedavi edilmesinde çok etkilidir. Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıkların daha çabuk atlatılmasını sağlar. Yoğurtta bulunan faydalı probiyotikler mide astarını gastrite sebep olan H. pylori bakterilerinden korumaya yardımcı olur. Günde 2-3 su bardağı yoğurt yemeye devam edin. Ayrıca yoğurda bal ve muz katıp smoothie olarak da tüketebilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya çayı da gastrite bitkisel çözüm yöntemlerindendir. Papatya sindirim sistemi için yararlı uçucu yağlar açısından zengindir. Mide iltihabını giderir ve ülsere yakalanma riskini düşürür. 1 su bardağı sıcak suya 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya atın. Bardağın üstünü örtüp 5-10 dk demlemeye bırakın. Süzüp bal katıp için.  Bu çayı bir hafta boyunca günde birkaç kez için.

Zencefil

Zencefil anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde gastriti etkin bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olabilir. İltihabı azaltabilir ve enfeksiyonu tedavi edebilir; ayrıca gastritin neden olduğu mide ağrısı, gaz, hazımsızlık, bulantı ve şişkinlik gibi semptomları giderebilir. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı doğranmış taze zencefil atıp 10 dk demlemeye bırakın. Süzüp, içine bal katıp için. Yaklaşık bir hafta boyunca günde 2 veya 3 kez içmeye devam edin.

Karambol Tohumu

Karambol tohumunu aktardan satın alabilirsiniz. Karambol tohumları gastrit için faydalı olan doğal antasit maddeler içermektedir. Karambol tohumları mide muzokasında oluşan asitlik ve asit fazlalığını gidermek için oldukça etkilidir. Karambol tohumu ayrıca gastritin neden olabileceği hazımsızlık, bulantı ve şişkinliği gidermeye de yardımcı olur. Karambol tohumunu gastrit tedavisi için şöyle kullanabilirsiniz; 2 su bardağı suya 4 tatlı kaşığı karambol tohumu atıp suyun yarısı buharlaşıp 1 su bardağı su kalana kadar kaynatın. Karışımı süzüp. Sabah yarım bardak akşam yarım bardak olmak üzere her gün içmeye devam edin.

Nane

Nane, antienflamatuar, antibakteriyel ve antispazmodik özellikleri sayesinde gastriti tedavi etmeye yardımcı olur.  Yatıştırıcı özellikleri mide astarındaki iltihaplanmayı azaltabilir. Midedeki bulantı, hazımsızlık ve mide yanmasını giderir. Her gün 1 bardak nane çayı içebilirsiniz.

Gastrite iyi gelen diğer bitkiler; Çilek, rezene,meyan kökü, patates suyu.

Gastrit İçin Kudret Narı Nasıl Kullanılır?

Kudret narı gastrit ve mide ülserine kesin şifa olan bitkidir.

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında buyruluyor ki:

(Mi’de ülserine karşı çok iyi ilâc, iki (Kudret narı) doğranıp, şişedeki bir kilo zeytin yağına konur. Şişe, güneşde bırakılır. Birkaç hafta sonra, sabâhları aç iken, bir çorba kaşığı içirilip, bir sâat hareketsiz sırt üstü yatılır. Kudret narı, [Momardika Charantia, Bolsanaple] sarmaşık olup, çiçekleri küçük sarı, yaprakları çınar ağacının yaprağı gibidir. Meyvesi, üstü çıkıntılı, yeşil hıyâr gibidir. İçi beyâz ise de, kesilince, kırmızı olur. Kırmızı çekirdekleri saklanıp, Mayısda dikilir. Bu yağ, bâsur için de içilir. Derideki yaralara da sürülür.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.