Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Gastrit, mide astarının iltihaplandığı veya tahriş olduğu zamanlarda görülür. Kısa dönemli olursa akut gastrit, aylara, yıllara yayılan uzun dönemde görülürse kronik gastrit adı verilir. Gastritin en yaygın nedenleri; uzun dönemli ilaç kullanımı (aspirin, ibuprofen gibi), aşırı alkol tüketimi ve midede görülen bakteriyel enfeksiyonlardır.
Gastritin daha az görülen diğer nedenleri ise, bağışıklık sistemi sorunları, uyarıcı madde kullanımı, aşırı stres, viral enfeksiyonlar ve safranın mideye (safra reflüsü) gelmesidir.
Gastrit bazı insanlarda herhangi bir belirtiye neden olmazken, bazı kişilerde iştah kaybı, mide bulantısı, kusma ve karın bölgesinde ağrılarla kendini belli edebilir.
Mideyi ilgilendiren bir sağlık sorunu olmasına karşın gastrit çoğunlukla herhangi bir belirtiye yol açmaz.
Çoğu gastrit teşhisi diğer bir hastalık nedeniyle, kişinin mide mukozasından örnek alındığında tespit edilmektedir. Tabii bu durum herkes için geçerli değildir ve gastrit belirtileri günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Gastritin en sık görülen belirtileri mide ağrıları, yanma hissi, bu ağrılara eşlik eden mide bulantısı ve/veya kusma, aralıklarla görülen ishaldir.
Kişi, belirtilerin arttığı dönemlerde iştah kaybı yaşayabilir, şişlik oluşabilir ve geğirme görülebilir. Koyu renkli, katran benzeri dışkı gastritin belirtisi olabilir.
Bu belirtilerin hepsi bir anda ortaya çıkmaz ve kronik gastrit ilerledikçe görülen belirtilerin sayısı ve şiddeti artabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.