Fazla Yemek Yemenin Zararları?

  • Genel Sağlık
  • Fazla Yemek Yemenin Zararları? için yorumlar kapalı
  • 812 kez görüntülendi

Fazla Yemek Yemenin Zararları?

fazla yemek yemenin zararları

Bazı zamanlar olur ki kendimizi yemek yerken durduramayabilir ve doymak bilmeyiz bu davranış vücudumuz için zararlı bir durumdur. Fazla yemek yenildiği takdirde mide yenilen yemekleri hazım edebilmesi için daha fazla enzime ihtiyaç duyacaktır, vücut için enzim üretmek oldukça zor ve enerji kaybettiren bir durumdur. Bir insan 200-300 gram yemeğin birinci hazım aşamasını 3-4 saat içinde gerçekleştirir. Fakat 300 gram yerine 600 gram yemek yenirse yemeğin hazmedilmesi için kalp normal hazım sürecine göre 5 kat daha hızlı çalışacaktır. Bu hazım süreci kalbin yanı sıra besinleri depolama, hazmetme ve atık olarak atılmasında görevli bütün organların fazlasıyla çalışmasına neden olarak yıpranmasına neden olacaktır.

Vücudun bu hazım döngüsü genç yaştaki kişilerde daha çabuk olabilir. Bunun nedeni ise vücudunun yaşlı bir insana göre daha kuvvetli olduğundan dolayıdır, fakat fazla yemek yeme alışkanlığı sürekli olarak devam ederse vücut artık bu döngüye alışmaya başlar ve yenilen besinlerin hazmı yavaşlar buda vücutta yağlanmaya neden olarak damarların tıkanmaya başlamasına ve kan dolaşımı sisteminin yavaşlamasına neden olur. Damarlarda yeterince dolaşamayan kan yeterli enerjiyi vücuda dağıtamaz ve vücut otomatik olarak beyin’ e enerji ihtiyacı olduğu mesajını gönderir ve böylelikle tekrar yemek yeme isteği uyanır bu kısır döngü böyle devam ederek vücutta başta damarlar olmak üzere sindirim sistemini hızlı bir şekilde yıpratmaya başlar. Birçok insan fazla yemek yeme alışkanlığının bedelini şişmanlıkla ve şişmanlığın beraberinde yol açtığı hastalıklarla öderler.

Fazla Yemek Yemenin Vücuda Zararları Nelerdir?

  • Fazla yemek tüketilmesi vücutta yağ depolanmasına neden olur ve damarların tıkanmasına yol açar
  • Hafıza kaybı riskini çoğaltır
  • Sindirim sisteminin zayıflamasına ve zamanla deforme olmasına neden olur
  • Vücudun daha kolay yorulmasına neden olur
  • Kalbi normalden daha fazla çalıştırarak kalp hastalıkları riskini arttırır
  • Vücudun hareket etme olanaklarını daraltır
  • Devamlı olarak fazla yemek yenmesi sonucu hızlı kilo almaya neden olur

Bazı durumlarda farkında olmadan da yemeği fazla kaçırabiliriz peki bu durumlarda hazmı kolaylaştırmak için neler yapılabilir biraz da onlardan bahsedelim.

Hazımsızlığı Kolaylaştırma Yöntemleri

Yoğurt: Yemekten sonra bir kâse yoğurt yemeğin hızlı sindirilmesine yardımcı olur.

Sade Soda: Sade sodanın da hazımsızlığa faydalı olduğu da oldukça bilinen en etkili yöntemlerden birisidir.

Yeşil Çaylar: Yemekten sonra içilen sıcak bir yeşil çayın hazımsızlığa faydası oldukça fazladır.

Portakal Suyu: Kendinizi tutamayıp çok fazla ve ağır yemekler yediyseniz bir bardak portakal suyu yardımınıza yetişebilir. Portakal suyu midedeki asit oranını yükselterek sindirimi kolaylaştırır.

Karbonat: Midede oluşan şişkinlik ve ağırlık fazla kaçırdığınız bir öğün sonrası hazımsızlığın belirtilerindir. Bu durumdan kurtulmak için karbonattan daha iyi bir yöntem olmayabilir çünkü karbonat midedeki ekşimeyi engeller ver sindirim sisteminde oluşan hava kabarcıklarını dağıtır. Evde çok kolaylıkla hazırlayabileceğiniz karbonat suyu sayesinde hazımsızlığınızdan kurtulabilirsiniz yapmanız gereken tek şey yarım bardak suyun içine yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra içimi kolaylaştırmak için karbonat suyunuza biraz limon ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Zencefil Çayı: Zencefil midedeki sindirim sıvılarının uyarılmasına ve daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Zencefil çayı bu nedenle hazımsızlıktan oluşan şişkinlikleri ve ağrıları geçirmekte çok faydalı bir yöntemdir. Zencefil çayının hazırlanışı ise basittir, zencefil çayını hazırlamak için birkaç tane parçalanmış zencefili bir bardak sıcak suyun içine atın ve 2 dakika demlenmesini bekledikten sonra içmeye hazır hale gelir.

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.