Fındık Çörekotu Çitlenbik Dut Kuvvet Macunları
Fındık Çörekotu Çitlenbik Dut Kuvvet Macunları
ÇİTLENBİK MACUNU
Çitlenbik iyice olduktan sonra toplanıp kurutulur. Havanda döğülür. İçine dörtte biri oranında dovülmüş fındıkiçi de katılabilir. Döğülen çitlenbiğin yarısı ağırlığında süzme bal, balın ağırlığında tuzsuz tereyağı birlikte karıştırılıp macun yapılır. Günde sabah, öğle, akşam, aç karnına olmak üzere, birer yemek kaşığı alınır. Yapılan macun bittikten iki üç gün sonra yeniden yapılıp yenir.
Bu macunun birkaç türlü yararı vardır. İnsanın sinirlerini yatıştırır. Kısa bir süre içinde şişmanlayıp güçlenmesini sağlar. Düşünme yeteneğini geliştirir. Mide ağrılarını giderir. Romatizmaya karşı etkilidir. Bel ağrılarını giderir. Tansiyon düşüklüklerini önler. Küçük çocuklara yedirilirse kemiklerin gelişmesini, büyümenin hızlanmasını kolaylaştırır.
Çörek Otu Macunu
Çöreotunun tohumlarından biraz alınıp, iki katı oranında balla karıştırılarak macun durumuna getirilir. Tohumlar biraz irice ise, döğülüp ince un gibi yapılır. Gerektiğinde bir sabah, bir de akşamdan birer kahve kaşığı alınır.
Uzmanların söylediklerine göre, insanın gücünü, düşünme yeteneğini arttıran bu macunun da kadınlarca alınmaması gerekir.
Dut Macunu
Yarım kilo dut kurusu, yarım kilo fındık içi, bir kilo bal ile yapılan çok etkili, sağlığa yararlı, güçlendirici bir macundur.Dut kurutulur, kavrulmuş fındık içi ile karıştırılıp iyice döğülüp ince un durumuna getirilir. Bir süre kızgın güneşe bırakılır. Sonra balla karıştırılıp macun yapılır. Sabah, öğle, akşam birer yemek kaşığı alınır. Sabah, öğle üzerleri aç karma, akşamlarıda yatmadan bir süre önce alınması gerekir. Özellikle yaşlı erkekler için çok etkili olan bu macun, cılızlıktan, besinsizlikten dolayı gücü azalmış kimseleri şişmanlatır. Bir ay süreyle alınırsa insanı en az on, onbeş yaş gençleştirdiği söylenir.
Bu macun, çokluk, Gümüşhane, Bayburt yörelerinde yapılır, kış aylarında kullanılır.
Fındık Macunu
Fındık içi, iyice kavrulur, havanda döğülür, ince un durumuna getirilir. Fındık ağırlığının iki katı bala, ağırlığınca tuzsuz tereyağına katılır, macun durumuna gelinceye değin iyice karıştırılır. Bir süre beklenir, en çok üç gün, sonra sabah, öğle, akşam yemeklerden önce birer yemek kaşığı alınır.
İsteyen bu macunu bir ay, iki ay kullanabilir. Ancak kullanılacak macunun çok saklanmaması, sık sık taze yapılması gerekir. Gün aşırı yapılıp kullanılması daha yararlıdır. Soğuk bölgelerde, ya da soğuk aylarda kullanılması iyi olur, özellikle kış aylarında bunun etkisi çok olur. Kadınların, kızların bunu yemeleri doğru değildir.
Bu macun Anadolu’nun çevrelerinde çokluk yeni evli erkekler için yapılır. Kimi yerlerde, yaşı ilerlemiş kimselerce de kullanıldığı biliniyor.
Macun yapımında kullanılan fındık içi, bal, yağ şöyle olmalı:
250 gr. fındık, 250 gr. yağ, 500 gr. bal?
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.