Hazımsızlık, mide ve çevresinde yanma hissi, bulantı ve kusmalar, geğirmeler ve şişkinlikler gibi problemler genelde gastrit belirtileri arasında yer alıyorlar ve bu nedenle gastrit sorununa sahip olanlar, buna uygun bir beslenme düzenine sahip olmak zorundalar.

Peki gastrit nedir? Gastrit, mide mukozasında ortaya çıkan hasar ve inflamasyonlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve mide dokusunun zarar görmesinden dolayı ortaya çıkar. Hasar gören bu doku nedeniyle mide asidi yanma hissine sebep olur ve sindirim sisteminde ağrılar ortaya çıkarlar. Lakin rahatsızlık besinlerin yetersiz emilimiyle de sonuçlanabilir. Genelde mide ülserine benzer belirtiler ortaya koyan gastrit, ülserin aksine sadece mideyi etkiler ve bağırsaklara, yemek borusuna pek etki göstermez. Kronik gastrit zaman zaman ülserden daha tehlikeli olabilir ve anemiye, mide kanserine sebep olabilir.

Lakin gastrit yaşam tarzındaki değişimler ile durdurulabilir, hatta tedavi bile edilebilir. Bunda en önemli pay ise elbette beslenme düzeniniz.

Gastrit İçin Beslenme Düzeni ve Doğal Tedavi İmkanları

Gastriti veya peptik ülseri olan bireyler, farklı gıdalara farklı tepkiler verirler ve bu nedenle size rahatsızlık veren besinleri tek tek tespit ederek onları hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Bunun için genel gastrit tetikleyicileri olan sayacağımız gıdaları hayatınızdan çıkartabilir, daha sonra onları teker teker hayatınıza dahil ederek nasıl etkileri olacağını görebilirsiniz.

Gastrite uygun bir beslenme düzeni takip ederken şu ipuçlarından faydalanarak belirtileri kontrol altına alabilirsiniz:

Daha Küçük Porsiyonlar Tüketin

Her gün büyük porsiyonlar halinde bir kaç öğün yemek yerine, daha fazla öğünü daha küçük porsiyonlar ile tüketmeyi tercih edin. Zira küçük porsiyonlar mideye kan akışını hızlandıracaklardır ve bu da iyileşmeyi uyaracaktır. Bunun yanında küçük porsiyonların devamlı midede olmaları, midenizdeki asidin mide dokusuna zarar vermesine engel olacaktır.

Yatmaya Çok Yakınken Yemeyin

Yatmadan önce besinleri tam olarak tüketebilmek için en az 3-4 saat önceden bir şeyler tüketmeye bir son vermelisiniz.

Yeterince Su İçin

Su gastrit belirtilerini yönetmeyi kolaylaştırır ve bu nedenle her gün en az 6-8 bardak arası su içmeyi unutmamalısınız. Diğer içecekler ise maalesef bu konuda pek yardımcı olmuyorlar. Belirtiler ortaya çıktıkları anda bir bardak su için çünkü su diğer içeceklerin aksine mide asidi salgılanmasına sebep olmaz.

Stresi Azaltın

Duygusal stresin artık mide hasarına sebep olduğu doğrudan kabul edilmiyor ancak varolan durumu daha kötü hale getirebildiği biliniyor. Stres mide asidi salgısını arttırabilir ve inflamasyonlar ortaya çıkartabilir, bunun yanında bağışıklık sistemini zayıflatır ve diğer sindirim problemlerine sebep olur.

Sigarayı Bırakın ve Toksinlere Maruz Kalmayın

Sigara içmek ve sağlıksız bir hayat tarzına sahip olmak, mide hasarı ve gastrit riskini ciddi anlamda arttırmaktadır. Zira sigara içmek, mide mukozasının iyileşme hızını zayıflatır, ülserlerin ortaya çıkma hızını arttırır ve enfeksiyona yakalanma ihtimalinizi arttırır.

Sağlıklı Besin Destekleri Alın

Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, C vitamini, adaptojen bitkiler, B12 vitamini ve multivitamin içeren besin destekleri, mide mukozasının tamir edilmesi için gerekli desteği sağlayacaklardır.

Gastriti Daha Kötü Hale Getiren Gıdalar

Ekşili Meyve ve Meyve Suları

Ekşili meyveler yani portakal, limon, misket limonu, greyfurt gibi ürünler, normal insanlar için faydalı doğal asitler bakımından zengindirler ancak ülser ve gastrit problemleri olanlar için bir baş belası olabiliyorlar. Araştırmalar bu meyvelerin mide inflamasyonuna sahip olan bireylerde ağrılara sebep olan kimyasalların salgılanmasına sebep olduğunu gösteriyorlar.

Domates

Domates de ekşili meyveler gibi asit barındırır ve hassas bir midede problem yaratabilir. Az miktarlarda tüketmek sorun yaratmayabilir ancak yine de gastriti olanların domatesten sakınmaları daha iyi olabilir.

