FSH Hormonu Nasıl Düşürülür, Erkekte Ve Kadında FSH Neden Yükselir?

  • Genel Sağlık
  • FSH Hormonu Nasıl Düşürülür, Erkekte Ve Kadında FSH Neden Yükselir? için yorumlar kapalı
  • 1.165 kez görüntülendi

FSH Hormonu Nasıl Düşürülür, Erkekte Ve Kadında FSH Neden Yükselir?

Folikül stimüle edici hormon (FSH), hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan bir hormon türüdür. FSH erkeklerde sperm üretiminden sorumluyken kadınlardaki görevi ise döllenme için olgun yumurta üretmek amacıyla yumurtalıkların uyarılmasından sorumludur. Buna göre, FSH seviyeleri yumurta kalitesini ve başarılı gebelik oranını belirlemeye yardımcı olur. Her ay, yumurta foliküllerinin yumurtalıklardan salınması ve döllenmek için fallop tüplerinde seyahat etmesinden dolayı vücutta FSH seviyeleri yükselir. Bu durum da, östrojen düzeyinde düşüşe neden olur. Yumurta serbest bırakıldıktan sonra ya hamilelik gerçekleşir yahut da kadınlarda regl başlar. Dolayısıyla, vücudun bu tepkisi, östrojen düzeylerini yükseltirken FSH düzeylerini düşürür. FSH seviyesinde sürekli yükselme menopoz başlangıcına işaret eder. Bu durum 40’lı yaşlarda gerçekleşirse normal kabul edilirken, 40 yaşın altında ise çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. İbrahim saraçoğlu fsh hormonu yüksekliğine karşı kürü bu makalemizde okuyabilirsiniz.

Kadınlarda Yüksek FSH Seviyelerine Eşlik Eden Belirtiler

FSH yükselmesinde görülen belirtiler şunlardır; Sıcak basması, gece terlemesi, uykusuzluk, baş ağrısı, huzursuzluk, regl düzensizlikleri, amenore, erken ovulasyon, hafif kanamalı menstrüel döngü ve kısırlık.

Kadında FSH hormonu değeri normalde kaç olmalıdır?

Adetin 3. gününde bakılan FSH hormonu değerinin 8-10’un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.

Erkekte ve Kadında FSH yüksekliği neden olur?

Yüksek FSH seviyeleri kötü yumurtalık rezervinin, kötü yumurta kalitesinin ve ovülasyon başarısızlığının bir belirtisidir. Kadınlarda genç yaşta FSH yükselmesi çoğu zaman prematür over yetmezliğinden kaynaklanır. Bu durum vücudun gerekli miktarda östrojen üretemediğini veya döllenme için yumurtalar bırakamadığı anlamına gelir.

Kadınlarda görülen FSH yüksekliği üretilen sağlıklı yumurtaların azaldığı anlamına gelebilir. Erkeklerde ise bir testis sorununa işaret edebilir. Çocuklarda görülen FSH yüksekliği ergenliğe girmek üzere oldukları anlamına gelebilir.

FSH yüksekliği nedenleri

  1. Menopoz
  2. Hormon tedavileri
  3. Hipofiz bezi tümörleri
  4. Turner sendromu
  5. Testis hasarı
  6. Aşırı alkol tüketimi
  7. Kemoterapi veya radyasyon tedavisi almak
  8. Radyasyona maruz kalmak
  9. Klinefelter Sendromu
  10. Testis iltihabı
  11. 17 alfa hidroksilaz eksikliği gibi yumurtaların steroit üretimi ile ilgili sorunlar
  12. Bazı bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan hastalıklar
  13. Polikistik over sendromu
  14. Adrenal hastalığı
  15. Tiroit hastalıkları
  16. Testis veya yumurtalık tümörleri

FSH hormonu kaçın üzerine çıkarsa hamilelik zorlaşır?

FSH hormonu değeri 10’un üzerine çıktığında hamile kalma şansında düşme yaşanır. FSH 15’in üzerine çıktığında ise hamile kalmada ciddi sorun olur. FSH’taki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır. FSH 25’den yüksek ise kendiliğinden veya tedavi ile, tüp bebek ile hamilelik elde edilmesi yok denecek kadar nadirdir.

FSH değerini düşürmek mümkün müdür?

Bazı kadınlar hamilelik şansını arttırmak için FSH değerini düşürmek amacıyla neler yapılabilir gibi arayışlara girmektedirler. FSH yükselmesi yaşla birlikte yumurtalık rezervindeki azalma anlamıne gelir ve bunun geri dönüşümü olmaz. Yaş ilerledikçe kadında yumurta sayısı, kalitesi azalır ve hiçbir ilaç veya tedavi yumuta sayısını ve kalitesini tekrar düzeltemez. Bu durumda yapılması gereken FSH’yı düşürmeye çalışmak değil, daha da yükselmeden tedavi ile gebelik elde etmeye çalışmaktır. Bunun dışındaki uğraşlar hastanın vakit kaybetmesine ve FSH’nın geçen sürede daha fazla yükselmesine neden olacaktır.

FSH yüksekliği bitkisel tedavi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu FSH hormonu yüksekliğine karşı testere dişli aslanpençesi kürünü öneriyor. Hazırlanışı : 1 tutam (3-4 gram ) kurutulmuş testere dişli aslanpençesini kaynamakta olan bir Su bardağı suyun içine atarak çok kısık ateşte 5 Dakika daha kaynatın.Ardından soğumaya bırakın. Ilıyınca süzün. Uygulanışı: Bir Ay süre ile her Gün 2 kez ( sabah kahvaltıdan 2 Saat sonra ve akşam yemeğinden 2 saat sonra ) için. Her defasında taze olarak hazırlanmalıdır. Bir ay uygulandıktan sonra 1 hafta ara verin. Bir hafta aradan sonra aynı şekilde 1 ay daha kürü uygulayın. ve kürü sonlandırın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.