Felç Sonrası Rehabilitasyonu

  • Genel Sağlık
  • Felç Sonrası Rehabilitasyonu için yorumlar kapalı
  • 875 kez görüntülendi

Felç Sonrası Rehabilitasyonu

Rehabilitasyon uzmanları, felç geçiren hastalara eski fonksiyonlarını kazandırabilmek için yardım eder. Tedaviyi fiziki metotlarla tedavi edecek fiziyatri uzmanı, hasta ihtiyaçlarına göre; konuşma terapistleri ve psikologlardan yardım alabilir.

Genelde hastanede başlayan rehabilitasyonda hastalara yeme, içme, solunum konularında yardım edilir. İlerleyen zamanlarda hastanın tedavisi evde veya bakım evinde devam edebilir.

Felç Sonrası Konuşma Bozulması

Felç geçiren insanlarda genelde %40 oranında konuşma bozukluğu olur. Düşüncelerini ifade etmede güçlük çekebilirler.  Konuşma terapistleri hastaların konuşma ve anlama yetisini geri kazanmasında yardımcıdır.

Dili, damağı ve dudakları kontrol eden beyin bölgesindeki yaralanmadan kaynaklanan dysarthria olan hastalar, konuşmaları iyi bir şekilde anlar ve zihinlerinde doğru kelimeler oluşturabilirler, ancak konuşma sırasında sıkıntı yaşarlar. Konuşmaları yavaş, kelimeleri karışık olabilir, kas felci nedeniyle yüzlerinin bir kısmı sarkmış olabilir ve ağız sulanmaları görülebilir.

Felcin Duygusal Etkileri

Felçli hastalarda sık görülen durumlar; çok gülmek veya ağlamak, kolay sinirlenmektir. Hastalar cinsel sorunlar ve ani duygu değişimleri yaşarlar. Profesyonel danışmanlık tedavi için gereklidir. Felç sonrası depresyona çok sık rastlanır ve eğer yardım alınmazsa tedavi sürecini de olumsuz etkiler. Tedavi sürecinde aile ve arkadaş desteği çok önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.