Süt ve Diğer Süt Ürünleri

Yıllar boyunca doktorlar ülser ve gastrit hastalarına mideyi koruyabilmek için süt içmelerini, böylece asitlerin etkilerini ortadan kaldırabileceklerini söylediler ancak günümüzde bu anlayış pek de kabul edilmiyor. Uzmanlar şu anda, sütteki kalsiyum ve amino asitlerin, midenin daha fazla asit üretmesine sebep olduğunu ve bu nedenle gastriti daha kötü hale getirdiğini belirtiyorlar. Bu yüzden yoğurt, kefir, peynir, süt gibi ürünleri tüketirken kendinizi gözlemleyin ve ters bir etki görürseniz onları tüketmeyi bırakın.

Alkol

Aşırı alkol tüketimi mide dokusunu bozar ve inflamasyonları daha kötü hale getirebilir. Bazı insanlar günde bir bardak gibi makul miktarlarda alkol aldıkları zaman belirtilerin daha kötü hale gelmediğini belirtiyorlar ancak bazılarında en ufak bir miktarı bile problem yaratabiliyor.

Kahve

Kahve genelde mide problemi veya ülser yaratmaz ancak gastrit belirtilerini daha kötü hale getirir. Hatta kahveden kafein ayrıştırıldığı zaman bile problemler ortaya çıkabilmektedir. Kahve doğası gereği asidiktir ve bu da onun yanma hissi yaratmasına sebep olur. Lakin bazı çalışmalar yeşil çay tüketiminin gastrit riskini oldukça azalttığını gösteriyorlar.

Baharatlı Gıdalar

Baharatlı ve acılı gıdalar gastrit ve ülsere sebep olmazlar ancak hali hazırda olan belirtileri daha kötü hale getirebilirler. Acı biber, çili biber, kırmızı ve karabiber, köri, acı soslar ve diğer tüm baharatlı ve acı şeylerden kaçınmalısınız.

Alerjenler ve İnflamatuvar Gıdalar

Rafine ve işlenmiş gıdalardan, beyaz ekmekten, makarnadan, şeker ilaveli ürünlerden, fabrikada üretilmiş etlerden, trans yağlardan, rafine sebze yağlarından, kızarmış gıdalardan ve pastörize süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Bunlar besin alerjilerini tetikleyebilir, sindirim sisteminde inflamasyonları arttırabilir ve iyileşmeyi yavaşlatabilirler.

Gastrite İyi Gelen Gıdalar

Antioksidan Zengini Gıdalar

Antioksidan bakımından zengin gıdalar, mide inflamasyonunu azaltabilir ve problem çıkma olasılığını düşürürler. Açık renkli taze meyve ve sebzelerde en iyi antioksidan kaynaklarını bulabilirsiniz. Bunlar arasında soğan, sarımsak, kabak, dolmalık biber, yeşil yapraklı sebzeler, enginar, kuşkonmaz, kereviz, dereotu, deniz sebzeleri, zencefil, zerdeçal, orman meyveleri ve elma yer alıyor.

Probiyotik Gıdalar

Probiyotik yani faydalı bakteriler, sindirim sistemindeki zararlı bakterileri kontrol altında tutarlar ve bu sayede bunların gastrit ve ülsere sebep olmasına engel olurlar. Turşu, kombu çayı, yoğurt ve kefir (eğer rahatsızlık vermiyorlarsa) sağlık üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Bu ürünler inflamasyonları azaltır, bağırsak hareketlerini yönetir, besin alerjilerine verilen reaksiyonları kontrol altına alır ve pek çok diğer faydayı da sunarlar.

Sarımsak

Pişmiş veya pişmemiş sarmısak tüketimi, binlerce yıldır mide bağırsak problemlerinde tavsiye edilen şeydir. Zira sarımsak doğal bir anti-inflamatuvardır ve antibiyotik özellikleri de mevcuttur. Bazı uzmanlar onun zararlı bakterilerin bile gelişmelerine engel olduğunu belirtiyorlar.

Meyan, Dereotu ve Anason

Meyan kökü, dereotu ve anason, anti-inflamatuvar, anti-diyabetik, antioksidan, anti-tümör, antiseptik ve antiviral özellikler göstermektedirler. Dolayısıyla bu ürünleri toplu halde içeceklerinize katmak ve tüketmek, gastrit belirtilerinin bastırılmasında yardımcı olacaktırlar. Ancak hali hazırda çeşitli ilaçlar kullanıyorsanız önce doktorunuza bir danışmalısınız.

Lifli Gıdalar

Bol lifli beslenme düzeni sindirim problemlerinde genelde en işe yarar şeylerden birisidir. Yüksek lifli diyetler takip edenlerin mide ülseri risklerinin %60 daha az olduğunu gösteren çalışmalar da mevcut.

Sağlıklı Yağlar ve Proteinler

Sağlıklı yağ ve proteinler, mide duvarını tamir edebilir ve sindirim problemlerini ortadan kaldırabilirler. Bunun için organik olarak üretilmiş et ve et ürünlerini tüketebilir, balık tüketimini arttırabilir ve hindistan cevizi veya zeytinyağı, avokado, tereyağı gibi ürünleri tüketebilirsiniz.