FESLEĞENİN FAYDALARI NELERDİR?
FESLEĞENİN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle makarnalarda sos olarak kullanılan fesleğen, çay ve yağ olarak da kullanılıyor. İşte fesleğenin faydalarından bazıları:
Latince adı ocimum basilicum olan fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır.
Mide bulantısını yatıştırması da fesleğenin faydaları arasındadır.
Bağırsak parazitlerini öldürebilir.
DNA’nın yapısını ve hücreleri korur. Bağışıklık sistemine katkı sağlayan beyaz kan hücrelerinin yapısını korumaya yardım eder.
Yaşlanma karşıtıdır, yaşlılığın etkilerini azaltır.
Kalbi korur. Kalp ile dost bir bitkidir.
Antibakteriyel özelliği vardır.
Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Strese iyi gelir.
Reyhan adıyla da anılan fesleğenin faydaları arasında balgam söktürücü etkisi de vardır.
Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk bu bitkinin ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir.
Ayrıca migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca rahatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.
Arı, akrep sokması, böcek ve sinek ısırıkları durumlarında ağrıyı dindirmek için 1 tatlı kaşığı bitki, 2 bardak suyla 10 dk. kaynatılır. Soğuması beklenerek arı sokan yere sürülür.
Bağırsak gazları, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkileri için 20 gr. kuru fesleğen, 1 lt. suda kaynatılır ve günde 2 kez birer bardak içilir.
Öksürük için de kullanılabilecek şifalı bitkilerden biridir. Öksürüğe karşı bu şifalı bitkinin tohumu 30 gr. olarak 1 lt. suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir.
MİGRENE İYİ GELMESİ FESLEĞENİN FAYDALARI ARASINDADIR!
Migren tedavisi için 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, melisa otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenir. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir.
KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR!
Yapılan çalışmalara göre fesleğenin birçok kanser türünü önleyici etkisi olduğu belirtilmiştir. Yüksek antioksidan içeriği ile hücreleri hücre hasarına karşı korur. Bunun sonucunda cilt kanseri, meme kanseri, ağız kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruma sağladığı belirtilmiştir.
FESLEĞEN NEDİR?
Kuvvetli ve güzel kokulu, 30-40 cm. boyunda, yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan tek yıllık bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır. Bu şifalı bitkinin yaprakları açık yeşilden koyu yeşile kadar çok farklı renkler alırlar. Soğuk havalardan pek hoşlanmayan bu bitki, daha çok sıcak ve kuru havaları sever. Çiçeklenme aşamasındayken yapraklar toplanıp kurutularak kurutulmuş olarak elde edilebilir. Kurutulduktan sonra kaplarda saklanır ve gerektiğinde kullanılabilir.
Bu harika kokulu bitkiyi evlerde, balkonlarda yetiştirmek de oldukça kolaydır. Saksıda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Bitkinin yaprakları sallandığında hoş bir koku yayar. Bu koku hemen hemen herkesçe sevilir. Fesleğen adı anıldığında ilk akla gelen bu meşhur kokudur. En önemli maddesi uçucu yağda bulunan estragol, linalol, cineol, pinen gibi maddelerdir. Genellikle reyhan adıyla anılmasına rağmen bazı yörelerde fesliyen, peslan, rahan, reyhanotu ve ırıhan adlarıyla da anılır.
FESLEĞENİN ZARARLARI NELERDİR?
Fesleğenin faydaları kadar zararları da olabilir. Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir, bu yüzden fazla tüketilmemelidir.
Ayrıca hamile ve emziren kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.
Kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
Olası bir ameliyattan 2 hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. Çünkü kanamayı arttırıcı etkisi vardır.
Tansiyonu düşük olan kişilerin kullanması sakıncalı olabilir. Çünkü fesleğenin de tansiyon düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle bu kişilerin fesleğen kullanmaması tavsiye edilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.