GASTRİT NEDİR

  • DAHİLİYE
  • GASTRİT NEDİR için yorumlar kapalı
  • 1.804 kez görüntülendi

GASTRİT NEDİR

Gastrit Nedir, gastritin belirtileri, gastritin tanısı, gastrit neden olur.

Gastrit denilen durum midenin iç yüzey kısmında bulunan mukoza diye adlandırılan tabakanın iltihaplanması olayıdır. Genelde erişkin bireylerde görülür ancak yaşı ilerlemiş kimselerinde çoğu bu hastalıktan  muzdarip olabilirler. Gastrit genelde kronik olarak görülmektedir.

Gastrit ülsere göre daha ince bir hasar oluşturur. Ancak ince hasar daha da derinlere ulaşabilir.  Gastrit daha derin nüfuz ettiği zaman ülsere sebep olur. Gastritin genelde bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığı gözlemlenmektedir.

Araştırmalara göre her iki kişiden birinde görülebilen gastrit belirti vermeden oluşur. Gastrit düzenli ve iyi bir antibiyotik tedavisi ile iyileşebilir.

GASTRİTİN SEBEPLERİ

Gastrit denildiğinde kroniklik gösteren H.pylori enfeksiyonu akla gelmektedir. Dünyanın genelinde bu bakteri varlığı bilinmektedir. Amerika’da insanların %50’sinde görüldüğü bilinen bir gerçektir. Bu bakterinin çocukluk döneminde insan bedenine yerleştiği ve yıllarca insan ile birlikte yaşadığı düşünülmektedir.

Bedende yıllarca barınmasını sürdüren bu bakteri hususunda beslenme alışkanlıkları önemli etkenlerden biridir. Yetersiz ve kötü beslenme , alkol kullanma da direkt olarak mide yüzeyini tahrip ederek gastrit oluşumunu tetikler.

Ayrıca sigara kullanımının mide üzerinde etken olan sinirleri uyardığını ve hemen akabinde asit salgısını arttırdığını bilmek ve olağandan fazla durumda salgılanan asitinde gastrit oluşturduğunu bilmek en doğal hakkınız.

Değerli okuyucularımız en önemli etkenlerden bir tanesi ise strestir. Stres mide ile direkt ilişkili olan bir kavramdır bu nedenle stresli insanların midesi olağandan fazla asit salgılamaktadır böylelikle de gastrite zemin hazır olmuş olur.

Solunum güçlüğü çeken kişilerde, romatizma için ağrı kesici kullanan kişilerde, böbrek hastalığı ve karaciğer yetmezliğinden yakınan hastalarda gastrit oluşma riski vardır Değerli okuyucularımız aynı zaman da asidik ilaçlardan uzak durmanız tamamen sizin yararınıza olacaktır.

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR

Gastrit birden bire oluşabilen akut olarak ve kronik olarak oluşabilen bir yapıdadır.

Kronik gastrit denilen vakalarda çok az derecede belirti gösterir ancak uzun süren mide iltihabı oluşmuş bir durumdur. Karın bölgesinin üst tarafında ağrı oluşumları, bulantı ile birlikte kusmalar, geğirme, şişkinlik ve iştahta azalma durumları bu tip gastrit durumlarında görülmektedir.

Diğer gastrit oluşumu yani akut gastrit durumlarında belirti olarak midede yanma ve ağrı ile birlikte basınç görülmektedir. Akut gastrit durumunda kişi aç olduğu zamanlarda ağrısı artar. Akut gastritte de kronik oluşumlarda olduğu gibi kusma ve bulantı görülür. Alkol ve ilaçlardan kaynaklanan durumlarda mide yüzeyinde yara oluşur ve bu yara kanama yaptığı zaman mide asidi ile kan birbirine karışarak kusma durumunda koyu bir kanın çıkmasına sebebiyet verir. Ağırlaşmış akut gastrit durumlarında dışkı siyah renge döner.

GASTRİT TANISI

Gastrit tanısının konulabilmesi için önce gastroenterelog veya dahiliye birimine başvurulmalıdır Doktor hastanın hikayesini dinleyerek gastrit tanısını koyabilir. Hasta yaşı genç ise doktor gençlere yönelik mide asidini azaltıcı ilaçlarla tedaviye başlar.

Kırk yaşını aşmış hastalarda ise gastrit teşhisi ve tanısı için endoskopi yöntemi uygulanması gerekir. Endoskopi hastanın midesine ince boru ucuna takılmış kamera sistemi ile giriş yapılır. Böylelikle doktor hastanın midesini ekran yoluyla izlemeye alır ve görerek tanı koyabilme sağlanır.

Endoskopi yönteminde dil kökü ve küçük dil sprey yardımı ile uyuşturulur ve etkili ve güvenilen bir yöntem oluşu ile de tercih edilir. Eğer gerekli görülürse hastadan parçada alınabilir ve mikroskobik inceleme yapılabilir.

GASTRİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Önemli etkenlerden biri sık ama az yemektir. Bu aşamada yemeye dikkat etmek gerekir. Eğer uyku öncesi yemek yenilirse mide yorulur ve beklenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü mide yedikçe genişleyen bir yapıya sahiptir. Mide sindirim işlemini en az üç saatte tamamlayabilir bu nedenle uyku saatiniz ile yemek saatiniz arasında 3 saat olması uygundur. Bu zaman aralığına dikkatle önem verilmelidir.

Yemek yerken küçük lokmalar tercih edilmeli ve iyice çiğneme işlemi yapılmalıdır yoksa mideyi yoracak parçalar ve çiğnenmeden yutulan lokmalar ile midede şişkinlik oluşabilir. Ayakta yemek, hızlı yemek bu duruma paralellik gösterir. Çok sıcak ve çok soğuk beslenme şekillerinden uzak durmakta fayda vardır.

Lokmalarınızın küçük olması, sindirimi kolaylaştırır ve midenin ağırlık hissini azaltır. Çiğnemeden besinleri yutmak sindirimi de zorlaştırır ve şişkinliğe sebep olur. Ilık yemekler tercih edilmeli yemekten sonra ise hemen spor veya egzersiz girişimlerinde bulunulmamalıdır. Yemekten hemen sonra yapılan bu durumlarda yemekler yemek borusunda mide sıvısı ile birlikte hasar oluşturur.

BESİNLERDEN HANGİLERİ MİDEYE ZARAR VERİR?

İçeriğinde kafein bulunan kahve,kola  türü mideye zarar vermektedir. Asit içerikli içeceklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer etkendir.  Yeri gelmişken söylemekte fayda olduğu düşünülürse portakal suyundaki asit dahi hassaslaşmış yapıdaki midelere zarar verir.

Kızartma tarzı besinlerin mideyi yorduğu bir gerçektir..hazım güçleşir ve çok fazla yeme ile birlikte mideye olumsuz etkiler yapar.

Soğan mide asidinin artışında önemli rol oynadığı için dikkat edilmesi gereken bir besin olarak hastaların karşısına çıkar. Ayrıca çikolatada bulunan yağ ve kafein miktarı yoğun olduğundan gastrit hastalarının çikolataya dikkat etmesi lazımdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.